LIFESTYLE 10 februarie 2015

Insulina „inteligentă“, o nouă speranţă pentru diabetici

de Covasna Media | 487 vizualizări

Cercetătorii speră că insulina „inteligentă“, care face în prezent obiectul mai multor studii, va revo­luţiona modul în care este tratat diabetul. Pacienţii urmează să primească o singură doză de insulină pe zi, care se va activa atunci când organismul va avea nevoie de ea.

În loc să facă teste repetate pentru măsurare glicemiei şi să-şi facă infecţii multiple de-a lungul zilei pentru a ţine sub control nivelul zahărului din sânge, o singură doză de insulină „inteligentă“ va circula prin corp, urmând să se activeze când va fi nevoie, informează BBC News. Studiile efectuate pe animale arată că tehnologia funcţionează, cel puţin în cazul şoarecilor.

Oamenii care au dibet de tip I, care fie nu produc, fie nu pot utiliza insulină excretată de propriul organism, sunt dependenţi de injecţiile cu insulină pentru a se simţi bine. Fără ele, nivelul de zahăr din sânge poate atinge niveluri periculos de mari. Un alt inconveniet al acestor injecţii cu insulină este acela că ele pot duce la scăderea accentuată a glicemiei. De aceea, pentru a se asigura că nivelul de zahăr din sânge este în parametri normali, bolnavii de diabet du tip I trebuie să-i măsoare în mod regulat glicemia.

Cercetătorii lucrează asupra mai multor tipuri de insulină „inteligentă“, care însă toate sunt realizate în aşa fel încât să se activeze în momentul în care nivelul glicemiei este prea mare şi să se dezactiveze atunci când revine la normal.

În momentul de faţă doctorul Danny Chou de la Massachusetts Institute of Technology testează un tip de insulină „inteligentă“ pe care a dezvoltat-o în labo­rator împreună cu colegii săi. Este o versiune modificată chimic a insulinei obişnuite cu acţiune prelungită.

Aceasta conţine un set de molecule suplimentar care sunt lipite de capătul care uneşte insulina de proteinele care circulă în sânge. Câtă vreme rămâne ataşată de proteinele din sânge, insulina este dezactivată. În clipa în care nivelul de zahăr din sânge creşte, insulina „inteligentă“ se activează - glucoza se ataşează de insulină şi astfel aceasta intră în acţiune.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.