Administrațiile locale pot obține finanțare pentru rețele de acces la internet de tip Wi-Fi „hotspot”
Comisia Europeană lansează, din 4 aprilie, ora 14.00, un nou apel pentru depunerea de cereri de finanțare de către administraţiile locale în vederea instalării unor puncte de acces public și gratuit la internet fără fir în cadrul programului WiFi4EU.
Programul WiFi4EU (www.WiFi4EU.eu) lansat de Comisia Europeană oferă bonuri în valoare de 15.000 Euro, pe care administraţiile locale le pot folosi pentru a instala puncte de acces Wi-Fi în spații publice, de exemplu în biblioteci, muzee, parcuri sau piețe publice.
Aceasta reprezintă cea de-a doua dintre cele cinci campanii de depunere a cererilor, care vor fi lansate până la sfârșitul anului 2020.
Administrațiile considerate eligibile vor primi un voucher în valoare de 15.000 de euro pentru a instala un hotspot Wi-Fi funcțional în termen de 1,5 ani de la acordarea acestuia. Voucherul va acoperi costurile echipamentului Wi-Fi și instalarea hotspoturilor în spații publice. Administrațiile care primesc un voucher vor trebui să plătească pentru conectivitate (abonament la internet) și întreținerea echipamentului pentru a oferi conectivitate Wi-Fi gratuită și de calitate superioară timp de cel puțin 3 ani.
Cine poate aplica pentru finanţare?
Programul este dedicat municipalităților din întreaga Uniune Europeană sau asociațiilor de municipalități care acționează în numele acestora.
Pentru a fi eligibile, municipalitățile trebuie să fie înregistrate pe portalul WiFi4EU.eu. Lista administrațiilor publice înscrise în acest program poate fi accesată aici. Selecția se va face pe principiul "primului venit".
Lista administraţiilor locale din România care pot aplica în cadrul programului WIFI4EU poate fi accesată aici. Lista a fost convenită cu fiecare stat membru și este disponibilă ca referință, astfel încât municipalitățile sau asociațiile să poată verifica dacă sunt eligibile să se înregistreze/să își depună candidatura.
Rețelele finanțate prin WiFi4EU vor fi gratuite, fără publicitate și nu vor colecta date cu caracter personal. Finanțarea va fi acordată numai rețelelor care nu se vor suprapune cu oferte gratuite, publice sau private, deja existente și cu o calitate similară în același spațiu public.
Până în 2020, sunt puse la dispoziție 120 de milioane EUR din bugetul UE pentru finanțarea echipamentelor necesare în scopul de a furniza servicii Wi-Fi publice gratuite în aproximativ 8.000 de localități din toate statele membre, precum și în Norvegia și Islanda.