Greșeli care îți pun ochii în pericol
Ochii sunt la fel de vulnerabili ca orice alt organ din corpul tău, așa că ai grijă de ei. Odată cu vârsta, devin tot mai sensibili, așa că află care sunt cele mai frecvente greșeli care îți pun ochii în pericol.
Dacă porți lentile de contact, nu depăși perioada recomandată de oftalmolog. Dr. Richard Shugarman, purtătorul de cuvânt al Academiei Americane de Oftalmologie, susține că a întâlnit numeroși pacienți care și-au pierdut vederea, pentru că au purtat lentilele de contact prea mult, potrivit womenshealthmag.com. Se ajunge la această situație pentru că lentilele stau pe cornee, iar lacrimile nu o mai pot oxigena. În plus, dacă nu le scoți frecvent și nu le cureți, le permiți bacteriilor să se adune acolo. În lipsa oxigenului, corneea devine vulnerabilă la germeni. Sfatul specialiștilor este să nu te abați nicio clipă de la regulile de purtare a lentilelor de contact, pe care ți le-a spus oftalmologul tău.
Îți freci ochii
Aceste este cel mai comun obicei periculos pe care îl au oamenii. Shugarman susține că oamenii uită faptul că atunci când ochii tăi te deranjează, înseamnă că ceva nu este în regulă. Dacă ai ceva pe suprafața lor și începi să îi freci, riști ca gunoiul sau firul de praf prins acolo să intre mai adânc și să ajungi la urgențe. În plus, de câte ori te freci la ochi, apar lacrimile, care favorizează apariția infecțiilor. Atunci când simți că ai ceva în ochii, clipește de mai multe ori, iar lacrimile produse vor înlătura praful. Dacă nu este întâmplă asta, folosește lacrimi artificiale până când simți că nu mai ai nimic în ochi. În cazul în care nici așa nu scapi de senzația neplăcută, mergi la doctor, pentru că problema ar putea fi mult mai serioasă.
Folosești prea mult timp același rimel
Rimelul are o dată de expirare. După acest moment, ar putea fi contaminat cu microbi care îți pot afecta ochii. Genele sunt pline de germeni, iar de câte ori aplici rimel pe ele și pui peria înapoi, nu faci decât să răspândești bacterii. Dacă vrei să fii sigură că nu vei avea probleme, schimbă-ți rimelul o dată la trei luni. La fel de periculos este să aplici fardul de pleoape cu degetul. Această metodă poate fi folosită doar dacă te speli pe mâini foarte des, în timpul acestui proces.
Nu mergi la oftalmolog când ceva nu este în regulă
Dacă observi o schimbare în câmpul vizual sau în claritatea viziunii, trebuie să mergi la oftalmolog. De cele mai multe ori, nu este nimic grav, dar examinarea ochilor este obligatorie de câte ori apare o schimbare. În plus, multe probleme pot fi rezolvate, dacă acționezi la timp, dar netratate, pot duce la afecțiuni grave. Mergi la medic și când ai ochii înroșiți, vezi în ceață sau ai dureri de ochi.
Stai cu ochii în monitor/laptop/telefon ore întregi
Ecranele dispozitivelor electronice pe care le folosești zilnic – laptop-uri, smartphone-uri, tablete, emit lumină albastră, despre care unii medici susțin că este la fel de periculoasă ca razele ultraviolete. În plus, dacă te uiți în același punct timp de câteva ore, te poți alege cu oboseală oculară și dureri de cap. Specialiștii recomandă să iei o pauză de 20 de secunde la fiecare 20 de minute de privit la calculator. Orientează-ți privirea spre un punct îndepărtat, clipind de mai multe ori.
Aplici creionul pe linia genelor inferioară
Chiar dacă şi make-up artiștii aplică tuș sau creion pe lina genelor inferioară, oftalmologii susțin că este un gest foarte periculos pentru ochi. Creionul ar putea ajunge pe ochi, iar de aici ar putea rezulta infecții serioase. Creionul lichid este mult mai periculos, deoarece aplicatorul din tub poate fi încărcat de bacterii.
Adormi machiată
Dacă te culci machiată, riști mai mult decât o pată pe fața de pernă. Rimelul îți poate bloca glandele din colțul ochiului și poate duce la iritarea pielii, apariția coșurilor și a urcioarelor. La fel de periculoase sunt și genele false, mai ales dacă adormi cu ele. Lipiciul poate ajunge pe cornee și să provoace inflamații serioase.
(unica.ro)