LIFESTYLE 9 noiembrie 2015

Surse neştiute de alergie din casa ta

de Covasna Media | 885 vizualizări

Ai probleme cu alergiile? Atenţie! Surse alergenice precum mucegaiul, praful şi părul de animale se pot găsi în cele mai neaşteptate locuri.

Sfatulparintilor.ro prezintă câ­teva surse mai puţin cunoscute de alergie din casa ta.

Plantele în ghiveci

Fii foarte atent cu plantele de apartament. Mucegaiul poate apărea în ghiveci şi se poate răspândi pe podea. Pentru a împiedica asta, îndepărtează frunzele moarte, foloseşte farfurioare pentru ghivecele de flori şi evită să torni prea multă apă.

Animalele de companie

Alergiile la animale sunt ceva comun, însă nu părul este mereu cauza principală. Adevărata proble­mă o reprezintă proteinele care se găsesc în saliva animalului, în urină şi scuamele care zboară şi se aşază pe covoare, mobilă şi pat. Părul poate fi motivul alergiei dacă a colectat scuame şi alţi factori alergogeni precum praful şi polenul.

Să nu laşi animalul în dormitor este numai parţial de ajutor, pentru că alergenii se pot deplasa prin aer în toată casa.

Sfat: Curăţă şi foloseşte des aspiratorul, iar după ce te joci cu ani­malul spală-ţi bine mâinile.

Cărţile

Hrana ta pentru creier se poate transforma în aliment pentru dăunători. În praful de pe cărţi se pot ascunde acarieni, mucegai şi alte microrganisme asemănătoare.

Dacă bănuieşti că alergiile tale sunt cauzate de cărţi, încearcă să le aspiri copertele în mod regulat sau păstrează-le într-un mediu închis. Scăderea umidităţii din casa precum şi îndepărtarea prafului te va ajuta să scazi numărul micro­organismelor periculoase.

Mobila tapiţată

Mobila tapiţată este un mediu propice pentru refugierea acarienilor. Aspiră tapiţeria în mod regulat. Husele din piele şi vinilin au şanse mai mici de a dezvolta alergeni.

Totodată, mobila depozitată în zone închise, precum în pivniţe, pot fi medii propice pentru dezvoltarea mucegaiului. Foloseşte dezumidificator în aceste camere pentru a reduce umezeala.

Pluşurile

Jucăriile de pluş atrag mulţi acarieni. Nu trebuie neapărat să le interzici în casa ta, însă poţi să cumperi produse care pot fi spălate. Ca şi aşternuturile, jucăriile de pluş cu care se joacă frecvent copilul tău ar trebui spălate la temperaturi înalte, săptămânal.

Baia

În baie se poate forma mucegai, condiţiile fiind favorabile: căldura şi umezeală. Mucegaiul negru creşte în zone ascunse şi chiar sub podea. Cea mai bună modalitate de a preveni apariţia mucegaiului este să păstrezi baia curată şi uscată. Repară robinetele şi alte surse de apă, dacă curg, pentru a preveni umezeala. Curăţă re­gulat suprafeţele cu clor.

Bucătăria

Camera preferată a mucegaiului este bucătăria. Aruncă mâncarea din frigider pe care nu o mai mănânci, pentru că poate face mucegai. Acoperă coşul de gunoi şi păstrează mâncarea în recipiente sigilate, pentru a nu atrage gândacii.

Aerul condiţionat

Aparatul de aer condiţionat te ajută să păstrezi casa răcoroasă şi să ţii departe alergenii. Totuşi, aerul condiţionat poate fi principala sursă care împrăştie factorii alergogeni care rămân în filtre. Pentru a scăpa de problemă curăţă regulat filtrele. De asemenea, odată pe an, cheamă o firmă specializată care să dezinfecteze aparatul.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Iulia Diana, 2 martie 2016
Acum cateva luni, de ziua mea am primit o pisicuta tare dragalasa, dar, din pacate eu am alergie la parul de animale si eram nevoita sa o dau. Asa ca am inceput sa caut pe internet si sa incerc tot citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.