LIFESTYLE 3 decembrie 2014

Internetul în mişcare face „oraşul inteligent”

de Covasna Media | 324 vizualizări

O companie din Portugalia vrea să creeze un nou tip de internet - internetul în mişcare. Orice autobuz, taxi, orice vehicul, inclusiv maşinile de gunoi ar putea deveni hotspot-uri, ar putea oferi internet gratuit şi ar putea comunica între ele. O astfel de infrastructură conectată la milioane de senzori poate monitoriza orice în oraş, de la trafic, la calitatea aerului, la numărul de gropi în asfalt pe strada X sau cantitatea de gunoi din pubela Y.

Potrivit digi24.ro, portughezii de la Veniam şi-au propus să creeze bazele oraşului inteligent. Viziunea fondatorilor implică montarea de routere pe orice vehicul în mişcare, fie că e vorba de mijloacele de transport în comun sau de maşinile de gunoi. Beneficiile sunt vaste, iar aplicaţiile, nelimitate. În autobuz, metrou sau taxi, pasagerii pot folosi gratuit conexiunea iar tehnologia Veniam permite o trecere automată de la serviciile operatorului de telefonie mobilă la hotspot-ul din mijlocul de transport.

Instalarea routerelor pe autoturismele personale e primul pas către interconectarea maşinilor. Acestea pot comunica în timp real, iar şoferul poate vedea prin ochii altui şofer starea traficului în zona spre care se îndreaptă, poate afla dacă e aglomerat sau dacă a avut loc un accident pentru a şti din timp să-şi devieze ruta.

Instalarea senzorilor în pubelele de gunoi ar anunţa companiile de salubrizare care dintre ele sunt pline. Maşinile de gunoi ar putea merge să le golească doar pe acelea şi nu ar mai consuma timp şi combustibil pentru a ajunge la pubelele aproape goale. E o eficientizare a întregului proces iar costurile sunt foarte mici, spune fondatorul Veniam. Totuşi, aşa numitul internet al lucrurilor, care colectează informaţii de la mili­oane de senzori are o problemă - centralizarea şi analizarea datelor. Dar e un nou mod de a folosi internetul şi deja e implementat în mai multe fabrici cu rezultate favorabile. Veniam deja a testat viabilitatea infrastructurii de internet în mişcare.

porto-bus-wifi

După ce timp de un an şi jumătate au dezvoltat tehnologia, oraşul portughez Porto a devenit, în septembrie, laboratorul în care s-a probat viziunea companiei. Acum, trei sferturi din autobuzele din Porto sunt hotspot-uri iar 55.000 de utilizatori primesc lunar internet de la ele. În doar câteva luni, Porto a devenit cea mai mare reţea de vehicule interconectate din lume. Proiectul a fost susţinut de guvernul portughez şi finanţat mai departe de companiile de transport şi de cele care prin sponsorizări plătesc de fapt pentru reclamă - niciun utilizator însă nu plăteşte pentru accesul la internet.

Deşi proiectul e abia la început, ideea oraşului inteligent a atras atenţia multor investitori. Veniam a primit finanţare privată de aproape cinci milioane de dolari, bani cu care vrea să implementeze conceptul şi pe alte pieţe. Următorul pas sunt Statele Unite, unde infrastructura în mişcare ar putea ajunge în primele luni ale anului următor.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.