LIFESTYLE 28 octombrie 2015

Bere vs. vin - care ajunge la cap mai repede, care dă cea mai rea mahmureală

de Covasna Media | 567 vizualizări

Nu ştii ce să alegi între bere şi vin, la o ieşire cu prietenii, astfel încât să nu te faci de râs (să ajungă prea repede la cap) şi nici să nu te doară capul a doua zi? În plus, ai vrea ca băutura să-ţi aducă, dacă se poate, şi ceva beneficii din punct de vedere al sănătăţii?

Cercetătorii, oameni cărora li se face sete la fel ca oricui altcuiva, au studiat efectele celor două tipuri de băuturi, din mai multe puncte de vedere, relatează BBC.

Care te îmbată mai repede?

Un ţap de bere sau un pahar mediu de vin au aproximativ aceeaşi cantitate de alcool. Totuşi, variază viteza cu care acesta ajunge în sânge, în cazul celor două băuturi.

Un lot de subiecţi a fost pus să bea câte o băutură din 15 tipuri de alcool, alocându-i-se 20 de minute.

Deloc surprinzător, în cazul „tăriei” alcoolul a ajuns cel mai repede în sânge. A urmat vinul (cu apogeul la 54 de minute după ce fusese consumat) şi berea (cu apogeul la 62 de minute după ce băutură fusese terminată). Prin urmare, un pahar de vin va ajunge la creier mai repede decât unul de bere. Dacă nu vrei să te faci de râs prea repede, alege berea!

Care îngraşă mai tare?

Alcoolul conţine calorii, deci îngraşă oricum. Când mai intră în ecuaţie şi zaharurile care îi dau gust, devine o adevărată bombă calorică. Un ţap de bere conţine circa 180 de calorii, dublu faţă de vin.

Studiile pentru a vedea care dintre cele două băuturi îngraşă mai tare nu au ajuns la un rezultat clar din simplul motiv că s-au derulat pe perioade re­lativ scurte de timp (maximum 10 săptămâni). Pe termen scurt, nici băutorii de bere, nici cei de vin nu au luat în greutate mai mult de un kilogram, dar pe termen lung se bănuieşte că ambele categorii se vor „rotunji”.

Chiar şi cu un singur kilogram la fiecare 10 săptămâni tot se ajunge la 25 de kilograme în cinci ani.

Care dă cea mai rea mahmureală?

Nici în privinţa severităţii mahmurelii, după ce una dintre cele două băuturi a fost consumată, oamenii de ştiinţă nu s-au pus de acord. De altfel, nici până în momentul acesta nu înţelegem 100% ce cauzează mahmureala. Deshi­dratarea e un factor important, însă de vină ar putea fi şi fermentarea.

În general, băuturile mai închise la culoare sunt şi mai toxice - bourbon faţă de votcă, de exemplu. În cazul berii şi vinului, efectele sunt însă asemănătoare, spun cercetătorii.

Care e mai bună (sau mai rea) pentru sănătate

Ni se spune că un pahar de vin pe zi ajută organismul, micşorând riscul de boli de inimă, presiune arterială mare şi diabet. Efectul benefic e dat de polifenoli (care se află mai ales în vinul roşu), ce ameliorează inflamaţiile şi nu numai.

Berea nu se prea găseşte pe lista ali­mentelor sau băuturilor sănătoase, deşi conţine şi ea polifenoli. Efectul lor benefic e însă „modest”, asemănător vinului alb, semnificativ mai mic decât cel al vinului roşu.

Verdict: când vine vorba de bene­ficiile în ceea ce priveşte sănătatea, vinul e de preferat. Însă băutorii de bere pot spune că băutura lor favorită are o istorie veche. Unii antropologi susţin că plăcerea noastră de a bea bere ne-a făcut să ne apucăm de agricultură, a pus bazele civilizaţiei noastre. Iată ceva la care să te gândeşti când îţi aştepţi comanda la bar!

(ziare.com)

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.