LIFESTYLE 3 iunie 2014

Ce se întâmplă dacă fumezi: traseul fumului de ţigară în corpul tău

de Covasna Media | 6102 vizualizări

Euforia pe care o simţi în momentul în care îţi aprinzi ţigara şi o duci uşor spre gura nu este deloc inofesivă, aşa cum pare la prima vedere. Ce se întâmplă dacă fumezi şi ce schimbări au loc în corpul tău? Urmăreşte traseul substanţelor toxice prezente în fumul de ţigară şi vezi consecinţele pe care va trebui să le suporţi!

Cavitatea bucală

Gudronul prezent în fumul de ţigară este un reziduu negru şi vâscos, astfel ca să nu te miri dacă smalţul dinţilor tăi va avea de suferit. Şi celelalte substanţe toxice din tutun îşi vor pune amprenta asupra cavităţii tale bucale. Nu vei mai simţi aşa cum ar trebui gustul alimentelor, iar secreţia glandelor salivare se va diminua. De aceea, mulţi fumători simt nevoia să bea lichide atunci când îşi aprind o ţigară.

De asemenea, acest obicei are tendinţa de a elimina bacteriile bune din cavitatea orală, astfel că se instalează cu uşurinţă mirosul neplăcut. Şi gingiile tale vor avea de suferit dacă fumezi. Nu numai că îşi vor pierde aspectul sănătos, dar se pot şi retrage cu timpul. Iar unul dintre cele mai mari pericole cu care te poţi confrunta dacă nu renunţi la fumat este cancerul oral.

Gâtul

Odată ce ai inhalat fumul de ţigară, îl vei simţi cum izbeşte fundul gurii (o zonă bogată în vase de sânge care se vor contracta imediat). În plus, te poţi confrunta cu us­căciu­ne excesivă, iritaţii şi infecţii dacă este afectată şi mucoasa. Conform specialiştilor, principalele substanţe vinovate de aceste neplăceri sunt acroleina şi formaldehida, în special dacă sunt inhalate în cantităţi mari.

Cu siguranţă ai observat că vocea unui fumător se schimbă cu timpul. Acest lucru se întâmplă din cauza substatelor care afectează corzile vocale. Din păcate, şi gâtul poate fi afectat de una dintre cele mai de temut afecţiuni: cancerul.

Traheea

Traheea este tubul principal prin care aerul intră în plămâni. Ea prezintă nişte cili care ajută la eliminarea diferitelor obiecte ce ajung în această zonă. Ce se întâmplă dacă fumezi cu aceşti cili? Fumatul excesiv duce la distrugerea lor şi, prin urmare, la minimizarea funcţiilor lor. Fumatul poate să afecteze şi laringele provocând laringita.

Esofagul

Din nefericire, tutunul atacă şi esofagul, iar efectele sunt destul de neplăcute. Sfincterul esofagian are rolul de a preveni refluxul de acid şi de a-l împiedică să ajungă în gât. Ce se întâmplă dacă fumezi? Cercetătorii spun că substanţele chimice şi căldura fumului slăbesc acest muşchi. Rezultatul? Aciditate crescută, reflux gastroesofagian, ulcer şi alte afecţiuni ale stomacului.

Bronhiile şi alveolele pulmonare

În această zonă fumul de ţigară face mai mult rău decât îţi poţi imagina. Procesul este lent, progresiv şi mortal. Tutunul atacă sistemul respirator. Atât cilii, cât şi mucoasa sunt afectate. Te poţi confrunta cu dificultate în respiraţie, oboseala şi ameţeli. Monoxidul de carbon este o altă substanţă nocivă prezentă în ţigări. Ea reduce capacitatea globulelor roşii de a transporta oxigenul la organe.

Ce ar mai trebui să ştii dacă fumezi?

Fumul de ţigară urmăreşte acelaşi traseu la expirare, ceea ce înseamnă că acţiunea se dublează. În plus, poate provoca şi apariţia unor afecţiuni ca: boli cardiovasculare, pierderea densităţii osoase, apariţia unor tumori. Şi pielea ta va avea de suferit, având în vedere că i se schimbă culoarea şi este predispusă la apariţia ridurilor mai devreme decât este cazul.

(divahair.ro)

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.