LIFESTYLE 17 iulie 2014

Ce să faci înainte şi după sală ca să nu ai febră musculară

de Covasna Media | 550 vizualizări

După ce te mobilizezi să te duci mai des la sală şi începi cu un antrenament greu, căci vii cu forţe proaspete, febră musculară te ţine câteva zile departe de planul tău.

Există însă tehnici care te ajută să faci cât mai puţină febră musculară, sau care contribuie la recupe­ra­rea cât mai rapidă a organismului după efortul fizic.

Cu 48 de ore înainte: bea suc de cireşe

Sucul de cireşe poate preveni febra musculară, potrivit unui studiu publicat în Jurnalul scandinavian de Medicină şi Ştiinţă în Sport. Antocianii sunt cei care dau culoarea roşie cireşelor şi tot ei sunt antioxidanţii care reduc inflamaţiile, dar pentru a-şi face efectul trebuie să îl bei înainte de a face exerciţii fizice.

Cu cel puţin 7 ore înainte: dormi

Cu cât eşti mai nedormită, cu atât corpul tău produce mai mult cortizol, adică hormonul stresului, ceea ce îi încetineşte corpului foarte mult procesul de recuperare. Lipsa somnului scade producţia de glicogen în timpul exerciţiilor, reducând nivelul energiei. Asigură-te să dormi între 7 şi 9 ore dacă ai de gând să te duci la sală a doua zi.

Cu 15 minute înainte: poartă şosete de compresie

Şosetele de compresie facilitează o mai bună circulaţie a sângelui pentru că, prin presiunea exercitată de şosete se comprimă diametrul venelor, ceea ce înseamnă că sângele circulă mai repede. Deci data viitoare când te pregăteşti de sală, nu-ţi mai pune şosetele alea scurte până sub gleznă, ci testează şosetele de compresie.

Cu 5 sau 10 minute înainte: rolă de spumă pentru fitness

Masajul cu o rolă de spumă îmbunătăţeşte fluxul sanguin din muşchi, ceea ce previne rănirea în timpul antrenamentelor şi febra musculară şi grăbeşte recuperarea. Pentru a te feri de febră, masează-ţi toate grupele mari de muşchi.

După 20 de minute de când ai început antrenamentul: hidratează-te

Când faci exerciţii fizice, cheia este să fii hidratată, altfel te vei simţi obosită, vei da randament scăzut, iar corpul tău se va recupera foarte greu. Bea în jur de 300 de mililitri de apă la fiecare 20 de minute de exerciţii intense.

Imediat după: relaxarea

Chiar dacă ai făcut exerciţii cardio sau de forţă sunt necesare 5 minute de mers pe bandă sau pe bicicletă, într-un ritm lent, pentru ca organismul să se relaxeze.

Imediat după: schimbă ritmul muzicii

Ai o listă specială pentru mers la sală sau pentru alergat cu melodii care te fac să tragi tare de tine, dar trebuie să ai şi una care să te calmeze. Pune-ţi câteva melodii liniştitoare şi ascultă-le după ce ai terminat de făcut sport.

Cu maximum 45 de minute după: mănâncă

Corpul tău trebuie hidratat şi alimentat după sală. Bea suficientă apă şi ceai verde şi mănâncă alimente care au proprietăţi antiinflamatorii cum ar fi somon, papaya, turmeric.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.