Bune şi pentru bunici. Cum stimulează jocurile video capacităţile cerebrale
Un nou studiu confirmă un adevăr esenţial legat de creierul uman: acesta nu se opreşte niciodată din învăţat.
Jocurile video pot părea o pierdere de timp, însă din ce în ce mai multe studii realizate în ultimul timp sugerează că dacă ele sunt create cu atenţie pentru a îndeplini anumite cerinţe standard, jocurile pe computer pot îmbunătăţi semnificativ capacităţile cerebrale.
Mai multe studii au indicat că anumite jocuri create special pot veni în ajutorul celor care suferă de ADHD, demenţă în stadiu incipient, leziuni cerebrale, dependenţe, care au avut atac cerebral sau care se confruntă cu probleme cerebrale provocate de tratamentul cu chimioterapie.
Acum, un studiu publicat recent în Nature confirmă faptul că anumite jocuri video îi poate ajuta şi pe oamenii sănătoşi să se menţină în formă.
După 12 ore în care au jucat un joc ce simula şofatul, dar care a fost creat special pentru a îmbunătăţi atenţia şi concentrarea, participanţii la studiu care aveau vârsta cuprinsă între 60 şi 79 de ani şi care erau clinic sănătoşi, au obţinut rezultate la fel de bune ca restul jucătorilor care erau cu 50 de ani mai tineri şi mai experimentaţi în acest domeniu. Mai mult, specialiştii spun că aceste îmbunătăţiri au rămas evidente chiar şi după 6 luni, ele extinzându-se dincolo de abilităţile participanţilor de a se juca.
Jocuri similare i-ar putea ajuta pe vârstnici să îşi îmbunătăţească abilităţile de a şofa, printre altele. De asemenea, oamenii de ştiinţă au explicat că astfel de simulări ar putea fi benefice şi pentru oamenii de vârstă mijlocie, ajutându-i pe aceştia să nu îşi piardă capacitatea de a realiza mai multe sarcini în acelaşi timp.
Pentru a fi benefic, un joc trebuie să fie conceput cu anumit scop (de exemplu, îmbunătăţirea atenţiei), să întrunească un număr de criterii şi să se dovedească a fi eficient în timpul cercetărilor, susţine Adam Gazzaley, director al Neuroscience Imaging Center de la Universitatea din California-San Francisco şi coordonatorul noului studiu.
„Nu vreau ca lumea să creadă că jocurile video sunt un fel de panaceu pentru tot ceea ce ne doare”, a mai declarat acesta.
Însă, scanările creierelor celor 16 participanţi vârstnici care s-au jucat pe computer timp de 12 ore arată că aceştia şi-au îmbunătăţit atenţia, memoria pe termen scurt şi capacitatea de a rezolva mai multe lucruri în acelaşi timp.
La începutul studiului, oamenii de ştiinţă au analizat capacitatea participanţilor, atât a celor tineri, cât şi a celor în vârstă, de a realiza cu succes mai multe sarcini în acelaşi timp. Subiecţii care aveau aproximativ 20 de ani au înregistrat o scădere a performanţei de 26 de procente atunci când au fost rugaţi să încerce să conducă şi în acelaşi timp să identifice semnele, comparativ cu dăţile în care au fost rugaţi doar să identifice semnele. În schimb, în rândul oamenilor cu vârste cuprinse între 60 şi 80 de ani, performanţele au scăzut cu 64 de procente.
Totuşi, după ce vârstnicii s-au jucat pe computer timp de 12 ore, ei au obţinut rezultate mai bune decât tinerii care nu folosiseră simularea, atât la joc, cât şi la testele de memorie şi atenţie.
(descopera.ro)