Ce efecte au cafeaua şi ceaiul asupra creierului
Potrivit mai multor studii recente cafeaua şi ceaiul menţin sănătatea creierului şi protejează împotriva unei afecţiuni precum Alzheimer, Parkinson şi depresie. Vestea este cu atât mai bună cu cât în lume sunt sute de milioane de oameni băutori de cafea sau ceai. Deşi există şi efecte secundare ale consumului de cafea precum insomnia, iritabilitatea sau spasmele musculare când este băută cu responsabilitate cafeaua (dar şi ceaiul) au câteva beneficii pentru sănătate.
Un exemplu în acest sens, vine din Japonia unde s-a descoperit că simplul miros al unor anumite boabe de cafea creşte numărul undelor alpha din creier, unde asociate cu relaxarea şi meditaţia. De asemenea, cercetarea a demonstrat că productivitatea şi concentrarea sunt îmbunătăţite de cafea.
Un alt studiu a investigat legătura dintre depresie şi consumul de cafea, ceai şi băuturi dulci. După urmărirea a aproximativ 300.000 de oameni, cercetătorii de la National Institutes of Health au determinat că băutul cafelei este asociat cu un risc mai mic de depresie.
Potrivit Scientific American, „unele studii sugerează că iubitorii de cafea şi ceai prezintă o rată mai redusă de declin cognitiv”. Oamenii de ştiinţă au menţionat că „analizele s-au concentrat pe anumiţi compuşi din cafea şi ceai care susţin ideea că unele dintre aceşti agenţi chimici pot reduce riscul de Alzheimer şi Parkinson”.
Ei au citat un studiu ce a fost publicat n 2015 în Neurobiology of Aging, în care cercetătorii au suplimentat dieta cobailor cu un compus din cafea. Ca rezultat, s-a observat că animalele aveau creierul protejat de schimbările pe care le suferă, de obicei, bolnavii care se confruntă de Alzheimer.
Totodată, oamenii de ştiinţă au citat un alt experiment realizat în 2013 care susţine că acelaşi component din cafea a protejat şoarecii împotriva afecţiunii Parkinson.
Un alt exemplu vine din tratamentul împotriva cancerului de colon. Bolnavii aflaţi în stadiul trei al cancerului de colon care au consumat cel puţin patru ceşti de cafea pe zi au redus riscul de recurență sau deces cu mai mult de 50%. Băutul a cel puţin două ceşti de cafea a redus riscul cu 31%.
O mega analiză din 2007 a atabilit că două ceşti de cafea consumate zilnic a fost asociată cu un risc cu 43% mai mic de a te confrunta cu cancer la ficat, iar rezultatele au fost confirmate de studii ulterioare.
A altă analiză importantă care a verificat 59 de studii a descoperit că o ceaşcă de cafea pe zi este asociată cu un risc de cancer redus cu 3%, şi au existat şi o cercetare care susţinea că băutul de cafea reduce cancerul de piele.
„Studiile realizate pe animale au arătat că anumiţi compuşi ai cafelei suprima agenţii cancerigeni introduşi în pielea cobailor, protejează celulele împotriva oxidării cauzate de stres şi a afectării negative a ADN-ului, reduc inflamaţiile şi inhibă schimbările metilare a ADN-ului”.
Un alt studiu a arătat că femeile care consumă mai mult de trei ceşti de cafea pe zi reduce semnificativ riscul de cancer al pielii comparativ cu femeile care beau mai puţin de o ceaşcă pe lună.
De asemenea, s-a demonstrat că riscul de diabet de tip 2 este redus prin consumul de cafea, iar acesta nu este tot: mai mulţi oameni de ştiinţă au ajuns la concluzia că anumiţi compuşi ai cafelei au potenţialul de a scădea riscul de multiple boli cronice.
(sfatulparintilor.ro)