LIFESTYLE 10 august 2015

Ticuri nervoase care-ți șubrezesc sănătatea

de Covasna Media | 998 vizualizări

Răsucitul firelor de păr pe degete sau rosul unghiilor pot părea gesturi lipsite de importanță sau de consecințe, dar nu sunt. Ticurile nervoase pot dăuna sănătății tale – la nivelul pielii, dinților etc.

Rosul unghiilor

Una e să îți rozi unghiile de frică în timp ce te uiți la un film de groază, alta e să devină un obicei. Atât unghiile, pielea din jurul lor cât și dinții au de suferit din cauza acestui tic nesuferit. Ca să nu mai spunem de microbii din gură care ajung pe piele și viceversa: bacteriile de sub unghii, dacă ajung în cavitatea bucală pot cauza infecții la nivelul gingiei și gâtului.

Jucatul cu părul

Dacă obișnuiești să îți răsucești părul pe degete, să tragi de el, în timp îți vei slăbi rădăcinile. Ce înseamnă asta? Că, pe termen scurt sau chiar și lung, o să ai zone în care îți vei pierde podoaba capilară. Mergând un pic mai departe cu ideea, trasul/smulgerea părului la modul obsesiv se numește tricotilomanie și se tratează prin psihoterapie și medicație corespunzătoare.

Trosnitul gâtului

Cu toate că dacă faci asta simți că ți se relaxează gâtul, dacă o faci în mod repetat, îți faci ligamentele din acea zonă hipersensibile, vulnerabile și mult mai predispuse accidentelor. Ba chiar, în unele cazuri, acest tic poate duce la artrită și, în cazuri exterm de rare, poate declanșa un atac cerebral.

Scrâșnitul dinților

Dacă obișnuiești să strângi din dinți (la propriu) și să îi scrâșnești în momente de stres poți cauza un rău aproape ireparabil sănătății tale orale. Dinții se pot măcina/fisura/sparge, astfel încât drumurile la dentist ajung să fie la ordinea zilei. Articulația maxilarelor poate fi și ea extrem de afectată.

Mușcatul/linsul excesiv al buzelor

Îți lingi buzele des? Nu o mai face, pentru că astfel expui pielea buzelor la acțiunea enzimelor digestive din cavitatea bucală. Enzime care pot duce la dermatită și cheilită (inflamare), care usucă și crapă suprafața buzelor. În unele cazuri se pot forma fibroame, de care vei scăpa doar cu intervenție chirurgicală.

Ronțăitul interiorului obrazului

Dacă ai acest obicei nervos, riști să îți provoci sângerări în cavitatea bucală, răni care se vor vindeca destul de greu și pot duce la infecții. De asemenea, cicatricile rămase în urma unor astfel de răni sunt, de obicei, permanente.

Mestecatul gumei

Poți mesteca liniștită gumă după mese. Dar când dai gata un pachet (sau chiar mai mult) pe zi, să zicem, îți suprasoliciți mușchii de la nivelul mandibulei. Iar sorbitoul regăsit în guma fără zahăr are un efect laxativ destul de neplăcut și clar nedorit.

(unica.ro)

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.