Cum ne putem îmbunătăţi vederea fără medicamente
Trăim într-o epocă în care, mai mult ca oricând, pierdem ore în şir cu ochii aţintiţi la ecranele gadgeturilor şi puţini dintre noi acordăm atenţie efectelor nocive pe care acestea le pot avea asupra ochilor. Ziarulring.ro prezintă câteva dintre trucurile la care putem apela pentru a ne proteja de eventualele probleme de vedere.
Ce trebuie să mănânci
Alimentele pe care le consumi trebuie să fie bogate în vitaminele A, C şi E, dar şi minerale precum cupru şi zinc. De asemenea, nu trebuie omişi nici antioxidanţi ca betacarotenul, luteina şi zeaxantina, singurii carotenoizi care se găsesc în retină şi în cristalin. Aceştia din urmă pot încetini degradarea vederii şi pot preveni apariţia cataractei. În ceea ce priveşte spanacul, kale (varză furajeră), dovleceii, salata verde, fisticul, gălbenuşul de ou, sparanghelul, broccoli, prazul, porumbul, pătrunjelul, coriandrul şi piperul galben, acestea sunt alimente bogate în carotenoizi. Antocianina este, de asemenea, un antioxidant şi antiinflamator ce protejează puternic ochiul şi restul organismului, reducând frecvenţa tuturor tipurilor de cancer, indiferent de localizare, atât prin acţiune directă, de distrugere tumorală, cât şi prin reciclarea glutationului, cel mai puternic antioxidant produs de organism. Antocianina se găseşte în struguri, fructe de soc, ridiche roşie, varză roşie, coacăze şi morcov negru.
Lucrează-ţi ochii!
Specialiştii ne recomandă exerciţii simple pentru a ne menţine acuitatea vizuală de-a lungul timpului. Pentru început, poţi apela la încălzirea ochilor. După ce te-ai spălat bine pe mâini, freacă palmele una de alta până se încălzesc, apoi lipeşte-le de ochi şi menţine poziţia pentru câteva secunde. Repetă exerciţiul de trei ori. De asemenea, poţi apela la rotirea ochilor, timp de 10 secunde, în sensul acelor de ceasornic şi invers. Nu uita de masajul tâmplelor. Nu numai că ajută la relaxarea ochilor, dar şi la a întregului organism. De asemenea, un alt exerciţiu foarte util este acela de a fixa degetele arătătoare la rădăcina sprâncenelor şi de a apăsa pielea şi muşchii în jos. Un astfel de masaj repune în mişcare limfa şi are ca efect dispariţia umflăturilor şi pungilor cu lichid din jurul ochilor.