LIFESTYLE 5 aprilie 2013

Aproape nimeni nu s-a gândit. De ce este periculos să îţi usuci rufele în casă

de Covasna Media | 505 vizualizări

Un studiu efectuat de cercetătorii scoţieni a identificat un pericol neştiut pentru sănătate.

Oamenii de ştiinţă au descoperit în cursul anului trecut, că hainele puse la uscat în interiorul caselor ameninţă sănătatea persoanelor predispuse la astm, rinită alergică şi alte tipuri de alergii.

Umiditate ridicată

În urma cercetării pe care au întreprins-o specialiştii de la Mackintosh Environmental Architecture Research Unit a rezultat că în foarte multe locuinţe există un nivel de umiditate ridicat. Prin urmare, rufele puse la uscat în interiorul caselor erau responsabile pentru o treime din umiditatea înregistrată. Experţii au studiat 100 de locuinţe, descoperind că 87% dintre persoane îşi uscau hainele în interiorul casei atunci când vremea de afară era prea răcoroasă.

Nu conştientizează

Cercetătorii au solicitat companiilor imobiliare să includă în construcţiile viitoare spaţii dedicate uscării hainelor, pentru a elimina acest pericol pentru sănătate.

Rosalie Menon, unul dintre cercetătorii care au desfăşurat acest studiu, a declarat că majoritatea oamenilor nu conştientizau nivelul ridicat al umidităţii din aer: „Intrând în casele oamenilor am văzut că îşi uscau hainele în sufragerii, în dormitoare, unii îşi decorau la propriu casa cu hainele puse la uscat! Oamenii nu conştientizează că hainele spălate emit doi litri de apă în aer”.

Acarieni şi spori de mucegai

Cercetătorii au concluzionat că 75% din casele studiate prezentau un nivel de umiditate al aerului ce facilita apariţia acarienilor de praf. De asemenea, oamenii de ştiinţă au descoperit că în casele în care hainele erau puse la uscat în interior, nivelul sporilor de mucegai era mult mai mare.

Experţii au observat că niciuna din casele studiate nu dispunea de locuri potrivite pentru uscarea hainelor, astfel că aceştia au lansat un apel către constructori, solicitând includerea acestora în viitoare planuri de locuinţe. Rosalie Menton a concluzionat că „aceste spaţii trebuie ventilate şi încălzite separat de celelalte părţi ale locuinţei”.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.