LIFESTYLE 10 august 2017

Tur ciclist pentru promovarea mișcării, lecturii și bisericilor fortificate din Transilvania

de Agerpres | 792 vizualizări

Mai mulți bibliotecari din țară vor porni luna aceasta într-un tur ciclist pe ruta Brașov-Sibiu, cu scopul de a promova lectura, mersul cu bicicleta și bisericile fortificate din Transilvania.

Printre participanții la „Ciclobiblio 2017” se va număra și Kiss László, bibliotecar la Liceul Mikes Kelemen din Sfântu Gheorghe, care, în urmă cu aproape doi ani, a pedalat peste 3.000 de kilometri de la Marea Neagră până la Marea Nordului, pentru a atrage atenția asupra rolului important pe care bibliotecile școlare, universitare și cele publice îl au în dezvoltarea societății.

Potrivit lui Kiss, turul ciclist va avea loc în perioada 28 august – 1 septembrie, iar starul va fi dat din fața Bibliotecii Județene Brașov.

„Ne propunem să promovăm ciclismul și lectura în timp ce vom vizita bisericile fortificate pe de acest traseu foarte frumos. Vom pedala împreună aproape 350 de kilometri, timp de cinci zile, pentru a aduce în atenția publicului importanța bibliotecilor și a lecturii în dezvoltarea sănătoasă a fiecăruia dintre noi și a comunităților noastre. (...) Vom trece prin Brașov, Sfântu Gheorghe, Sighișoara, Sibiu și ne vom opri și la bibliotecile de pe traseu și la muzee. (...) Tema turului ciclist din acest an sunt bisericile fortificate din Ardeal, dar în anii următori ne propunem să ajungem și în alte zone ale țării, în Dobrogea, Moldova, în Banat”, a declarat Kiss László.

Potrivit acestuia, la eveniment și-au anunțat participarea și bibliotecari din Republica Moldova.

Kiss László a mai menționat că orice persoană care dorește să îi însoțească pe traseu este binevenită, cu condiția să aibă echipamentul adecvat.

El a adăugat că acest tur ciclist va demonstra încă o dată că bibliotecarii nu sunt sedentari, așa cum tind că creadă foarte mulți oameni, ci, dimpotrivă, sunt niște persoane extrem de active.

„Toată lumea crede despre noi, bibliotecarii, că suntem sedentari, dar nu este chiar așa. Nu suntem oameni cenușii, dar așa se crede și vreau să schimb cumva atitudinea, percepția oamenilor față de acest lucru. Avem printre noi foarte mulți ultramaratoniști. Un exemplu este colegul nostru, Avram Iancu din județul Hunedoara, care a traversat înot Canalul Mânecii”, a mai spus acesta.

Turul ciclist „Ciclobiblio 2017” se va derula cu sprijinul Asociației Naționale a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România și al Asociației Bibliotecarilor din România.

Kiss László nu este la prima campanie pe două roți pentru susținerea unei cauze. În anul 2008 a pedalat de la Sfântu Gheorghe până la Istanbul pentru a participa la un congres internațional de hemofilie și a atrage atenția asupra problemelor cu care se confruntă persoanele care suferă de această boală genetică rară, ce afectează coagularea sângelui.

În urmă cu doi ani, Kiss László a plecat cu bicicleta din Constanța spre Marea Nordului, iar în decurs de 20 de zile a străbătut șapte țări, unde a vizitat mai multe biblioteci școlare, publice și universitare, punctul final fiind orașul olandez Maastricht, unde a participat la Conferința Internațională a Bibliotecilor Școlare.

„Cărțile, asemenea ciclismului, te fac liber, îți oferă o imensă libertate. Un om care citește este un om liber în gândire și simțire. Mie mi-a deschis foarte mult mintea și viziunea despre lume și viață. Și constat în ultima perioadă că mulți oameni se reîntorc la lectură. Lucrurile parcă s-au mai stabilizat din acest punct de vedere și oamenilor le-a revenit apetitul pentru carte. Nouă ne revine rolul să învățăm generațiile viitoare să citească și să iubească lectura. Eu sunt optimist în această privință”, a mai spus Kiss László.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.