Primăvara este cu 30 de secunde mai scurtă cu fiecare an
Primăvara astronomică vine mai târziu decât cea calendaristică, iar în fiecare an, anotimpul acesta e mai mic cu 30-60 de secunde, din cauza influenţelor astronomice.
Primăvara a pornit la ora 00.45, pe 21 martie, în România. În acel moment a avut loc echinocţiul vernal, iar Pământul a ajuns la jumătatea distanţei, de acum întorcându-se către soare, până la solstiţiul de vară.
Potrivit specialiştilor americani, primăvara a pierdut din durată în fiecare an în emisfera nordică. Anul acesta, vara este cel mai lung anotimp, cu 93,65 de zile, urmată de primăvară, cu 92,76 de zile. Toamna va avea 89,84 de zile, iar iarna 88,99 de zile. Acestea sunt calculele făcute de astronomul Larry Gerstman din New York şi publicate de „Christian Science Monitor“.
În anii următori, primăvara va deveni mai scurtă, iar vara mai lungă. De asemenea, iarna va deveni mai scurtă şi va oferi mai multe zile toamnei. În anul 3000, vara va avea 93,92 de zile, iar primăvara va avea 91,97 de zile.
Acest lucru se întâmplă din cauza înclinării Pământului pe axa proprie. Unghiul Pământului este de 23,5 grade, iar timp de şase luni, Terra e înclinată către Soare. Motivul pentru care primăvara pierde câteva secunde în fiecare an e faptul că axa Pământului se mişcă. Această mişcare se numeşte precesiunea Milankovitch.
Acest ciclu va duce ca în anul 8680, primăvara să aibă 88,5 zile, cu patru zile mai puţin decât acum.
De asemenea, vara este mai lungă pentru că distanţa către Soare se modifică. „Iarna trece repede, în timp ce vara suntem mai departe de Soare şi Terra se mişcă mai încet“, a declarat Gavin Schmidt de la NASA. Pământul se mişcă mai rapid pe orbită între decembrie şi martie, din acest motiv iarna şi primăvara sunt mai scurte.
(adevarul.ro)