Dansatorii covăsneni au marcat o nouă calificare la mondialele de dans
Copiii din Sfântu Gheorghe s-au calificat cu două producții la Campionatul Mondial Dance Star din Croația
Dansatorii din Sfântu Gheorghe, pregătiți de coregrafa Molnár Enikő, s-au întors de la Concursul Național de calificare „Dance Star” din Cluj Napoca, așa cum ne-au obișnuit, cu rezultate foarte bune. Podiumul le-a adus celor 11 dansatori de la Palatul Copiilor și două calificări la Mondialul din Croația, care va avea loc în luna mai.
Perioada din an în care dansatorii din Sfântu Gheorghe ne fac mândri cu rezultatele obținute pe scenele din țară și străinătate a sosit, iar 2018 pare la fel, dacă nu chiar mai promițător ca anii trecuți.
Un grup de 11 copii și tineri de la Asociația „Love To Dance” și Palatul Copiilor din Sfântu Gheorghe, pregătiți de coregrafa Molnár Enikő, s-a întors de la concursul național „Dance Star” din Cluj Napoca, desfășurat sâmbătă, în 3 martie, cu trei premii și două calificări la mondialele din Croația cu două producții.
Teenager Love-Duo, formată din Denisa-Maria Cernescu și Okos Márk-Deniz, cea mai nouă producție marca Molnár Enikő a obținut locul I la Commercial Dance/categoria de vârstă Juniors. La categoria Commercial Dance/categoria de vârstă Children deja cunoscuta trupă „Dancing Dolls” a obținut locul II cu producția „The Clowns”, iar la categoria Urban Dance Style, cea mai grea din concurs, aceeași echipă „Dancing Dolls” a venit acasă cu locul IV.
„Dancing Dolls” a fost formată din dansatorii: Bartha Csilla, Lorena -Ştefania Cojocaru-Vlad, Emilia-Katalin Coman, Gombos Andrea, Imreh Izabella, Imreh Zselyke, Koós Adrienn, Andreea-Mădălina Urdă și Sylvester Henrietta-Vanda.
„La categoria Commercial Dance/categoria de vârstă Juniors ne-am înscris cu un duet, cu numele Teenager Love și am luat locul I. Ne bucurăm foarte mult pentru acest premiu mai ales că este o producție nouă începută în urmă cu doar 3 săptămâni. Cu tematica dansului am reușit să câștigăm juriul categoriei. La categoria Commercial Dance/categoria de vârstă Children trupa „Dancing Dolls” cu productia „The Clowns” a câstigat locul II. Ne bucurăm și pentru acest rezultat obținut. Clovnii noștri s-au descurcat minunat și de această dată.
De asemenea, este pentru prima dată că am avut curajul să înscriu copii în ceea mai grea categorie a concursului - Urban Dance style. Echipa „Dancing Dolls” a obținut la această categorie un loc IV - care este un câștig foarte mare pentru noi, deoarece am început să învățăm stilul Hip Hop cu ajutorul lui Cosma Levi Lennon de numai trei luni. Prin intermediul său am învățat baza hip-hopului. Acest rezultat este foarte bun, fiind obținut la o categorie foarte grea, nouă pentru noi – cu concurenți adversari cu o mult mai mare experiență în acest domeniu. Dansurile Teenager Love (Commercial Dance/duo/juniors) și Get Down (Dancing Dolls/Urban Dance Style/children) s-au calificat la Campionatul Mondial Dance Star din Croația/Porec”, ne-a declarat coregrafa Molnár Enikő.
Cosma Levi Lennon, unul dintre cei mai apreciați coregrafi de hip-hop din România, a catalogat prestația dansatorilor din Sfântu Gheorghe de la Cluj Napoca drept una foarte bună și a spus că mai presus de orice participarea la acest eveniment de top este o cea mai bună modalitate pentru dansatorii covăsneni de a câștiga experiență și încredere în forțele proprii.
„Sunt foarte încântat de ei, având în vedere că a fost prima lor reprezentație cu această nouă coregrafie. (...) Au avut o atitudine bună, însă au fost ușor timorați în special pe partea nouă. Pe de altă parte, au fost prezenți la o competiție de un nivel foarte înalt cu o coregrafie nouă, ceea ce a fost riscant, însă eu sunt de părere că este bine să îi arunci pe copii „într-o apă adâncă”, să spun așa, pentru că se vor căli mai repede și vor câștiga experiență. În momentul de față, în ceea ce îi privește pe ei, despre asta este vorba, despre experiență. Au concurat cot la cot cu trupe foarte bune, trupe care au reprezentat România la campionate mondiale și la evenimente internaționale mari. (...) Coregrafic au executat suficient de bine pentru momentul acesta. Feedbackurile din partea arbitrilor au fost cât de poate de pertinente și știm ce avem de lucru pe mai departe și evident că vom persevera pe viitor”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, Cosma Levi Lennon.
Peste 340 de dansatori la Palatul Copiilor din Sfântu Gheorghe
Că dansurile moderne se mențin în fruntea popularității în ceea ce privește activitățile extracuriculare desfășurate de copiii și tinerii din Sfântu Gheorghe o arată în principal numărul mare de participanți la cursurile profesoarei Molnár Enikő. În prezent, la Palatul Copiilor din Sfântu Gheorghe peste 340 de copii deprind tainele dansului modern alături de aceasta.
„Ceea ce face Molnár Enikő în Sfântu Gheorghe este un lucru excepțional și nu se regăsește în marile orașe din România așa ceva. Sunt foarte multe orașe reședință de județ care nu au activitate de fel, așa că nici vorbă să se apropie de ceea ce există la Sfântu Gheorghe. Enikő este un pedagog spectaculos, este foarte ambițioasă și transmite foarte multă dragoste și pasiune prin ceea ce face, îi unește pe copii într-o reală familie, chit că sunt sute de copii. Colaborarea mea cu Enikő este încă la început, abia ne-am cunoscut mai bine modul de a lucra, dar planuri sunt, planuri mari. Vreau să bifez câteva premiere naționale în Sfântu Gheorghe și rezultatele vor apărea în cel mai scurt timp. Eu am un respect enorm față de părinții dansatorilor din Sfântu Gheorghe, sunt niște persoane răbdătoare care înțeleg foarte bine că munca, ambiția, constanța, devotamentul pentru un scop dau rezultate în timp”, a mai spus coregraful Cosma Levi Lennon.
Importanța dansului în rândul tinerilor
Beneficiile dansului sunt foarte multe și greu de spus în câteva cuvinte, au fost de părere cei doi coregrafi care lucrează cu tinerii și copiii din Sfântu Gheorghe, însă au evidențiat, pe scurt, de ce este important ca această activitate să fie realizată de cât mai multe persoane.
„Dansul este una dintre cele mai distractive forme de activitate fizică pe care le poate face copilul. El folosește constant și echilibrat toate grupele de mușchi și ajută la tonifierea musculaturii și la o creștere și modelare armonioasă a corpului copilului. Unele forme de dans oferă și o grațiozitate în mișcările copilului”, ne-a explicat Molnár Enikő.
„Dansul formează caractere și personalități, întărește persoanele și le aduce dincolo de o linie de normalitate. Prin dans reușești să te regăsești pe tine, să socializezi, să-ți setezi termene pentru fair-play, respect, dragoste, ambiție, să te întărești ca om prin succes, dar și prin eșecul pe care înveți să îl depășești”, este de părere și coregraful a peste cinci generații din România, Cosma Levi.
Săptămâna viitoare, șase dansuri pentru o nouă calificare mondială
Campionatul Mondial „Dance Star” din Porec, Croația, din 23 – 27 mai, nu reprezintă singura țintă a dansatorilor covăsneni pentru anul 2018. Săptămâna viitoare, alte șase echipe, însemnând 47 de dansatori, vor participa la o nouă etapă de calificare, de această dată desfășurată în capitală. Este vorba despre etapa națională a Dance World Cup de la București, care va avea loc sâmbătă și duminică.
Dacă se vor califica, dansatorii vor avea șansa să urce pe scena din Barcelona din nou alături de cele mai bune echipe din lume.
„Sper ca din șase dansuri măcar jumătate să se califice pentru campionatul din Barcelona. Încă nu pot să mă pronunț pentru că e prima dată când participăm la acest concurs”, a mai declarat, pentru Observatorul de Covasna, Molnár Enikő.
Dansatorii din Sfântu Gheorghe nu se află la prima calificare la campionatele mondiale de dans, ci au fost prezenți, chiar dacă într-o formulă diferită, în ultimii trei ani, fără pauză, la Campionatul Mondial din Croația. Tinerii dansatori au dovedit de fiecare dată că merită să urce pe scenele mari ale lumii și să concureze cot la cot cu cele mai bune trupe de copii și tineri de pe mapamond și fără îndoială o vor face și de această dată.