LIFESTYLE 15 decembrie 2020

Rețetele bunicii, într-o „carte” virtuală de bucate creată de nepoți

de Iulia Drăghici - Taraș | 4704 vizualizări

În proiect s-au implicat mai mulți elevi covăsneni 

Langoși cu smântână, cașcaval, telemea și usturoi, supă cu fructe de sezon, kürtőskalács, găluște de brânză dulce, plăcintă cu mere și multe alte mâncăruri de îți lasă gura apă doar vorbind despre ele au fost documentate de elevi de la Școala „Váradi József” din Sfântu Gheorghe, ajutați de bunicile lor. Toate se regăsesc acum într-o carte virtuală de bucate, disponibilă pe site-ul bundelabuni.ro. 

„«Bun de la Buni» este deopotrivă un proiect educațional și cultural cu două obiective la fel de generoase: recuperarea unei moșteniri gastronomice și antropologice care riscă să se risipească sub asaltul fast-food și consolidarea legăturilor din interiorul familiilor, în special relația nepoți - bunici amenințată la rândul ei de lipsa unor preocupări și activități comune”, se arată într-un comunicat care descrie inițiativa. 

Cartea virtuală de bucate va fi scrisă cu ajutorul a 100 de copii de la 10 școli partenere, printre care se află și Váradi József” din Sfântu Gheorghe. Aceștia au avut parte de o sesiune de îndrumare colectivă și câte o fișă de „interviu”, prin care au încercat „să afle de la bunica o rețeta străveche tradițională, dar și să scormonească prin amintirile bunicii/străbunicii legate de acel fel de mâncare”, au mai dezvăluit organizatorii.  

Elevii care au trimis rețetele au fost din clasele 7A, 7C și 6A, astfel: langoși cu smântână, cașcaval, telemea și usturoi (Lidia Alexandra Stoica – 7A), ciorbă de fasole boabe cu ciolan afumat și prune uscate  (Delia Maria Tîrșoagă -  6A), ciorbă de perișoare ardelenească  (Jakabos Andor - 7A), supă cu fructe de sezon (David Andreas Marcu – 6A), tocăniță de pasăre (Iarina Andreea Boricean – 6A), tochitură  moldovenească (Armin Teodor Diaconu – 6A), pilaf de orez cu urzici (Iulia Moldovan - 6A), mâncare ardelenească din carne de pasăre (Vlad Ionuț Tiron  - 6A), linzer (Antonia Laura Székely - 7A), krantz à la buni (Ștefania Toma – 7A), prăjitură cu mere (Peter Abel – 7C), kürtőskalács – colac secuiesc (Tüzes László Roland - 7C, dar și Vida Nándor – 7C), tehéntúrós gombóc – găluște de brânză dulce (Zágoni Máté – 7C), pască de paște (Iarina Andreea Boricean – 6A), cuib de viespi (Casian Darie – 6A), plăcintă cu mere (Jancso Balint – 7C), gomboți cu brânză și sos de portocale și vanilie (Dodi Edmund Krisztián – 6A) și tort de portocale  (Luca Matoru – 6A). 

Proiectul își propune să adune 100 de rețete din toată țară, respectiv câte 10 din fiecare regiune: Banat, Crișana, Transilvania, Oltenia, Maramureș, Muntenia, Moldova, Bucovina, Dobrogea și Ținutul Secuiesc. 

Cartea virtuală de bucate va avea, „pe lângă descrierea tehnică și o poveste spusă de bunica autoare, în unele cazuri și un fișier audio-video cu bunica / străbunica ce va da trucuri și sfaturi prețioase de preparare”, mai transmit coordonatorii. 

Acest proiect este important și pentru că astfel cei mici pot afla mai multe din povestirile bunicilor despre vremuri de altădată, iar aceștia din urmă vor putea învăța de la elevi cum să folosească mijloacele electronice atunci când înregistrează videoclipuri de prezentare ale rețetelor. 

Proiectul va fi continuat cu editarea și tipărirea unei cărți de bucate care să cuprindă rețetele adunate de copii. Ne-am propus, ca pe durata implementării proiectului să găsim un sponsor care să susțină financiar publicarea volumului”, ne-a transmis coordonatorul elevilor de la „Váradi József”, prof. Alis Pop. 

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.