LIFESTYLE 28 ianuarie 2015

Anumite medicamente care se pot lua fără rețetă cresc riscul de Alzheimer

de Covasna Media | 536 vizualizări

Mai multe medicamente care sunt administrate în mod curent cresc riscul de demenţă, inclusiv riscul de dezvoltare a maladiei Alzheimer, la persoanele în vârstă care primesc aceste substanţe în doze mari sau pentru perioade îndelungate, potrivit unui studiu publicat recent în Statele Unite.

Toate acele medicamente conţin o substanţă, denumită anticolinergic, care afectează comunicarea dintre neuroni şi perturbă memoria, învăţarea şi activitatea musculară, preciză autorii studiului, informează AFP, citată de doctorulzilei.ro.

Un număr mare de persoane în vârstă iau acele medicamente, dintre care unele sunt vândute fără reţetă, precum Benadryl, administrat contra alergiilor.

Acesta a fost primul studiu care a evidenţiat o legătură directă între dozele ridicate de medicamente anticolinergice şi creşterea riscului de apariţie a demenţei.

Acelaşi studiu a sugerat, de asemenea, pentru prima dată că acest risc poate să persiste şi să nu fie reversibil, chiar şi după ce pacienţii au încetat de mulţi ani să ia acele medicamente.

Cercetătorii precizează că 797 dintre participanţii la studiu, reprezentând 23%, au dezvoltat demenţă.

Studiul a evidenţiat că persoanele monitorizate care luau, de exemplu, cel puţin 10 miligrame/ zi de doxepin, un antidepresiv, 4 miligrame pe zi din somniferul difenhidramin sau 5 miligrame pe zi de oxybutynin, contra incontinenţei urinare, timp de cel puţin trei ani, prezintă un risc considerabil mai mare de a dezvolta demenţă.

Atunci când nu există o altă alegere de tratament, cercetătorii americani recomandă medicilor să prescrie doza cea mai scăzută care este eficientă şi să îşi monitorizeze pacienţii cu regularitate.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.