LIFESTYLE 9 februarie 2013

Noua „boală“ care se transmite printre colegii de la birou

de Covasna Media | 547 vizualizări

Impoliteţea a devenit o epidemie la locul de muncă. Bârfa, trădarea încrederii nu sunt specifice doar liceului, ci şi locului în care lucrezi.

gossip coworkers

Potrivit unui articol publicat recent în „Harvard Business Review“ şi citat de „Women's Health“, jumătate din muncitori susţin că sunt trataţi nepoliticos la muncă cel puţin o dată pe săptămână.

Cercetătorii au chestionat 800 de manageri şi angajaţi din 17 industrii. Au descoperit că victimele lipsei de politeţe la birou ajungeau să depună mai puţin efort, calitatea muncii scădea, la fel ca şi timpul petrecut la muncă.12% dintre cei chestionaţi au spus că şi-au părăsit locul de muncă din această cauză. „Oamenii nu tind să raporteze asta, mai ales dintr-un sentiment de disperare şi de teama posibilelor urmări“, spune unul dintre autorii studiului.

Cu toate acestea, nu doar munca are de suferit. Aceste situaţii stresante îţi afectează sănătatea fizică şi psihică. Există câteva moduri să faci situaţia să înceteze.

În momentul în care un coleg te provoacă, spune un medic citat de autori, înseamnă că vrea să obţină o anumită reacţie, dar nu trebuie să i-o oferi. Poţi încheia orice conflict printr-o atitudine politicoasă, dar tranşantă.

În cazul în care colegii se prefac că nu te observă, întreabă de două ori dacă au ceva cu tine, apoi mergi mai departe. Atitudinea este una pasiv-agresivă, susţine specialistul, iar soluţia este să le acorzi de două ori şansa de a se exprima. Dacă susţin că sunt în regulă, reacţionează pozitiv, încearcă să nu fii sarcastic, apoi comportă-te normal.

În cazul în care un coleg te bârfeşte, trebuie să îl confrunţi. Nu începi un interogatoriu, dar e preferabil să aştepţi până îl vezi singur şi îi spui ce ai auzit, fără a folosi un ton acuzator.

Dacă ai colegi mult prea competitivi, creează puţină distanţă între voi. În cazul în care cineva îţi vânează postul, nu îi oferi totuşi un avantaj. Asta înseamnă că nu îi spui despre noul proiect la care lucrezi, de pildă.

Dacă persoana care îţi cauzează probleme este chiar şeful, iar demisia nu este o opţiune, trebuie să te concentrezi pe muncă, dar să te retragi în rest. Nu trebuie să laşi această atitudine să te urmărească şi acasă, să te deconectezi, reducând astfel stresul şi să arăţi că te afli acolo pentru un singur motiv: să lucrezi.

(adevarul.ro)

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.