LIFESTYLE 31 iulie 2014

De ce rămân anumite melodii blocate în creier. Ce declanşează un „vierme de ureche”

de Covasna Media | 1132 vizualizări

Fie că este vorba de "Call me Maybe",  "Who Let the Dogs Out", "Mickey" sau "Poker Face", cu toţii am avut la un moment dat o melodie care ne-a rămas blocată în minte pentru o perioadă lungă de timp. Din cauza naturii involuntare a procesului prin care unele melodii rămân blocate în creier, fenomenul este foarte greu de studiat. La un nivel mai înalt, unii oameni de ştiinţă văd practica antică a oamenilor de a transmite cunoaşterea prin cântec ca o posibilă sursă a acestei tendinţe.

Pentru mai mult de 200.000 de ani de evoluţie a omului modren, faptele, istoria, procesele şi alte informaţii au fost transmise prin intermediul cuvintelor vorbite şi cântate. Acest lucru a determinat oamenii de ştiinţă să ofere posibile explicaţii, printre care şi ideea conform căreia creierul uman a devenit programat să codifice informaţiile vorbite sau cântate şi să le reproducă la cerere. De notat şi faptul că până şi astăzi, multe persoane cred că este mai uşor să memorezi ceva care are rimă sau ritm, scrie site-ul Today I Found Aut, citat de hotnews.ro.

Această teorie s-a construit pe ideea că muzica este "multi-senzorială" şi sugerează că în timp ce notele şi versurile sunt memorate, şi sentimentele şi ideile provocate de muzică sunt stocate. Astfel, mai târziu, atunci când ne amintim un anume sentiment sau o idee, de multe ori îl asociem cu o porţiune dintr-un cântec "molipsitor", cu ajutorul "memoriei involuntare".

În cadrul unui studiu, cercetătorii de la Universitatea din Dartmouth i-au rugat pe participanţi să asculte fragmente din melodii foarte cunoscute şi au descoperit că cortexul auditiv din creier a continuat melodia în mintea participanţilor chiar şi după ce muzica s-a oprit. 

De aceea, nu este surprinzător că cu cât ascultaţi mai mult o piesă, cu atât există mai mari şanse să vă rămână blocată în minte. Cercetările anterioare au arătat că persoanele care suferă de tulburarea obsesiv-compulsivă sunt mult mai predispuse la acest fenomen.

Potrivit Proceedings of the 10th International Conference on Music Perception and Cognition, mai mult de 90% dintre oameni au în minte un cântec molipsitor, numit şi "vierme de ureche", cel puţin o dată pe săptămână. Oamenii de ştiinţă au estimat că aproximativ 98% dintre oameni au experimentat acest fenomen la un moment dat.

Factorii declanşatori

Oamenii de ştiinţă au identificat doi factori declanşatori principali ai "viermelui de ureche":

- ascultaţi o melodie de prea multe ori

Expunerea (când aţi auzit melodia şi de câte ori) este cel mai comun motiv pentru care un cântec va rămâne blocat în creier. Având în vedere că în marea majoritate a timpului ascultăm muzică, şansele de a avea un vierme de ureche sunt destul de mari.

- asocierea

Uneori, un aspect al mediului în care trăiţi poate declanşa un vierme de ureche, inclusiv anumite cuvinte, persoane, ritmuri, situaţii şi sunete.

Caracteristici

Există anumite caracteristici atât ale oamenilor, cât şi ale cântecelor care cresc şansele apariţiei fenomenului.

Cântece

Melodiile care sunt mai susceptibile să declanşeze viermi de ureche tind să aibă note cu durate mai lungi, dar cu măsuri mai mici. Acestea sunt şi cele două caracteristici principale care fac unele melodii mai uşor de cântat pentru cei care nu au studii de specialitate. De fapt, viermele de ureche este creierul care cântă.

Oameni

Într-un studiu, cercetătorii au descoperit o conexiune puternică între oamenii care acordau o mai mare importanţă muzicii şi frecvenţa, durata şi iritaţia cauzată de un vierme de ureche.

Persoanlitatea obsesivă

Persoanele care tind să fie obsesive sunt mai predispuse la a avea viermi de ureche. De asemenea, aceştia au raportat şi că au mai puţin control asupra fenomenului.

Oboseală sau stres

Melodiile molipsitoare apar în special la persoanele stresate şi obosite, unde creierul nu este foarte ocupat şi nu împiedică viermele de ureche să se instaleze.

"Tratament"

  • Gândiţi-vă la altă melodie
  • Gândiţi-vă la altceva
  • Ascultaţi melodia molipsitoare care a rămas blocată în creier.
Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.