LIFESTYLE 13 noiembrie 2019

Investitorii caută o altă locație pentru „Family Adventure Park”

de Daniela Luca | 2285 vizualizări

Hotărârea care vizează realizarea obiectivului în zona Șugaș Băi va fi retrasă 

Vocile activiștilor care au luptat împotriva construirii parcului de aventură „Family Adventure Park” în apropierea Izvorului Hanovéd, din zona Sfântu Gheorghe – Șugaș Băi au fost auzite de către investitori și autoritățile locale. Cei din urmă caută acum o nouă locație. Ei iau în calcul și varianta de a construi parcul între Sfântu Gheorghe și Vâlcele.  

Proiectul „Family Adventure Park” a stârnit reacția activiștilor de mediu îndată ce subiectul a apărut în spațiul public pe motiv că o astfel de investiție va fi nocivă pentru mediu și pentru locuitorii orașului.

Aceștia s-au ambiționat și au depus o petiție semnată de 1.200 de persoane la Primăria Sfântu Gheorghe prin care au solicitat revocarea hotărârii ce vizează realizarea obiectivului. De asemenea, la începutul acestei luni, peste 100 de covăsneni s-au alăturat Marșului pentru Păduri și au luat parte la o acțiune simbolică, de îmbrățișare a copacilor din zona unde urma să se construiască „Family Adventure Park”. Toate aceste acțiuni i-au determinat pe investitori să caute o nouă locație. 

„Această locație ne-a fost oferită de către Primăria Sfântu Gheorghe ca și o alternativă. Noi vrem să facem un Family Park aici în zona aceasta pe exemplul Dino Parcului de la Râșnov, printr-un proiect european și căutam o locație adecvată. Cel de la Râșnov este un mare succes. Aproape 500.000 de mii de vizitatori au fost în acest an până acum. (...) Voiam să facem ceva asemănător și aici, dar complet altă tematică și cu elemente de ultimă tehnologie. Noi am și fost acolo am și văzut locația. (...) ONG-urile au atras atenția puțin mai gălăgios decât ne așteptam și cu foarte mare înverșunare că ei vor apăra și cu prețul vieții această locație și noi bineînțeles că nu vrem să ne confruntăm, mai ales că această investiție este în primul rând destinată localnicilor din zonă și nu numai. Acum suntem în căutare de alte locații în jur, dar și în alte părți. Neapărat vrem să facem într-un cadru natural unde există pădure, pășune, unde există arbori care dau puțină umbră pe timpul verii. Sunt variante și spre Vâlcele, chiar și în județul Harghita, poate și în județul Brașov, dar nu vrem totuși să facem aproape de Dino Parc”, ne-a spus unul dintre investitori, Sárkány Árpád. 

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, ne-a declarat că în cele din urmă hotărârea va fi retrasă. 

„Hotărârea sigur va fi retrasă pentru că practic având în vedere că am renunțat la locația respectivă, toate documentațiile care țin de acea locație, deci totul va fi retrasat cum ar veni. Am convenit că zona care ar putea fi interesantă ar putea fi de la Vâlcele spre Sfântu Gheorghe. Acolo sunt terenuri care sunt ale Primăriei, sunt și terenuri care sunt ale composesoratului. Să vedem, dacă găsim o soluție, mergem înainte, dacă nu, asta este”, ne-a explicat Antal Árpád.

Activiștii de mediu vor fi în continuare în alertă 

Unul dintre contestatarii proiectului „Family Adventure Park”, Toró Attila, spune că este mulțumit de rezultatele muncii care în cele din urmă a dat roade. Chiar dacă investiția nu se va mai realiza în apropierea Izvorului Honvéd, din zona Sfântu Gheorghe – Șugaș Băi, activiștii de mediu vor continua să urmărească proiectul. 

„Încă nu au retras hotărârea de la Consiliul Local, deci până atunci așteptăm să vedem ce se întâmplă. Oricum noi ne bucurăm că a avut efect toată acțiunea noastră. Evident că vrem să vedem locația unde se va construi, dar ideea ar fi să respecte legea și să ceară și opinia populației care locuiește în apropierea investiției. Ideea e să nu facem nimic contra naturii. Rămâne să vedem care va fi locația, dacă va fi proprietate publică sau privată. Dacă va fi privată, atunci nu prea știm ce vom putea face”, ne-a spus Toró Attila. 

Proiectul care viza construirea unui parc impresionant de aventură pe o suprafaţă de peste 12 hectare între municipiul Sfântu Gheorghe şi staţiunea Şugaş Băi se înscria în Strategia integrată de dezvoltare urbană a municipiului Sfântu Gheorghe şi avea  ca scop dezvoltarea turismului şi diversificarea spaţiilor de agrement pentru localnici. Investiția public-privată se ridica la 4,7 milioane de euro, însă deocamdată nu se cunoaște locația exactă unde va fi realizată. 

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.