LIFESTYLE 28 septembrie 2014

Grupa de sânge şi sănătatea: 5 lucruri mai puţin cunoscute

de Covasna Media | 312 vizualizări

Tipul de sânge este una dintre cele mai misterioase taxonomii din corp. Exis­tă patru grupe sanguine şi oamenii de ştiinţă susţin că fiecare dintre ele este corelată cu un risc mai mare de apariţie a anumitor afecţiuni.

Oamenii au patru grupe de sânge – A, B, AB şi O – care reprezintă cele patru grupe de antigeni descoperiţi pe suprafeţele hematiilor, celulele roşii din sânge. Şi acestea nu au relevanţă doar în caz de donare şi transfuzie de sânge. Tipul de sânge poate dezvălui informaţii importante despre sănătatea noastră. Medical Daily a trecut în revistă câteva dintre acestea:

1. Probleme de memorie. Cei mai vulnerabili: oamenii cu grupa AB. Creierul şi sistemul vascular au mai multe în comun decât am putea crede. Un studiu recent a descoperit că persoanele cu grupa de sânge AB sunt cu 82% mai expuse riscului de a experimenta dificultăţi de memorie, limbaj şi atenţie, ce pot fi un semnal referitor la instalarea demenţei, comparativ cu persoanele cu alte tipuri de sânge.  Cercetătorii suspectă că aceste lucru se datorează proteine-cheie de coagulare, cunoscută sub numele de factor de coagulare VIII, ceea ce poate reduce, de fapt, calitatea fluxului sanguin la nivelul creierului.

2. Cancer pancreatic. Cei mai puţin vulnerabili: oamenii cu grupa O. Într-un studiu realizat în iulie anul trecut, oamenii de ştiinţă de la Universitatea Yale din SUA au descoperit că persoanele cu Helicobacter pylori, sau H. Pylori, s-au confruntat cu un risc semnificativ mai mare de a dezvolta cancer pancreatic. Asta deoarece antigenele A şi B ajută bacteriile să prospere.

3. Boli cardiovasculare. Cei mai vulnerabili: oamenii cu grupa AB. Un studiu din 2012 al Universităţii Harvard a scos la iveală faptul că persoanele care au altă grupă sanguină decât 0 sunt ar avea un ris mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare. Potrivit studiului, acest pericol îi paşte mai ales pe cei cu grupa AB, în cazul lor riscul de a suferi de boli de inimă fiind de 23% mai mare, comparativ cu subiecţii cu grupa O.

4. Stres. Cei mai vulnerabili: oamenii cu grupa A. Persoanele cu grupa de sânga A sunt mult mai susceptibile de a avea niveluri mai ridicate de cortizol, hormonul stresului, în corpul lor. În scopul combaterii stresului,  medicii le recomandă să practice exerciţii precum Tai Chi şi yoga, care acţionează cu mai multă eficienţă în reducerea tensiunii decât activităţile care solicită un efort mai mare, cum ar fi, de exemplu, ridicarea de greutăţi. Atunci când glanda suprarenală eliberează tot mai mult cortizol în sânge, răspunsul oamenilor la stres devine mai acut. Persoanele cu grupa de sânge A cad pradă anxietăţii mai uşor, comparativ cu cei având alte grupe sanguine.

5. Influenţează flora bacteriană intestinală. Avantajaţi: oamenii cu grupa B. Antigenele A şi B nu se află doar în sânge, la aproximativ 80% dintre oameni  ele pot fi găsite adesea la nivelul mucoase intestinale. O mare parte din bacteriile care trăiesc în intestine se hrăneşte cu aceste antigene, ceea ce determină în mare măsură ce bacterii să se dezvolte şi care să dispară. Astfel, s-a constatat că  persoanele cu grupa de sânge B deţin cu până la 50.000 de ori mai multe tulpini de bacterii prietenoase decât persoanele cu grupa A sau O.

(adevarul.ro)

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.