Cum îţi afectează consumul de alcool corpul
În funcţie de ce sex ai, de cât ai dormit, de cât ai mâncat, dar şi în funcţie de alţi factor, consumul de alcoolul are un impact diferit de la organism la organism.
În funcţie de sex
Femeile reacţionează mai rău la alcool decât bărbaţii, iar această afirmaţie nu are nicio urmă de sexism în ea. Un studiu realizat de un profesor de la Şcoala de Sănătate Publică din cadrul Universităţii Texas (SUA) arată că enzima dehidrogenaza aldehida (ALDH) care descompune alcoolul în stomac este mai puţin eficientă la femei decât la bărbaţi. Din acest motiv două pahare de alcool ameţesc, de regulă, mai repede o femeie decât un bărbat.
În funcţie de silueta
Greutatea corporală contează la rândul ei în procesul de metabolizare a alcoolului. Practic, cu cât ai mai puţine kilograme, cu atât ai nevoie de mai puţin alcool pentru a te îmbăta. Pur şi simplu, alcoolul nu are atât de mult „spaţiu” să circule în corpul unei persoane subţiri, comparativ cu corpul unui om înalt şi supraponderal sau obez.
În funcţie de cât ai mâncat înainte
Se ştie deja că omul se îmbată mai repede pe stomacul gol decât după ce a luat o masă copioasă. Motivul exact: alcoolul ajunge mai repede în sânge atunci când nu ai mâncat înainte sau ai mâncat prea puţin decât atunci când ai burta plină. Aşadar, la ieşirile în oraş, mănâncă mai întâi şi apoi bea alcool. Dacă ai băut alcool înainte să mănânci, nu va mai conta cât consumi după la masă, căci până termini tu de mâncat alcoolul va fi ajuns deja în sângele tău şi vei fi deja ameţit.
În funcţie de efortul fizic
Dacă faci sport sau nu nu influenţează modul în care metabolizezi alcoolul, dar sportul ajută la eliberarea de endorfine care favorizează diminuarea apetitului. Din acest motiv mulţi dintre oamenii care fac sport regulat nu prea obişnuiesc să mănânce înainte să bea alcool.
În funcţie de ce bei
Şampania te îmbată mult mai repede decât orice fel de alcool din cauza acidului. De altfel, de regulă, toate băuturile alcoolice acidulate îmbată mult mai rapid. Motivul? Acidul irită pereţii stomacului şi determină stimularea circulaţiei sângelui şi dilatarea vaselor sangvine de pe pereţii acestuia. Astfel, alcoolul este mult mai repede absorbit.
În funcţie de cât ai dormit
Dacă eşti obosit, sunt suficiente câteva guri de alcool pentru a întâmpina imediat dificultăţi în coordonare. Alcoolul obişnuieşte să diminueze inhibiţiile, iar corpul compensează intrând într-o stare de alertă. Însă, pe fond de oboseală, nu mai intră în această stare de alertă. Astfel ai dificultăţi de coordonare după un singur pahar, te concentrezi mai greu, ai reflexele încetinite şi, cel mai probabil, te ia repejor somnul.
(lyla.ro)