Exerciţiul fizic, cel mai bun antidepresiv
Despre exerciţiul fizic practicat în mod regulat ştiai deja că te ajută să îţi menţii sănătatea fizică şi psihică deopotrivă. Ştii însă, concret, felurile minunate în care sportul îţi îmbunătăţeşte dispoziţia şi te ajută să fii fericit? Acasa.ro prezintă care îi sunt efectele concrete şi de ce ar trebui să te apuci şi tu chiar de azi să faci mişcare!
1. Când te gândeşti la sport, nu ar trebui să îţi imaginezi sesiuni dificile de antrenament care te epuizează şi care durează ore întregi! Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Vermont, SUA, până şi 20 de minute de mişcare zilnică sunt suficiente pentru a-ţi schimba dispoziţia în bine - şi mai grozav este faptul că efectele benefice sunt resimţite până la 12 ore de la încheierea antrenamentului!
2. S-a demonstrat că oamenii activi sunt mai fericiţi decât aceia sedentari. Printre altele, fiindcă mişcarea determină secreţia de endorfine şi alte substanţe care au rolul de a-ţi îmbunătăţi dispoziţia, reduce cantitatea de cortizol şi de adrenalină (hormoni ai stresului) din organism şi previne eficient anxietatea şi depresia.
3. Dacă vrei să ai parte în mod constant de beneficiile sportului asupra stării tale de spirit, încearcă să faci mişcare de 3 până la 5 ori pe săptămână, în reprize de câte 30 până la 60 de minute. Şi nu este nevoie să alergi sau să ridici greutăţi: chiar şi o simplă plimbare în pas alert poate face minuni!
4. Conform descoperirilor specialiştilor de la Universitatea Rutgers, activitatea fizică moderată oferă cele mai multe beneficii psihice - mai multe decât antrenamentele epuizante!
5. Mişcarea în aer liber este de preferat în locul celei în interiorul unei săli de fitness sau al casei deoarece are efecte mai pronunţate asupra stării tale psihice: elimină mai eficient stresul, anxietatea, depresia şi chiar şi oboseala de peste zi.
6. Exerciţiul fizic îţi poate îmbunătăţi stima de sine, cu condiţia să îţi propui ţeluri realiste, nici prea mari, nici prea mici, pe care să le poţi atinge.
7. Cum te asiguri că te bucuri la maximum de mişcare şi că experienţa nu se va transforma rapid într-o corvoadă? Fii tu acela care deţine controlul absolut asupra situaţiei: hotărăşte când este cel mai bine pentru tine să faci mişcare, durata antrenamentului, dar şi intensitatea lui. În plus, nu ezita nici să îţi iei un „partener de suferinţă”!