LIFESTYLE 31 octombrie 2013

Cele mai murdare 6 lucruri din casa ta și cum să le cureți

de Covasna Media | 591 vizualizări

Bacteriile tind să se înmulțească pe unele dintre cele mai folosite obiecte din casă. Citește și descoperă care sunt lucrurile cele mai murdare și cum le poți curăța eficient:

1. Cârpa de vase / buretele de bucătărie

Ce folosim ca să curățăm vasele și masa de bucătărie reprezintă, ironic, cea mai mare sursă de bacterii din casă. Motivul e că mediul umed ajută la înmulțirea acestora, nu de puține ori descoperindu-se, la analizele de laborator, bacterii ca salmonella, e.coli, diverși stafilococi și virusul gripei. Cum le cureți: după fiecare utilizare trece bureții sau cârpa de vase prin apă fierbinte, apoi usucă-le. La finalul zilei poți arunca cârpa de vase direct la lucrurile de spălat, iar buretele îl poți steriliza –umed, pentru că uscat ar lua foc- punându-l un minut la cuptorul cu microunde. Folosește un spray dezinfectant pe masa de bucătărie și schimbă bureții de vase la fiecare câteva săptămâni.

2. Chiuveta

Chiuveta din bucătărie conține mai bine de 500.000 de bacterii, spun specialiștii, de 10 ori mai multe decât cele găsite pe colacul scaunului de toaletă. Amestecul de resturi de mâncare, tocătoare folosite pentru carne, fructe și legume, toate acestea ajută la creșterea numărului de bacterii, în combinație cu umezeala. Cum o cureți: după ce prepari mâncare, de câteva ori pe săptămână, udă chiuveta și folosește o perie pentru a scăpa de toate bacteriile, apoi folosește un produs de curățare, pe care îl pulveri­zezi și lași în chiuvetă 10 minute, apoi clătești.

3. Periuța de dinți

Din păcate, de fiecare dată când te speli pe dinți poți lua germeni de pe periuța de dinți. Depozitată în baie, într-un mediu umed, în apropierea toaletei, de unde de fiecare dată când se trage apa se poate contamina cu bacterii, periuța nu e deloc curată. Cum o cureți: o lași să se usuce în picioare, într-un suport sau pahar, cât mai departe de vasul de toaletă. Și poți reduce semnificativ numărul germenilor din baie dacă pui capacul colacului jos de fiecare dată când tragi apa. În plus, înlocuiește periuța de dinți la fiecare trei luni sau după ce ai fost bolnav.

4. Telecomanda și tastatura

Sunt pe un loc fruntaș și ele în topul celor mai murdare lucruri din casă, pentru că sunt folosite de întreaga familie și rareori curățate. Marea problemă e reprezentată de faptul că oamenii mănâncă, de multe ori, în fața televizorului sau a PC-ului, așa că uleiul sau frimiturile reprezintă hrană și mediul perfect pentru ca bacteriile să se dezvolte. Cum le cureți: cu șervețele dezinfectante, în fiecare săptămână, având grijă să le deconectezi și scoți din priză înainte de a face asta.

5. Covorul din sufragerie

E unul dintre cele mai murdare locuri din casă, având peste 200.000 de bacterii pe fiecare centimetru pătrat. Și de fiecare dată când mergem sau când copiii se rostogolesc pe el, aducem bacteriile mai aproape de suprafață. Cum îl cureți: e obligatoriu să fie aspirat săptămânal și, apoi, dacă e posibil, pulverizat cu un produs special dezinfectant pentru covoare – după ce îl testezi, pentru că ar putea deteriora culorile covoarelor orientale. O dată pe an e bine să apelezi la o companie care curăță covoarele folosind un jet puternic de abur.

6. Prosoapele de baie

Dacă prosoapele rămân umede timp de 20 de minute sau chiar mai mult, după baie, e momentul propice pentru înmulțirea bacteriilor. Și de fiecare dată când folosim un astfel de prosop, creștem riscul dezvoltării sau agravării unor alergii și boli de piele sau a contractării unei infecții serioase, spun specialiștii. Cum le curățăm: scoate-le la aer și lasă-le să se usuce în afara băii după ce le-ai folosit. După trei sau patru folosiri, spală-le în apă fierbinte și clor – dacă sunt albe - și usucă-le rapid, eventual călcându-le. Dacă nu scoți mirosul de umed din ele, e timpul pentru noi prosoape.

(fabuloase.ro)

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.