SANATATE 21 februarie 2023

„Medicul de familie trebuie să fie empatic, capabil de a înțelege perspectivele, emoțiile și nevoile pacienților”

de Daniela Luca | 5956 vizualizări

Interviu cu dr. Jakab Engya-Anikó, un nou medic de familie la Sfântu Gheorghe 

Dr. Jakab Engya-Anikó are 33 de ani și este originară din județul Brașov, iar de câțiva ani s-a mutat la Sfântu Gheorghe, oraș în care vrea să își împlinească vocația. Doctorița și-a început astfel activitatea luna aceasta în cabinetul de pe strada Oltului, nr. 43. Ea spune că la baza alegerii acestei meserii au stat posibilitatea de a lucra cu copiii, ideea de a dezvolta relații durabile cu pacienții și de a fi implicată în gestionarea problemelor de sănătate ale întregii familii. Despre rolul medicului de familie, despre motivele pentru care tot mai puțini tineri se îndreaptă spre această specialitate, dar și despre criteriile după care ne alegem medicul potrivit, aflați în următorul interviu. 

- Câți ani aveți, când ați terminat studiile și unde anume?

- Am 33 ani și am finalizat studiile medicale în cadrul Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș în 2014, după care mi-am desfășurat activitatea profesională la Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, în calitate de medic rezident de medicină de familie.

- Unde ați profesat până acum?

- Timp de 2 ani, am profesat ca medic de familie în localitățile Călugăreni și Mătrici din județul Mureș. În perioada 2017-2020 am ocupat funcția de secretar al Asociației Medicilor de Medicină de Familie Mureș (AMFMS). Între anii 2017-2019 am fost Coordonatorul Național al Grupului Tinerilor Medici de Familie, urmând ca în 2019 să devin mamă, motiv pentru care activitatea mea medicală a fost întreruptă.

- Sunteți din Sfântu Gheorghe sau ați venit la noi din alt oraș?

- Sunt din Hoghiz, județul Brașov, însă studiile liceale le-am finalizat aici, la Sfântu Gheorghe, la Colegiul Național „Székely Mikó”. În 2019 ne-am mutat la Sfântu Gheorghe, soțul meu fiind din oraș. Ne place să locuim aici și consider că, din punct de vedere al locurilor de muncă în domeniul medical, Sfântu Gheorghe este un oraș mult mai viabil decât Târgu Mureș.

- Când v-ați deschis noul cabinet medical?

- ENMEDICA, noul cabinet de medicină de familie, este deschis din 1 februarie 2023. Ne bucură faptul că numeroși pacienți ne-au trecut pragul în această perioadă scurtă de timp. Majoritatea s-au și înscris. La sfârșitul anului 2022, două cabinete de medicină de familie și-au încetat activitatea, ca urmare a pensionării doamnei dr. Dumuț Enikő și a regretatului deces al domnului dr. Bolcu Dan. În urma acestor evenimente, o parte din pacienți au rămas fără medic de familie. Noi venim în sprijinul lor și îi vom accepta cu drag. Trebuie doar să se înscrie. Cabinetul este situat pe strada Oltului, nr. 43, blocul 7, scara F, apartament nr. 2, la aceeași locație la care funcționa cabinetul doamnei dr. Dumuț.

La ENMEDICA, vă suntem alături de luni până vineri, conform următorului program: luni, miercuri și vineri de la 09:00-14:00, marți și joi de la 12:00-17:00. 

- De ce ați ales să profesați anume în domeniul medicinei familiei?

- Medicina de familie oferă asistență medicală într-un mod integral, pe toată durata vieții. Posibilitatea de a lucra cu copiii, ideea de a dezvolta relații durabile cu pacienții și de a fi implicată în gestionarea problemelor de sănătate ale întregii familii, au stat la baza alegerii de a profesa această meserie.

Medicina de familie este o specialitate care se concentrează pe îngrijirea sănătății comunității și prevenirea bolilor, cu luarea în considerare a factorilor sociali, economici și comportamentali care pot degrada starea de bine a oamenilor. 

În opinia mea, prevenția este un domeniu deseori neglijat în comunitatea noastră. În funcție de vârstă, istoric medical și factori de risc personali, fiecare pacient ar trebui să discute cu medicul despre măsurile de prevenție specifice.

- Care sunt provocările cu care se întâlnesc medicii de familie în prezent?

- Asistența medicală primară este subfinanțată și astfel resursele materiale și umane devin limitate. În 2023, cred că cea mai mare provocare este marcată de lipsa personalului medical calificat, ceea ce duce la suprasolicitarea serviciilor de asistență medicală primară. Această specialitate nu mai este atractivă pentru tineri și tot mai puțini aleg vocația de medic de familie. 

Debirocratizarea specialității ar constitui cheia pentru atragerea interesului mai multor tineri. O altă provocare în asistența medicală primară este comunicarea și coordonarea între diferite specialități și furnizori de servicii medicale. Este important ca aceștia să colaboreze îndeaproape pentru a asigura o îngrijire medicală de calitate pentru pacienți.

- Care credeți că este rolul medicului de familie?

- Rolul medicului de familie este de a asigura o îngrijire coordonată, comprehensivă și continuă pacienților, indiferent de vârstă, sex, etnie sau afecțiune medicală. Printre responsabilitățile medicilor de familie se numără: evaluarea stării de sănătate, diagnosticarea și tratamentul bolilor, prevenția, managementul bolilor cronice, îngrijirea pacienților la domiciliu și coordonarea pacienților în sistemul medical. 

- Atunci când vrem să ne înscriem la un medic de familie, care ar trebui să fie criteriile după care ne alegem specialistul potrivit? 

- Din punctul meu de vedere, relația medic-pacient este deosebit de importantă. Pentru a obține o îngrijire medicală adecvată, este necesar să dezvoltăm o relație bazată pe încredere cu medicul de familie, comunicând într-un mod deschis problemele de sănătate. Fiecare pacient are dreptul de a-și alege propriul medic de familie. Singura condiție este aceea de a nu se înscrie la alt medic în mai puțin de 6 luni de la data înscrierii. La cabinet încercăm să venim în sprijinul fiecărui pacient, iar posibilitățile de comunicare sunt diverse: atât telefonic, cât și pe e-mail sau WhatsApp. Lucrăm pe bază de programare, iar astfel reușim să diminuăm timpii de așteptare. Copiii și gravidele au prioritate mereu la consultul în cabinet. Vorbim limba română, maghiară și engleză, dacă este cazul. 

- Auzim de multe ori că această specialitate nu mai este atractivă pentru tineri. Medicii de familie sunt tot mai puțini, pentru că cei în vârstă se pensionează, iar în locul lor nu vin mereu medici tineri. De ce credeți că se întâmplă acest lucru? 

- Medicii de familie nu se ocupă doar de îngrijirea pacienților. Deservesc și sarcini administrative, precum gestionarea fișelor medicale și a documentelor de asigurare medicală, respectiv managementul cabinetului. Medicii tineri caută o carieră medicală care să se concentreze mai mult pe îngrijirea pacienților și mai puțin pe sarcini administrative. Asta stârnește mai puțin interes pentru medicina de familie. În comparație cu alte specializări medicale, medicina de familie poate fi mai puțin tehnică și mai mult bazată pe experiență și cunoștințe generale. Majoritatea tinerilor sunt în căutarea unei specializări medicale care să le ofere mai multe oportunități de a învăța și utiliza tehnologii de ultimă generație. Asistența medicală primară este subfinanțată de ani de zile, în comparație celelalte țări europene. De multe ori în presă se confundă venitul cabinetului cu venitul real al medicului de familie. Medicul de familie are contract cu CAS și din venitul primit trebuie să plătească salariul asistentei, impozite, cheltuieli aferente cabinetului: chirie, internet, telefon, utilități, contabilitate, programe software, transportul deșeurilor medicale, etc. Venitul medicului de familie variază în funcție de capitație și serviciile medicale oferite și este obținut scăzând cheltuielile enumerate anterior.

- Care credeți că sunt calitățile care nu ar trebui să îi lipsească unui medic de familie și care îl fac să fie un adevărat profesionist?

- Medicul de familie trebuie să fie empatic, capabil de a înțelege perspectivele, emoțiile și nevoile pacienților. Acesta trebuie să comunice într-un mod clar și eficient, ascultând cu atenție îngrijorările sau nevoile bolnavilor. Orice medic de familie trebuie să aibă cunoștințe vaste în domeniul medical, oferind diagnostice și tratamente adecvate pacienților săi. Un adevărat profesionist trebuie să fie capabil să rezolve probleme medicale de nivel complex, gestionând afecțiuni medicale acute și cronice, atât la copii, cât și la adulți.

Distribuie articolul:  
|

SANATATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.