LIFESTYLE 6 martie 2014

7 lucruri despre care nu ştiai că sunt contagioase

de Covasna Media | 639 vizualizări

Toată lumea ştie că răceala şi virozele sunt contagioase, dar nu doar acestea se transmit de la om la om. Iată 7 lucruri despre care nu ştiai că sunt contagioase.

Emoţiile, diferite stări şi gesturi se transmit de la om la om, psihologii susţinând că aceasta este o cale care îi încurajează pe oamenii să coopereze între ei şi să se înţeleagă mai uşor. De multe ori împărtăşim aceste sentimente şi stări aproape inconştient, prin limbajul corpului, prin expresiile faciale şi chiar prin miros, scrie shine.yahoo.

1. Stresul. Un studiu Neuroscience Sociale a probat faptul că anxietatea şi stresul sunt contagioase. Fie că vezi un om stresat, fie că simţi şi reacţionezi inconştient la mirosul emanat de transpiraţia unui om stresat, această stare se tramsmite. Logica reacţiei este instinctivă şi ţine de supravieţuire având scopul de a ne face să reacţionăm în cazul unui pericol, iar stresul este perceput ca un pericol iminent care îi face pe oameni să devină alerţi.

2. Dorinţa. Te-ai mirat când un copil devine interesat de o jucărie pe care a ignorat-o, abia în momentul în care a fost luată de un alt copil? Există o explicaţie. „Oamenii doresc ceea ce au cei din jur”, spune Ma­thias Pessiglione, psiholog la Salpatriere Hospital din Paris, Franţa. De asta purtăm aceleaşi haine, avem aceleaşi obiecte personale şi în general vrem ce au cei din jurul nostru.

3. Frica. Teama şi panica se propagă instantaneu într-un grup. Mecanismul este asemănător cu cel din cazul stresului. Cercetătorii leagă propagarea sentimentului de frică, care este unul din mecanismele instinctive de supravieţuire, de cele instinctive care îi ajută pe oameni să facă faţă unor pericole sau situaţii limită. Frica vine la pachet cu o serie de reacţii organice care îl ajută pe om să supravieţuiască unor situaţii extreme.

4. Dezgustul. Feromoni şi alte mecanisme care acţionează la nivel subconştient îi ajută pe oameni să comunice fără să fie conştienţi că fac asta. Este un meca­nism de comuniune al speciei. Dezgustul faţă de unele situaţii sau mirosuri este asociat cu unele situaţii potenţial periculoase.

5. Veselia şi euforia. La baza acestei reacţii contagioase stau tot feromonii. Un studiu realizat la Universitatea din St Andrews din Scoţia a dovedit că o singură persoană veselă poate contamina cu o stare de bună dispoziţie un grup întreg. Aceasta este încă o dovadă că emoţiile oamenilor se transmit extrem de rapid prin mecanisme deseori involuntare şi incon­ştiente. Toată lumea ştie că râsul este contagios, nu?

6. Modele de gândire negativă. Nu doar starea de bine se transmite, ci şi modul de gândire şi modul de percepţie asupra reali­tăţii. Perspectiva exprimată asupra realităţii este preluată şi însuşită mai ales dacă este un mod de gândire negativ. La bază stau tot mecanisme de autoprotecţie şi de conservare, care ţin de supravieţuire.

7. Mâncărimea. Dacă cineva se scarpină în faţa ta, vei începe să te scarpini la rândul tău. Un studiu al Academiei Naţionale de Ştiinţe din Statele Unite ale Americii a dovedit acest lucru. Explicaţia sta în moştenirea noastră ancestrală din codul genetic şi datorită tendinţelor noastre empatice.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.