Artiştii viitorului debutează la Sfântu Gheorghe
Proiecte de mobilier pe net, gata pentru descărcare şi producţie
După cele trei expoziţii din prima zi a săptămânii design-ului, celor interesaţi de forme inovative li s-a oferit din nou ocazia, marţi, de a participa la vernisajul altor trei expoziţii, de data aceasta la Centrul Artistic Transilvănean (CAT), unde, în centrul atenţiei, au fost lucrările studenţilor universităţilor de artă.
Ca şi în anii trecuţi, Universitatea de Artă „Moholy-Nagy”, din Budapesta, partener de încredere al evenimentului, a adus o colecţie din lucrările de diplomă ale masteranzilor, ocupând o sală de la parterul CAT. În colaborare cu Institutul Balassi din Bucureşti, prin care, în anii trecuţi, o parte din exponatele evenimentului a ajuns şi la Romanian Design Week din capitală, şi colecţiile expuse în această săptămână vor ajunge la Bucureşti, în luna mai a anului viitor.
În cealaltă sală de la parterul Centrului Artistic, publicul a fost încântat de câteva piese de mobilier concepute pentru copii cu vârstă preşcolară. Varietatea culorilor, a formelor şi a materialelor folosite a fost explicată şi argumentată temeinic de tinerii studenţi de la specializarea design a universităţii sus-amintite. Prototipurile au fost executate de firme colaboratoare, în majoritatea lor ateliere de tâmplării. Cadrele universitare speră ca, mai târziu, la începutul carierei lor, tinerii să profite de experienţele şi relaţiile dobândite în cursul acestui festival al designului. Pentru publicul larg, atuul acestor proiecte studenţeşti este faptul că ele se pot descărca de pe pagina web: downloaddesign.hu şi, astfel, se pot executa chiar şi de nişte tătici îndemânatici.
Dacă la ediţiile anterioare ale evenimentului Design Week s-au constituit strânse relaţii de parteneriat între universităţile din Oradea şi Budapesta, ambele prezente la Sfântu Gheorghe, în 2017, un nou invitat a intrat în această reţea şi şi-a adus contribuţia la faima săptămânii designului: Universitatea de Artă din Cluj, respectiv cei 23 de studenţi de la Facultatea de Design, din anii I, II, III şi licenţiaţi. În finalul serii, în galeria de la etajul trei a fost deschisă expoziţia cu lucrările lor, printre care bijuterii, ambalaje, jucării. La vernisaj, lectorul universitar dr. Ciprian Mihnea a declarat: „Am încercat să cuprindem mai multe domenii, graphic designul şi machetele de produs. (...) Sperăm ca, de-acum încolo, să fim prezenţi în fiecare an la acest eveniment şi să avem ocazia să încercăm noi proiecte. Cel mai frumos e că avem ocazia să ne cunoaştem, că se creează prietenii şi că încep lucrurile să meargă de la sine”, referitor la organizarea şi desfăşurarea evenimentelor de acest tip.
Bodor Tünde