METEO 25 iulie 2012

Canicula persistă în toată ţara. Prognoza meteo pe trei zile

de Covasna Media | 404 vizualizări

Meteorologii spun că valul de căldură va continua să afecteze regiunile extracarpatice ale ţării noastre, izolat şi pe cele centrale, iar valorile de 38...39 de grade, la sfârşitul săptămânii se vor înregistra frecvent în Muntenia, Dobrogea şi sudul Moldovei. Iar începutul săptămânii viitoare se anunţă, de asemenea, canicular pentru locuitorii din sud-estul ţării, care vor suporta atâtea zile toride la rând.

Joi, canicula este cuvântul de ordine pentru Muntenia, estul Olteniei, local şi Molddova sau Dobrogea şi izolat chiar şi pentru Transilvania, unde temperaturile depăşesc 35 de grade. Dar cel mai greu încercaţi de căldură greu de suportat vor fi locuitorii din Bărăgan şi Lunca Dunării, unde mercurul se ridică în termometre spre 39 de grade la umbră.

Mai răcoare va fi în jumatatea de vest a ţării, unde local vor fi averse, descărcări electrice şi rafale de vânt. Nu lipsesc nici condiţiile de grindină, iar cantităţile de apă încă depăsesc izolat 20 l/mp. În aceste regiuni, temperatura aerului abia atinge 26...27 de grade în Dealurile de Vest.

În sud-estul Transilvaniei ziua de joi se anunţă însorită, iar la Braşov temperatura aerului atinge pragul de 35 de grade al caniculei. Şi la Sibiu este foarte cald, aici sunt 34 de grade şi câteva averse cu tunete şi fulgere, ca şi la Cluj, unde maxima nu trece de 32 de grade.

Vineri, canicula persistă în sudul şi estul ţării, unde vremea este însorită şi precipitaţiile lipsesc, în timp ce în jumătatea vestică şi în zona de munte vorbim despre averse la nivel local, însotiţe de tunete, fulgere şi scurte intensificari ale vântului. În aceste condiţii, maximele temperaturii aerului se vor încadra între 25 de grade în vestul ţării şi 39 de grade în sud-est.

Sfârşitul de săptămănă nu aduce vreo schimbare a regimului termic, canicula rămâne de interes pentru locuitorii din sudul şi estul ţării, care vor continua să se lupte cu valul de căldura deja instalată. De altfel, în mare parte din ţară predomină soarele şi doar în sud-vest şi la munte sunt înnorări şi, pe arii restrânse, ploi de scurtă durată şi descărcări electrice. Vântul suflă mai sprinten doar în Delta şi pe litoral, aşa că maximele zilei se încadrează între 29 de grade în regiunile vestice şi 39 de grade în cele sud-estice.

Nicio nădejde de răcorire pentru locuitorii din sudul şi estul ţării, care nu vor avea parte de ploi şi vor îndura temperaturi de circa 38 de grade atât la sfârşitul acestei săptămâni cât şi la începutul celei viitoare. În schimb în vest, deşi temperaturile mai cresc duminică, pragul caniculei se atinge doar izolat, prin Banat, iar luni se răcoreşte din nou, căci aici instabilitatea atmosferică este mai accentuată şi nu lipsesc aversele cu tunete şi fulgere.

La munte, în masivele vestice şi sud-vestice, se anunţă vreme instabilă, cu averse la nivel local, însotiţe de tunete, fulgere, rafale de vânt şi, posibil, grindină. Temperaturile nu sunt foarte ridicate aici, vorbim despre 25 de grade la Păltiniş şi 24 la Stâna de Vale. În schimb în Bucegi, unde probabilitatea de ploaie este redusă, soarele este generos, vremea caldă şi termomemtrele indică şi 30 de grade, la Predeal, spre exemplu.

La mare se menţine vreme frumoasă şi călduroasă, cerul se anunţă senin, şi vântul se mai domoleşte, doar izolat mai are câte o răbufnire. Temperaturile, de vreme calduroasă, sunt de 31 de grade în sudul litoralului, la Vama Veche şi Mangalia şi ating 33 spre Costineşti şi Mamaia, iar apa mării nu se mai agită, este caldă la cele 25...26 de grade, numai bună de bălăceală.

(realitatea.net)

Distribuie articolul:  
|

METEO

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.