LIFESTYLE 2 mai 2023

8 sfaturi despre cum să alegi un vin potrivit, dar și cum să îl consumi corect

de Daniela Luca | 1377 vizualizări

Informații prețioase de la reprezentanți ai cramelor prezente la această ediție a Zilelor Sfântu Gheorghe

Aplicație pentru vinuri? Trebuie sau nu băut cu apă? Cel mai scump este și cel mai bun, iar o sticlă cu dop filetat este de proastă calitate? Am aflat răspunsuri la aceste întrebări, dar și la multe altele, de la reprezentanți ai mai multor crame de vinuri, care au fost prezenți în orașul nostru de Zilele Sfântu Gheorghe. Publicul a putut degusta în Curtea Vinului, amplasată în Parcul Memorial '56 din Sfântu Gheorghe, dar și la SzimPlatz. Ne-am folosit de această oportunitate și am stat de vorbă cu câțiva cunoscători în arta vinului, pe care i-am întrebat despre magia din pahar. Veți citi lucruri noi dacă vă place vinul și sunteți interesați de subtilitățile lui rafinate, iar dacă nu obișnuiți să consumați, veți putea afla cum să alegeți un cadou perfect pentru cei pasionați. 

1. Consumați și informații, nu doar vin

Târgurile de vinuri sunt o ocazie perfectă pentru a învăța cât mai multe lucruri. Aici puteți degusta și astfel vă puteți lărgi orizontul de cunoștințe. 

„Nu trebuie să ai școală în domeniu ca să bei vin. Trebuie să îți facă plăcere și să găsești produsul care ți se potrivește. Dacă dorești însă să faci o asociere, atunci, da, trebuie să ai măcar niște cunoștințe de bază. În secolul al XXI-lea este destul de ușor să găsești o mulțime de informații. Sunt și bloggeri în ale vinului. Mai poți să întrebi diverse lucruri la anumiți distribuitori, la magazinele de specialitate, la târgurile de vinuri. Și noi aici suntem ca să discutăm cu oamenii și cred că e o foarte bună oportunitate pentru ei ca să învețe lucruri noi. Informația circulă atunci când vorbim, iar ca să facem asta trebuie să ieșim. Astfel de evenimente sunt o ocazie minunată să ieșim și să povestim despre vinuri, gastronomie și orice altceva. Oamenii pot să deguste, să experimenteze, pentru că astfel poți descoperi cine ești tu și care este vinul care ți se potrivește”, ne-a spus managerul zonal Cricova România, Szakács Boglárka Tímea, cu care am discutat sâmbătă în Curtea Vinului. 

Odată ce dețineți niște cunoștințe de bază, consumul de vin va căpăta un alt sens, spun cunoscătorii.

„Sunt foarte importante degustările. Dai 5-10 lei pe un pahar de vin și dacă nu îți place, îl arunci. Nu investești foarte mult, dar înțelegi altfel gusturile. Din păcate, lumea nu prea se înghesuie la târgurile de vin și nu se informează”, ne-a spus și reprezentantul teritorial al cramei Gramofon, pe care l-am întâlnit la SzimPlatz, Alin Crăciun.

2. Contra-eticheta sticlei conține informații utile 

Pentru a vă bucura cu adevărat de un pahar de vin, trebuie să îi aflați povestea. Multe informații despre asta se găsesc pe contra-etichetele sticlelor. Mai mult, există și aplicații care vă pot ajuta în acest sens. 

„Foarte multe informații se notează pe contra-etichetă, adică în spatele sticlei. Mai ales la vinurile de calitate se notează asocierea cu mâncarea, zona în care au fost recoltați strugurii. Există multe aplicații foarte tari pentru vinuri, cum ar fi Vivino. Scanezi eticheta și îți povestește despre acel vin, dacă este înregistrat”, ne-a mai împărtășit Szakács Boglárka Tímea.

3. Vinul trebuie băut cu apă, dar nu din același pahar 

Este chiar indicat să beți apă atunci când consumați vin, spun cei din domeniu, însă nu este indicat ca cele două să fie amestecate. 

„Este păcat să amestecăm vinul cu orice, pentru că cineva a muncit foarte mult. Vinificatorul a pus în el o bucată de suflet. L-a mângâiat, a avut grijă în butoiașul acela sau în baric să crească frumos, iar tu vii și îl amesteci cu apă sau cu alte băuturi carbogazoase. E corect să consumi apă atunci când bei vin, dar lângă. Ai nevoie să te hidratezi neapărat. Durerea de cap de a doua zi, mai ales la vinurile calitative, nu provine neapărat de la zahărul din vinul respectiv, ci din deshidratare. E corect să folosim o proporție egală – un pahar de apă la fiecare pahar de vin. Și încă ceva, dacă te apuci să mănânci, nu deschizi cu pălincă și închizi cu vinul, pentru că ți-ai stricat toate simțurile și toți receptorii se duc în cap, direct. Închizi cu tăria, dar deschizi cu ceva cu bule, cu un prosecco, cu un spumant”, a mai punctat Szakács Boglárka Tímea. 

4. Atenție și la momentul deschiderii sticlei 

Sunt și câteva detalii importante despre momentul în care deschideți o sticlă de vin, dar și despre perioada în care acesta trebuie consumat. De exemplu, vinurile albe și cele rosé pot fi consumate imediat după deschidere, în timp ce la vinurile roșii, în unele cazuri, e nevoie de decantare. 

„Dacă este un vin baricat sau maturat în butoi, are nevoie de aerare, decantare. Cu cât timp înainte de o cină deschidem un vin depinde de anul de producție. Câți ani are vinul, de atâtea ore are nevoie, dar asta este un pic exagerat, pentru că vinul are o poveste de spus, începând de la momentul deschiderii, până la 4 - 6 ore de consum. Asta e valabil la vinurile baricate. La vinurile albe și rosé, cu cât sunt mai proaspete, cu atât sunt mai bune. La vinurile roșii baricate e invers, cu cât este mai învechit, cu atât calitatea și valoarea lui crește. Albul și rosé după desfacere se consumă cât mai repede posibil. Cu o mică excepție însă. Există vinuri albe baricate, dar se întâlnesc destul de rar”, ne-a explicat Szakács Boglárka Tímea. 

5. Cu vinurile seci e greu să dai greș atunci când vine vorba de cadou 

Atunci când doriți să oferiți în dar un vin, trebuie să țineți cont de faptul că bărbații le preferă de obicei pe cele seci, iar doamnele le apreciază pe cele mai dulci și aromate, ne-a spus Takács Attila, proprietarul și vinificatorul Cramei Takács din Aiud, prezent în Curtea Vinului din Parcul Parcul Memorial '56. 

„Este o întrebare de etică a consumatorului de vin și a evenimentului la care vrem să ducem pachetul, pentru că totul depinde de conjunctură, de personalitatea fiecăruia, dar de obicei eticheta nescrisă a cadourilor de vin stă între două paliere mai largi. Pentru sexul masculin alegem vinurile seci albe sau vinurile seci roșii. Aceste sunt produsele care echilibrează dorințele și poftele atât gustative, cât și olfactive ale consumatorului. De obicei cu vinurile seci nu dăm greș, mai ales la bărbați. Este binevenit un vin roșu, chiar și cu un grad de alcool mai ridicat. În ceea ce privește partea feminină, de obicei doamnele preferă vinuri mai dulci, mai aromate, mai fructuoase și în care expresivitatea vinului nu stă doar în buchetul de alcool, ci în buchetul de fructuozitate. Vinurile demidulci sau demiseci sunt un cadou perfect și elegant pentru doamne, care aduc un mesaj și din partea celui care îl oferă, dar și din partea producătorului”, ne-a spus Takács Attila. 

6. Un vin bun nu este întotdeauna și scump 

Vechimea vinului nu este o condiție atunci când vorbim de calitate, iar dacă doriți să impresionați pe cineva cu un cadou mai exclusivist, nu este necesar să cheltuiți o avere. Secretul, atunci când vreți să alegeți un vin bun, este să aveți cunoștințe despre arealul viticol, spune Takács Attila. 

„Sunt și vinuri sub cinci ani care sunt vinuri de foarte bună calitate. La vinurile albe nu prea se pune așa problema, dar la vinurile roșii, în anumite cazuri, da. Cu cât vinul roșu e mai vechi, cu atât e mai calitativ, pentru că vinul roșu își dezvoltă buchetul atât în butoaie, cât și după îmbuteliere. La vinurile albe mergem preponderent pe calitate. Dacă știm zona viticolă și mai ales dacă știm cât de bogată a fost recolta de pe care se produce vinul, putem să facem un calcul. La un sauvignon se fac preponderent între 15 și 18 tone producție pe hectar și dacă producătorul scrie pe etichetă că a produs doar nouă tone de pe acel hectar, înseamnă că a înjumătățit cantitatea de struguri, asta însemnând că a adus calitate mai multă în vin și normal că atunci acel vin devine un pic mai scump. Totuși, calitatea vinului nu stă tot timpul în preț, ci stă în cunoașterea zonei viticole de unde provine vinul, producătorul. Eticheta spune mici secrete despre producător, despre arealul viticol. Cel mai mult contează ca ție ca persoană să îți placă ceea ce primești. Adică nu neapărat lucrurile scumpe aduc fericirea. Pot fi și lucruri mărunte, în care găsim mai mult suflet”, ne-a mai împărtășit proprietarul și vinificatorul Cramei Takács. 

Este de preferat să vă îndreptați și spre crame mai mici. 

„Vinul plimbat nu e bun. Un vin bun e unul handmade (din engl. făcut manual), din crame mici, cu 25 de hectare, să zicem. Omul ăla pune suflet în vin. Consumatorul ar trebui să se îndrepte către crame mai mici, producători mici”, a punctat și Alin Crăciun. 

7. Vinurile cu dopuri filetate nu sunt de calitate mai proastă 

Un vin cu dopul filetat nu este neapărat mai slab calitativ, ne-a explicat reprezentantul teritorial al cramei Gramofon.

„În general, dopurile filetate se folosesc la vinurile albe și rosé, la vinuri proaspete. Și la roșii se folosesc, dar la cele mai lejere, din a doua stoarcere. Nu poți să folosești la un vin cu baric un astfel de dop. Un astfel de vin trebuie consumat mai repede decât unul cu dop de plută. Cel cu filet se poate bea în cel mult patru zile dacă îl ții la rece”, ne-a spus Alin Crăciun.

În ceea ce privește ceara, reprezentantul teritorial al cramei Gramofon spune că aceasta îi oferă noblețe vinului și sigilează bine dopul. 

8. Vinul te ajută să înțelegi mâncarea, iar mâncarea te ajută să înțelegi vinul 

Orice preparat gustos poate deveni o experiență culinară desăvârșită, dacă este asociat cu vinul potrivit, spune Alin Crăciun. 

„Am ajuns la concluzia că nu există masă fără un pahar de vin. Pentru că te ajută la digestie, te ajută să înțelegi mâncarea. Mâncarea cu vinul sunt o armonie totală, pentru că în momentul în care nu poți să te pui la masă fără un pahar de vin, nu înseamnă că ești alcoolic, ci este un răsfăț culinar. Textura mâncării se schimbă în momentul în care intră în combinație cu vinul. Vinul te ajută să înțelegi mâncarea, iar mâncarea te ajută să înțelegi vinul”, a mai punctat reprezentantul teritorial al cramei Gramofon. 

În concluzie, dacă vreți să deveniți cunoscători în arta vinului și să știți cum să îl potriviți corect cu mâncarea, dar și cum să alegeți o sticlă atunci când vreți să o dăruiți, este necesar să fiți deschiși să învățați lucruri noi și să fiți curioși de povestea vinului și a cramei.

Foto: Jakab Ádám, Vargyasi Levente

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.