Părinţi fumători, copii cu dinţi cariaţi
Alături de tulburări respiratorii, astm, otită, pe lista riscurilor la care sunt expuşi copiii care inhalează fum de ţigară se adaugă şi efectele nocive asupra danturii. Astfel, copiii în jurul cărora se fumează sunt predispuşi la dezvoltarea cariilor, potrivit unui studiu publicat în British Medical Journal.
Rezultatele cercetărilor sunt clare: la vârsta de 3 ani, 26,7% dintre copiii fumătorilor au carii, comparativ cu 14% în rândul celor cu părinţi nefumători. În plus, cu cât expunerea este mai precoce, cu atât riscurile sunt mai mari: astfel, copiii expuşi la fum de ţigară de la vârsta de 4 luni prezintă un risc dublu de a dezvolta carii la vârsta de 3 ani.
Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetătorii de la Universitatea din Kyoto au monitorizat, timp de 3 ani, peste 76.900 de copii născuţi între 2004 şi 2010 la Kobe, în Japonia. Medicii le-au făcut copiilor mai multe controale, la naştere, la 4, 9, 18 luni şi la 3 ani, pentru a supraveghea starea danturii. Părinţii au răspuns unui chestionar pentru a determina dacă erau fumători şi dacă îşi expuneau copiii la fum de ţigară.
„În ţările dezvoltate, prevalenţa cariilor la nivelul dinţilor de lapte este crescută: 20,5% la copii între 2 şi 5 ani, în SUA, şi 25% la copii de 3 ani, în Japonia. Dar măsurile de prevenţie se limitează la restrângerea consumului de zahăr şi la suplimentarea orală cu fluor, dar cariile implică şi alţi factori, inclusiv cei legaţi de mediu“, precizează autorii studiului.
Cercetătorii pun riscul cariilor pe seama nivelului crescut de acid sialic (care favorizează apariţia plăcii bacteriene) prezent în gura copiilor expuşi la fumat pasiv, dar şi pe un nivel scăzut de imunoglobuline A, ceea ce se traduce printr-o imunitate slabă, mai notează adevarul.ro.