INTERVIU 26 octombrie 2017

La doar 15 ani, Anamaria Pop din Sfântu-Gheorghe e poate cea mai mare speranță a baschetului românesc!

de Daniel Santa | 4792 vizualizări

Află cum gândește, muncește și-și construiește cariera, un copil extraordinar, într-un interviu exclusiv pentru Observatorul de Covasna!

Unele povești de succes încep la vârste la care totul e mai greu de digerat și stăpânit, când alegerile serioase și asumate nu sunt atât de la îndemână și când tinerețea nu înseamnă imaturitate, ci dimpotrivă entuziasm, forță și determinare.

De fiecare dată când scriu despre succesul unui copil, despre modul în care el a reușit să se distingă printre atâți alți copii talentați și inteligenți, mă gândesc că trebuie să fie un diferențiator, o alegere, o mentalitate, o atitudine, ceva care să explice totul.  Este cazul și când scriu aceste rânduri, când povestea Anamariei Pop, mă face să mă întreb cum, la doar 15 ani, poți înțelege nivelul de implicare, dedicație și seriozitate pe care îl implică sportul profesionist și să găsești echilibrul între școală, familie, prieteni și sport. E evident, Anamaria face parte din rândul copiilor speciali, de la care avem multe de învățat.

Anamaria Pop e născută în Sfântu-Gheorghe, iar ceea ce o face atât de specială este că deține un record remarcabil! La doar 15 ani, ea este cea mai tânără jucătoare care a debutat în liga profesionistă de baschet a României, după ce s-a alăturat senioarelor de la CSU Olimpia Brașov. Totodată, la doar 14 ani, Anamaria a făcut parte din echipa națională a României sub 16 ani. Poate surprinzător, Anamaria este nu doar un sportiv de mare perspectivă, ci și o elevă cu rezultate excelente la învățătură. Desigur aceste performanțe extraordinare sunt construite pe multă sudoare. Cum se vede tot consumul, provocările dar și satisfacțiile unei cariere în baschet, prin mintea și sufletul acestui copil extraordinar, am încercat să aflăm în interviul următor.

- De la ce vârstă practici baschetul și cum de ai ales acest sport? Unde ai început pregătirea și cine ți-a îndrumat primii pași?

- Practic baschetul de la vârsta de 7 ani și am ales acest sport deoarece mi s-a părut interesant și complex din toate punctele de vedere. Primii 5 ani ai "carierei mele" i-am petrecut la clubul Bball6 din Sfântu-Gheorghe, un club care mai târziu a fost desființat din anumite motive care nu fac subiectul discuției acum. E locul unde mi-au fost puse bazele acestui sport de către mai mulți antrenori, cărora doresc să le mulțumesc.

- Când ți-ai dat seama că lucrurile devin serioase și că dintr-o preocupare în timpul liber, sportul avea să capete o importanță tot mai mare? Cum de ai făcut atât de repede saltul la baschetul profesionist?

- După 3 ani în care m-am pregătit zi de zi, mi-am dat seama că sportul acesta avea să însemne ceva mai mult pentru mine decât o joacă, deoarece simțeam o legătură tot mai puternică cu ce se întâmpla pe teren, cu jocul în sine, cu atmosfera, cu ideea de competiție. După nenumăratele ore petrecute în sală au apărut și primele confirmări, am început să capăt încredere și știam că daca voi munci din greu în continuare voi putea să am un viitor în care pot face ceea ce îmi place cu adevărat. E o șansă mare pentru care sunt recunoscătoare.  

- Care au fost cele mai importante competiții la care ai participat până acum? Cum e să știi că ești deținătoarea unui record, că nimeni înaintea ta, nu a jucat la nivel profesionist de la o vârstă atât de fragedă?

- În această vară am participat cu lotul național al României la Campionatul European U16 în Franța, la Bourges. Competiția a durat 8 zile, de-a lungul cărora am jucat împotriva diferitelor loturi naționale, cum ar fi Cehia, Ungaria, Olanda, Italia, Ucraina,  dar și echipa gazdă, Franța. Mă bucur că am avut această oportunitate, de a observa nivelul și stilul de joc al fetelor din alte țări europene. Pentru mine e o parte din procesul de învățare. Nu vreau să mă gândesc atât de mult la ce am realizat deja ci mai degrabă la ce aș putea reuși în viitor. Îmi doresc în continuare să îmi îmbunătățesc jocul pentru a ajunge sus în top.

- Ți-ai făcut o proiecție despre cum ți-ai dori să arate cariera ta? Care ar fi cele mai importante borne?

- În primul rând, mi-aș dori să ajung o baschetbalistă profesionistă în adevăratul sens al cuvântului și să evoluez ori în Euroligă ori în America, în WNBA, dar până atunci mai e cale lungă și multă muncă în față.

- De ce Olimpia Brașov și nu Sepsi Sic?

- Am ales Brașovul deoarece aici sunt de patru ani, atât cu baschetul cât și cu școala și încă o schimbare nu cred că m-ar fi ajutat. Vom vedea pe parcurs unde voi ajunge să joc. Momentan am multe de învățat aici și mă bucur de fiecare secundă pe parchet.

- Ai o jucătoare preferată? Dar un jucător?

- Jucătorii mei preferați sunt Maya Moore din WNBA, în timp de ce din baschetul masculin îi admir pe LeBron James, Kyrie Irving dar mai ales Michael Jordan.

- Cum reușești să împaci sportul de performanță și școala? Îți mai rămâne timp pentru alte preocupări? Dacă da, care sunt acestea?

La început mi-a fost mai greu să mă acomodez, dar pe parcurs, în ciuda programului încărcat pe care l-am avut și îl am în continuare, am reușit să mă concentrez și pe școală. Am ocupat primul loc după cei 4 ani de gimnaziu, fiind șefă de promoție. Spun asta pentru că e important ca oricine își dorește o carieră în sport să nu uite că școala este un element ce nu trebuie neglijat. Este foarte important pentru viața fiecăruia să ai cunoștințe dintr-o arie mai largă de domenii, așadar eu m-am străduit să învăț, chiar dacă aveam un timp limitat. În puținul meu timp liber îmi place să ascult muzică, să ies în oraș cu prietenii sau să merg în drumeții, dar aceste activități sunt cam rare.

- Dacă ar fi să determini ce anume a făcut ca tu să ajungi atât de repede la acest nivel, care au fost acele lucruri? Ce trebuie să faci pentru a găsi drumul spre succes?

- După părerea mea, lucrurile care au făcut diferența au fost orele în plus de antrenament,  de pregătire individuală. Acestea m-au ajutat să fac mai puține greșeli și să cresc pe zi ce trece.

- Dacă ar trebui să numești trei oameni care au făcut diferența în viața ta, care ar fi aceia?

- Cele mai importante persoane în acest proces au fost și sunt părinții mei și antrenorul. Ei mi-au fost alături mereu, ajutându-mă să îmi ating scopul și le mulțumesc din suflet pentru toată susținerea. 

- Care e cea mai mare dorință a ta în sport și care e cea mai importantă dorință a ta, în afara sportului? 

- Lucrul esențial pe care mi-l doresc este să am o carieră fără accidentări. Cea mai mare dorință a mea este să ajung în WNBA. În afara sportului, aș vrea să termin o facultate bună, care într-o zi mă va ajuta mult.

- Ce i-ai spune unui tânăr care începe acum să practice sportul, cu gândul la marea performanță?

- Cel mai bun sfat pe care l-aș putea da este următorul: fă ceea ce-ți place! Dacă îți place cu adevărat ce faci, nu te lăsa bătut până nu ajungi acolo unde ți-ai dorit. Pune mult suflet în orice antrenament, meci, campionat, deoarece emoțiile tale vor face diferența. Chiar dacă vei practica acel sport pe o durata îndelungată de timp, să nu uiți să pui familia pe primul loc și să nu neglijezi nicio clipă școala. Va fi un drum greu, dar la final vei vedea că a meritat tot efortul depus.

Distribuie articolul:  
|

INTERVIU

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.