LIFESTYLE 27 decembrie 2015

Obezitatea sau sedentarismul: care este cel mai periculos flagel al societăţii moderne?

de Covasna Media | 707 vizualizări

Obezitatea şi sedentarismul sunt unii dintre cei mai acuzaţi factori de risc atunci când vine vorba despre stilul de viaţă. Dar care este cel mai periculos dintre cei doi factori? Potrivit unui nou studiu suedez, obezitatea este cea mai gravă condiţie pentru organismul uman, informează adevarul.ro.

Menţinerea unei greutăţi normale şi alimentaţia într-un mod cât mai echilibrat reprezintă soluţii dovedite ştiinţific în vederea reduce­rii riscului de moarte prematură.

Sedentarismul şi obezitatea sunt doi dintre factorii de risc ai bolilor cronice şi deceselor. Cercetătorii de la Universitatea Umea (Suedia) au realizat un studiu de amploare, la care au luat parte peste 1,3 milioane de bărbaţi. Studiul s-a derulat pe parcursul a 29 de ani, interval în care cercetătorii au analizat impactul obezităţii şi sedentarismului asupra stării de sănătate a participanţilor.

Cercetătorii au evaluat perio­dic, prin teste fizice, rezistenţa la efort a subiecţilor. Rezultatele au arătat că aceia care se bucurau de cele mai bune scoruri la testele de efort prezentau un risc cu 48% mai mic de deces prematur, comparativ cu indivizii care nu aveau o bună rezistenţă fizică.

Apoi autorii au observat că vo­luntarii care aveau o greutate corporală normală aveau un risc redus de deces, chiar dacă aveau rezultate slabe la testele fizice.

Cercetătorii suedezi au ţinut totuşi să precizeze că sedentarismul nu este absolvit de vină. El rămâne în continuare o problemă de sănătate publică, fiind implicat în stilul de viaţă nesănătos.

Pentru a fi în formă şi a-ţi menţine sănătatea, Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă efectuarea a 10.000 de paşi pe zi (se pot măsura cu ajutorul unui pedometru).

Beneficiile activităţii fizice sunt demonstrate ştiinţific. Sportul practicat în mod regulat ajută la scăderea cu 39% a riscului de a dezvolta cancer de sân, cu 26% a riscului de cancer colorectal, cu 25% riscul unui atac cerebral şi cu 34% riscul de diabet.

Sedentarismul este astăzi al patrulea factor de risc al mortalităţii la nivel mondial, după hipertensiunea arterială, fumat şi diabet.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.