LIFESTYLE 4 august 2014

Adevărul despre băuturile energizante

de Covasna Media | 509 vizualizări

De cele mai multe ori, atunci când activi­tăţile solicitante de zi cu zi ne lasă fără energie preferăm, în schimbul alimentaţiei şi a stilului de viaţă sănătos, să apelăm la stimu­lenţi precum energizantele. Ceea ce nu realizăm, însă, sunt riscurile la care ne supunem atunci când consumăm aceste băuturi periculoase.

Cofeina

Se ştie că această substanţă are capacitatea de a ne oferi energie, fiind întalnită şi în cafea sau anumite băuturi răcoritoare carbogazoase. O cutie de băutură energizantă conţine aproximativ 80 mg de cofeină, substanţă care forțează organismul să producă energie chiar şi când acesta nu are resurse suficiente, obosind astfel excesiv muşchii şi sistemul nervos. Efectul cofeinei este temporar, iar când acesta a trecut persoana se simte şi mai obosită. Consumul ridicat de cofeină poate duce la anxie­tate sau la tulburări cardiace precum palpitații, aritmiile și hipertensiune.

Zahărul

Zahărul este principalul ingredient care în combinaţie cu cofeina duce la o cădere energeti­că atunci când efectul băuturii dispare. O băutură energizantă conţine 27 g de zahăr, cantitate care este responsabilă de încetinirea evacuării gastrice şi a deshidratării. Pe lângă acestea, băuturile energizante mai conţin şi taurină, un ingredient care este folosit pentru a împiedica efectele dezastruoase ale cofeinei şi a zahărului. Alte ingrediente foarte periculoase pentru organism sunt coloranţii, aromele și îndulcitorii.

De ce este periculoasă această combinaţie?

Te întrebi de ce aceste băuturi sunt interzise în mai multe ţări, precum Franţa, Danemarca şi Norvegia? Răspunsul este simplu. Atunci când decidem să consumăm această băutură nu facem altceva decât să ne epuizăm propriile resurse de energie. Aceste băuturi nu ne oferă neapărat energie, ci pur şi simplu o epuizează pe cea a organismului. Persoana care şi-a epuizat energia prin consumul de băuturi de acest fel va suferi de oboseală, insomnii și de epuizare, scrie clicksanatate.ro

Când devin aceste băuturi periculoase?

Dacă efectele precizate mai sus pot apărea la o persoană care este perfect sănătoasă, în cazul celor care suferă de anumite afecţiuni, consumul este strict interzis. Astfel, persoanele care au hipertensiune arterială, boli cardiovasculare, glaucom, tulburări de somn, excitabilitate și sensibilitate crescute la cofeină nu trebuie să consume sub nici o formă energizante. Aceeaşi regulă se poate aplica şi pentru copiii, adolescenţii, femeile însărcinate sau persoanele în vârstă.

Atenţie!

Dacă se întâmplă totuşi să ai nevoie de o astfel de băutură nu o combina cu alcool. Cofeina crește tensiunea arterială și efectul este intensificat de mai multe ori în combinaţie cu alcoolul. Ca rezultat, persoana poate dezvolta o criză hipertensivă foarte rapid.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.