LIFESTYLE 8 martie 2019

Cum să reziști la tentațiile lenevelii și să începi să alergi

de Daniela Luca | 1877 vizualizări

Alergătorii covăsneni împart câteva sfaturi utile

Pe trotuarele din oraș, în parc sau la stadion, pot fi zăriți din ce în ce mai mulți alergători, lucru îmbucurător, fără doar și poate. Unii probabil, văzându-i, își propun să înceapă să alerge de mâine, iar alții se întreabă ce îi motivează să iasă din casă. Doi dintre alergătorii covăsneni au sintetizat cele mai importante beneficii ale acestui sport. Fie că îți dorești să ajungi să alergi la maratoane sau doar să te tonifiezi, senzația de după alergare este de neprețuit, spun ei.

Adesea suntem copleșiți de ritmul alert al vieții. Tindem mereu să amânăm anumite lucruri, din comoditate. Suntem atât de bine în zona noastră de confort câteodată, încât nimic nu ne poate scoate din ea. Începutul primăverii este cu siguranță unul dintre cele mai perfecte momente pentru schimbări, pentru a începe să faci mișcare. Acest lucru este confirmat și de alergătorii din Sfântu Gheorghe.

„Primăvara este cea mai bună perioadă de a te apuca de acest sport”

Unul dintre acei tineri plini de energie și de idei grozave este Birtalan Csanád. Pagina de Facebook a tânărului din Sfântu Gheorghe, care s-a mutat recent din Dubai,  este împânzită de poze cu activitățile pe care le desfășoară. Afaceri, călătorii, kilometri parcurși, un copil mic, un stil sănătos de viața, nimic nu îi lipsește. De unde își ia energia pentru toate? Mișcarea îl ține în priză zi de zi, spune tânărul sportiv.

 „Alergarea este benefică din mai multe aspecte. Primul, și cred că cel mai important, este sănătos. Al doilea ar fi că îți dă încredere în sine și te face mai fericit, evident după primele săptămâni când te face obosit și te doare peste tot. Primăvara este cea mai bună perioadă de a te apuca de acest sport”, ne-a împărtășit Birtalan Csanád, adăugând că alergatul  îmbină atât beneficiile unui sport individual, cât și cele ale unui sport de grup.

Alergând singur poți învăța că doar efortul și perseverența te ajută să te dezvolți, spune el, iar dacă alergi cu prietenii poți observa că alergi aceeași distanță cu același ritm, dar mult mai ușor.

Fitness Tribe – o familie mare

Astfel, pentru a uni oamenii cu aceeași pasiune, dar și din dorința de a dărui, prin alergări de grup cu scop caritabil, a înființat comunitatea de alergători Fitness Tribe.

Forța comunității de alergători este un alt motiv pentru care să te apuci de alergat, consideră Csanád, care spune că Fitness Tribe este ca o mare familie.

„Este o comunitate lejeră unde chiar și cei mai experimentați ajută începătorii. Fitness Tribe poate ajuta pe oricine cu sfaturi concrete. Săptămânal organizăm alergări grup: în fiecare zi lucrătoare la 6:00 la Stadionul Municipal (30 minute pe stadion), în fiecare sâmbătă de la 8:00 din fața Teatrului Tamási Áron (9 km în oraș) sau în fiecare duminică de la 12:00 din fața stadionului (9 km alergare trail în pădure)”, a mai adăugat sportivul.

„Mintea ta va fi mai liberă si productivă”

Nu obișnuiește să amâne lucrurile de pe o zi pe alta nici Eronim Jitaru, un alt tânăr din Sfântu Gheorghe care nu își poate imagina viața fără mișcare. Deși obișnuiește să alerge singur, uneori își găsește compania potrivită pentru a împărtăși idei despre alimentație sau antrenamente.

„În primul rând cu cât ieși la alergat mai repede, cu atât mintea ta va fi mai liberă și productivă, vei avea o mai bună circulație a sângelui. Nu știi niciodată ce aduce ziua de mâine, de exemplu poți să te îmbolnăvești, poate plouă afară sau intervin alte probleme neprevăzute, așa că ce poți face azi, nu lăsa pe mâine! Dacă ieși astăzi la alergat și nu mâine, rezistența la efort o să crească, iar oboseala nu o să își facă simțită prezența atât de repede”, ne-a spus Eronim Jitaru.

După alergare, spune tânărul, devine mai activ, iar plictiseala și lenea dispar. În acea zi reușește să facă lucruri pe care, dacă nu ar merge la alergat, le-ar amâna pe ziua următoare. Acestea sunt principalele lucruri care îl motivează să-și pună pantofii pentru alergat în picioare și să iasă afară.

Sentimentul de relaxare după antrenament, dorința de a se pregăti pentru maratoanele la care participă, dar și atingerea unor obiective noi, toate acestea îi alimentează motivația zi de zi.

„Cum mă simt după alegare? Sunt mulțumit dacă reușesc să îmi duc la capăt obiectivul propus legat de distanță și viteză. Sunt energic și plin de viață, asta în cazul în care nu am ajuns la stadiul de oboseală profundă și nu am alergat până la epuizare. În final sunt relaxat și foarte calm”, a mai adăugat Eronim.

Se pare că nimic nu este mai indicat decât alergarea pentru a-ți menține bunăstarea psihică, silueta, sănătatea inimii, mușchilor sau oaselor. Strecurând mereu activitatea fizică în rutina zilnică, vei putea să faci din acest obicei un ritual fără de care nu mai poți trăi.

Dacă setezi alergarea și mișcarea în general ca fiind o prioritate în viața ta, nu vei putea să mai renunți la ea după ce începi să constați pe propria piele beneficiile pe care le aduce.

Așadar, sunt suficiente motive care să te ambiționeze să incluzi acest obicei sănătos în stilul tău de viață, începând de azi.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.