Legume şi fructe care ar trebui mâncate cu tot cu coajă
Cei mai mulţi dintre noi decojim fructele şi legumele care se pot consuma întregi, doar pentru că aşa ne-am obişnuit. Însă în felul acesta ne lipsim cu bună ştiinţă de multe vitamine şi nutrienţi importanţi, unii chiar anticancerigeni, care nu se găsesc şi în miezul său pulpa vegetalelor. Şi nu e vorba numai de coajă, ci chiar de codiţa sau seminţele unora dintre fructe şi legume, după cum explică un specialist citat de Daily Mail, dr. Marilyn Glenville, din cadrul Royal Society of Medicine. Iată câteva legume şi fructe care trebuie consumate cu tot cu coajă:
Kiwi
Coaja, deşi puţin apetisantă, este bogată în antioxidanţi şi se crede că are proprietăţi anticancerigene, antiinflamatoare şi antialergice. Conţine de 3 ori mai mulţi antioxidanţi decât pulpa fructului, care ajută inclusiv în lupta cu stafilocii şi E-coli.Alege varietăţile aurii, unde coaja e mai dulce, având şi mai puţini peri. Dacă storci fructul, poţi folosi foarte bine şi coaja.
Banane
Cercetătorii din Taiwan au descoperit că extractul din coajă de banana poate ameliora depresia, fiind bogat în serotonină. Tot coaja este excelentă pentru ochi, pentru că abundă în luteină, care protejează ochii de acţiunea nocivă a ultravioletelor, ferindu-i de cataractă.
Specialiştii ne sfătuiesc să fierbem coaja de banană timp de 10 minute şi să bem licoarea rezultată după ce s-a răcit. La fel de bine coajă de banană poate fi stoarsă şi consumat lichidul rezultat.
Usturoi
Coaja usturoiului conţine nu mai puţin de 6 compuşi antioxidanţi, potrivit cercetătorilor niponi. Cojind usturoiul nu facem decât să ne lipsim de nişte antioxidanţi ce luptă cu procesul de îmbătrânire şi protejează inima. Poţi turna ulei de măsline peste o căpăţână de usturoi şi aşeaz-o pe grătar, alături de legume, sau poţi pune căpăţâna întreagă când găteşti în aburi legumele.
Citrice
Coaja portocalelor şi a mandarinelor, în special, este foarte bogată în flavonoide capabile să reducă nivelul colesterolului rău, fără a coborî nivelul celui bun. Antioxidanţii din coajă sunt de 20 de ori mai puternici decât cei din suc, a arătat un studiu recent realizat în SUA. Mai ales porţiunea albă a cojii este bogată în pectină. Poţi proceda aşa cum ai văzut la mama sau bunica, răzuind coaja citricelor peste prăjitură, ori aruncă în storcător fructul întreg, cu tot cu coajă.
Dovleac
Coaja acestuia este bogată în zinc, util pielii şi unghiilor, şi în beta caroten, care protejează inima de boli şi întregul organism de cancer. Evident că această coajă este prea tare pentru a fi consumată, însă încearcă să iei pulpa cât mai aproape de coajă pentru a o folosi în diverse combinaţii. Cât despre seminţe, acestea reprezintă o sursă excelentă de Omega 6 şi acizi graşi esenţiali ce îţi ţin creierul sănătos. Le poţi prăji, timp de 20 de minute, cu puţin ulei de măsline şi consuma ca atare sau în salate.
Cartofi
Cei mai mulţi dintre noi ştim că această coajă este sănătoasă, însă puţini cunosc şi motivul. Într-adevăr, coaja este o „fabrică de nutrienţi”. Coaja unui singur cartof de mărime medie oferă jumătate din porţia zilnică recomandată de fibre solubile, potasiu, fier, fosfor, zinc şi Vitamina C. Practic, cartofii sunt mai bogaţi în Vitamina C decât portocalele, aşa că sunt perfecţi pentru a te feri de răceală. Cel mai simplu îi găteşti copţi, fierţi făcuţi piure, ori la cuptor, cu tot cu coajă.