LIFESTYLE 10 decembrie 2014

Cum să păstrezi corect cafeaua. Greşeli de depozitare care îi distrug gustul şi aroma

de Covasna Media | 840 vizualizări

Cei mai mari duşmani ai cafelei sunt umezeala, aerul, lumina şi căldură. Îi strică şi gustul, şi aroma, aşa că dacă vrei să păstrezi cafeaua în cele mai bune condiţii e bine să ţii cont de ei. Foodstory.ro prezintă cele mai eficiente trucuri pe care să le pui în practică.

Cel mai simplu mod prin care să fereşti cafeaua de cei patru factori care îi pot afecta gustul este să o păstrezi în dulapuri închise şi uscate, în recipien­te închise etanş.

Dacă ai auzit până acum sfatul că ar trebui să ţii cafeaua râşnita în frigider, te vei convinge că acest lucru este greşit, la fel cum ar fi să o păstrezi în dulapul aflat exact deasupra cuptorului.

Ce fel de recipiente să foloseşti?

Indiferent că vorbim de cafea mai scumpă sau mai ieftină, odată ce ai desfăcut pachetul, aceasta îşi va pierde prospeţimea la fel de repede. Transferă imediat conţinutul pachetului într-un recipient din ceramică sau sticlă, cu capac.

Dacă recipientul este transparent, atunci depozitează-l într-un dulap. Dacă vrei să păstrezi cafeaua la vedere, pe masă sau pe blat foloseşte un recipient opac.

Cafea râşnită sau cafea boabe?

Cafeaua începe să îşi piardă din aromă şi savoare în scurt timp după ce boabele au fost prăjite. După doar câteva zile, gustul ei nu mai este acelaşi. De aceea, este recomandabil să consumi cafeaua râşnită în maxim două săptămâni de la momentul prăjirii, iar pe cea boabe în maxim o lună, râşnind din ea pe măsură ce ai nevoie. Ca să ai mereu cafea bună şi aromată la îndemână, e bine să cumperi cafea prăjită proaspăt, pe care să o râşneşti singur acasă şi să o păstrezi în condiţii optime.

Nu păstra cafea în congelator

Frigul nu îi este pe plac cafelei. Temperaturile mici distrug uleiurile exis­tente din cafea. În plus, dacă ambalajul în care ai pus cafeaua la congelator nu este închis etanş, atunci cafeaua va absorbi mirosurile şi umezeala. În niciun caz nu trebuie să pui la congelator pungi de cafea desfăcute.

Dacă vrei să ambalezi sub vid cafea râşniţă de tine, e bine să o laşi să respire timp de 48 de ore după râşnire. După acest proces cafeaua mai eliberează dioxid de carbon câteva zile. Dacă o ambalezi prea devreme, rişti să rupi ambalajul.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.