LIFESTYLE 23 octombrie 2019

Tőkés Erika, promotoarea conceptului „home restaurant”: Îmi place să gătesc împreună cu oaspeţii mei

de Agerpres | 1222 vizualizări

Primul home restaurant din România deschis oficial, unde oaspeţii pot organiza petreceri private şi pot găti alături de gazdă, a fost deschis în municipiul Sfântu Gheorghe de către Tőkés Erika, o femeie pasionată de gastronomie.

Home restaurant sau „restaurantele de casă” sunt populare în străinătate, spune aceasta, mulţi proprietari fiind dispuşi să-şi pună, ocazional, locuinţele la dispoziţia prietenilor sau persoanelor necunoscute pentru a prepara împreună mâncăruri tradiţionale sau a experimenta reţete noi şi a le servi, apoi, invitaţilor.

Curentul a apărut în Cuba şi s-a extins apoi în alte ţări, multe persoane văzând oportunitatea de a-şi pune în valoare pasiunea pentru gătit şi chiar de a dezvolta o mică afacere.

„Concepţia aceasta vine din Cuba. În anii '60-'70, când Fidel Castro a interzis afacerile private, restaurantele particulare au fost închise, atunci unii şefi în restaurante au zis că o să invite clienţii la ei acasă şi acolo o să îi servească cu mâncare. Şi de atunci a pornit acest lucru. Acum home restaurante pot deschide toţi cei cărora le place să gătească, să primească oaspeţi (...) Eu numai la sfârşitul săptămânii primesc oaspeţi şi numai cu rezervare se poate veni aici. De fapt, home restaurant este un loc în care ai găsit intimitatea cu prietenii tăi sau cu familia, nu mai este altcineva în preajmă. La mine înseamnă să faci nişte seri tematice. Mie îmi place să primesc oaspeţi, să le gătesc, să fac prăjituri, ciocolată, orice, numai să nu gătesc în fiecare sfârşit de săptămână acelaşi lucru, spre exemplu papricaş. Îmi place să gătesc alte feluri de mâncare. Sigur, pot gătesc ceea ce cer ei, dar nu despre asta este vorba la home restaurant, ci este vorba ca să mă simt şi eu bine, să le pregătesc tot felul de mâncăruri speciale (...) De multe ori gătim împreună mâncarea sau desertul. Deci, despre asta este vorba, să facem nişte seri greceşti, nişte seri americane, seri secuieşti, româneşti, orice”, a declarat, pentru AGERPRES,Tőkés Erika.

Absolventă a două facultăţi, printre care şi una de design, Erika a gândit în cele mai mici detalii planul de amenajare a cochetului ei home restaurant, aflat în centrul municipiului Sfântu Gheorghe, în imediata vecinătate a Liceului de Arte.

Pe lângă bucătărie şi livingul pentru oaspeţi care poate găzdui circa 20 de persoane, Erika a amenajat un loc special pentru atelierul de ciocolată şi unul de joacă pentru copii. De altfel, adeseori atelierul ei este plin de copii, pe care îi învaţă cum să facă praline, baloane, CD-uri, puzzle-uri şi alte bunătăţi din ciocolată.

Pe 24 noiembrie a.c. va organiza un eveniment special pentru adulţi, respectiv o degustare de ciocolată şi vin, urmată de o masă la care se vor servi Camembert pane cu verdeţuri, sos de ciocolată albă cu afine şi fistic prăjit şi cartofi dulci cu seminţe de susan negru.

Tőkés Erika spune că iniţial a vrut să facă un laborator de ciocolată, pentru că pralinele sunt pasiunea ei şi avea nevoie de un loc special amenajat unde să îşi poată pune în practică ideile. Praline a început să facă în urmă cu câţiva ani nu doar din pasiune, ci şi din necesitatea de a face rost de mai mulţi bani pentru a-şi creşte cei trei copiii.

„În urmă cu cinci-şase ani m-am despărţit de soţul meu şi am rămas singură, cu trei copii. M-au ajutat părinţii foarte, foarte mult, dar în clipa în care tatăl meu a ieşit în pensie, nu am mai avut atâta susţinere şi a trebuit să mă gândesc ce să fac după-masă, cu ce pot să completez salariul, pentru că eu mai lucrez opt ore şi am zis că nu mai vreau să aduc acasă de lucru, să fac contabilitate şi acasă până la ora 12-1 noaptea. Şi atunci am decis: am să fac praline (...) Am încercat acasă. Şi plafonul era plin cu ciocolată (...) Pralinele sunt ceva excepţional, văd fantezie în asta, pentru că sunt bomboane umplute şi umplutura o faci tu, cum vrei tu (...) Am făcut apoi un curs în Braşov, după aceea am făcut Academia de Ciocolată în Ungaria, apoi cursul de prăjituri franţuzeşti şi atunci am zis că trebuie să închiriez un loc mai mare pentru laborator pentru că nu era de ajuns (...) Aşa am găsit pivniţa asta şi am zis că aici am să fac laboratorul şi o să fac şi o cofetărie, ceva fain. Şi apoi, dintr-odată, peste noapte am hotărât să fac nu doar laboratorul, ci şi un home restaurant, pentru că locul acesta e perfect pentru aşa ceva”, a mai spus Erika.

Pentru ea, fiecare zi e o nouă provocare, în fiecare zi experimentează reţete noi: lavandă, trufe, ardei iute, mentă, vişine şi alte gusturi şi arome pe care le împachetează în ciocolată.

„Ca să faci o ciocolată bună îţi trebuie cam trei ore şi multă răbdare ca să arate ca acestea. Eu sunt o fire energică şi pe mine asta m-a învăţat ciocolata: să am răbdare pentru că aşa ies lucrurile bune şi frumoase. Eu lucrez numai cu ciocolată belgiană care are 70% cacao şi 30% unt de cacao. Asta e foarte important ca pralinele să iasă bine (...) Le torn în forme şi când le guşti, simţi aromele, nişte fantezii de fapt (...) Nu vreau să mă extind, pentru că atunci nu aş putea să fac totul atât de special, ar fi pe bandă rulantă”, a mai spus aceasta.

Erika e genul de femeie care ia fiecare încercare a vieţii ca pe o provocare, care se reinventează mereu şi merge cu încredere mai departe, putând fi un model pentru multe femei.

„Un sfat? Să aibă curaj să facă, să încerce. Să aibă curaj. Ăsta e cel mai important lucru. Dacă nu ai curaj, poţi să ai fel de fel de idei. Dacă ai curaj, poţi să faci orice. Dar trebuie şi perseverenţă”, mai spune Tőkés Erika.

Surse fotografii: Tokes Erika, Erika Lakásétterem - Home Restaurant şi Erika Csoki / Facebook

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.