LIFESTYLE 15 iulie 2014

Cum îşi aleg ţânţarii „victimele“. Grupa de sânge este irelevantă

de Covasna Media | 548 vizualizări

Unii oameni atrag ţânţarii ca un magnet, dar nu grupa de sânge sau culoarea hainelor sunt criteriile după care ne aleg aceste insecte când ne înţeapă.

O persoană din cinci cade „victimă“ ţânţarilor, potrivit unui material publicat de Busi­­nessinsider.com. Doar femelele-ţânţar se hrănesc cu sânge, acestea având nevoie de el pentru o proteină care ajută la dezvoltarea ouălor şi, deci, la înmulţire.

Ţânţarii aleg să nu înţepe anumite persoane în detrimentul altora, iar criteriile nu au legătură cu grupa de sânge sau cu o anumită culoare a hainelor (se credea că negrul, bleumarinul şi celelalte culori închise ar atrage aceste insecte).

Există trei motive pentru care unii dintre noi suntem mai „atrăgători“ decât alţii pentru ţânţari:

Bacteriile de pe piele

O anumită „compoziţie“ a bacteriilor de pe piele ne înscrie pe lista preferinţelor ţânţarilor. În jur de o mie de miliarde de bacterii trăiesc pe pielea noastră, iar acestea dau un miros pe care insectele îl pot percepe de la 45 de metri distanţă. Doar 10% din aceste bacterii sunt întâlnite la toţi oamenii. Unii au o „colecţie“ de microbi pe care ţânţarii o găsesc interesantă.

Dioxidul de carbon

Ţânţarii iubesc dioxidul de carbon. Prin urmare, cu cât o persoană expiră mai mult dioxid de carbon, cu atât mai mare este riscul ca sângele ei să devină hrană pentru aceste insecte. Oamenii înalţi expiră o cantitate mai mare de dioxid de carbon decât cei scunzi, iar acesta este motivul pentru care ţânţarii înţeapă adulţii mai frecvent decât copiii. Cu cât mai mare este adultul, cu atât va fi mai atrăgător pentru insecte. Persoanele supraponderale şi obeze, dar şi femeile însărcinate sunt înţepate mai des.

Mişcarea şi căldura

Dacă faci sport în aer liber, ţânţarii vor percepe mişcarea şi temperatura mai ridicată a corpului. Iar când alergi până ţi se taie răsuflarea, riscul să devii o ţintă pentru aceste insecte este cu atât mai mare. Explicaţia: volumul de aer expirat este mai mare, iar concentraţia de dioxid de carbon din acesta creşte şi el.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.