INTERVIU 27 septembrie 2023

Zsigmond Zsanett, profesoară de dans: „Găsesc echilibrul între severitate și empatie”

de Daniela Luca | 4045 vizualizări

O pasiune din copilărie a devenit pentru Zsigmond Zsanett o profesie. Are 20 de ani, iar doi dintre ei i-a petrecut predând dans elevilor săi de la Palatul Copiilor din Sfântu Gheorghe. Cu o abordare atentă și dedicată, Zsanett spune că încearcă să găsească echilibrul între severitate și empatie, ceea ce îi permite să ofere copiilor o experiență nu doar educativă, ci și distractivă în sala de dans. Însă pasiunea ei nu se oprește aici. Zsanett se pregătește intens pentru multiple competiții de dans, inclusiv evenimente importante ca Fusion Dance Contest din Ungaria, The Game din Salonta și World of Dance din București. Cu un viitor plin de promisiuni în fața ei, Zsigmond Zsanett continuă să-și dezvolte cariera de profesoară de dans și să-și împlinească visurile, în timp ce inspiră și educă generațiile viitoare de dansatori. O poți cunoaște mai bine din următoarele rânduri.

– Cu ce te ocupi în prezent?

În prezent, sunt studentă la facultatea de Kinetorerapie, la Universitatea Transilvania din Brașov și lucrez ca profesoară de dans la Palatul Copiilor. Pe lângă asta fac și dans de performanță și particip la concursuri și evenimente cu echipa.

– De cât timp le predai dans modern celor mici și cum ai ajuns să preiei acest post?

Predau dans de 2 ani, de când am terminat școala. Am ajuns aici datorită antrenoarei mele de dans, Eni. Ea a fost cea care mi-a oferit această posibilitate și m-a îndrumat pe tot acest parcurs. De la ea am învățat foarte mult ca să mă pot ocupa cu copiii. Înainte să încep să predau, de la vârsta de 16 ani, am fost lângă ea la ore și observam, învățam.

– Ce vârste au elevii tăi?

Avem copii de la 3-4 ani (grădinița) până la vârsta 18, adică cei din clasa a 12-a, deci avem grupele începătoare, dar și echipe de performanță cu care mergem la concursuri.

– Cum te pregătești pentru lecțiile de dans și cum alegi muzica și coregrafia pentru clasele tale?

De obicei stau ore întregi ca să aleg o melodie care să-mi placă și să fie potrivită și mă pregătesc acasă, dansând în camera mea.

– Cum ești tu ca profesor? Ești severă?

Da, pot să spun că sunt severă, dar pot să găsesc echilibrul între severitate și empatie. Consider că e nevoie ca profesor să fii sever, altfel copiii nu ascultă și nu te iau în serios, iar pe lângă asta poți să fii la fel de înțelegător cu ei.

– Pentru ce competiții vă pregătiți în prezent?

Momentan ne pregătim pentru foarte multe evenimente anul acesta. Avem trei concursuri mari și grele, unul chiar în afara țării la care vrem să demonstrăm și să venim acasă cu premii. E vorba de Fusion Dance Contest în Ungaria, The Game în Salonta și World of Dance, în București.

– Cum a fost pentru tine experiența Dance Star din februarie?

Concursul Dance Star din Februarie a fost o ediție puternică, la fel ca și în anii de dinainte. Ne-am dus cu multe producții. Deci nu a fost ușor, dar am reușit să ne calificăm la mondiale.

– Ai mai participat la class-uri sau workshop-uri în ultima vreme? Care dintre ele a fost cel mai memorabil?

Da, pot să spun că vara asta a trecut cu dans. Am fost de două ori la R3d One, în Budapesta. În iunie am fost în tabăra lor, la Siófok, și cred ca a fost cea mai tare experiență. Am dansat opt ore pe zi și nu pot să descriu în cuvinte ce bine m-am simțit și cât de mult am învățat. Iar în iulie am fost încă o săptămâna la școala lor de dans, unde am participat la classuri.

În 2020, spuneai că ți-ar plăcea să predai pe viitor, iar acum, la doar 20 de ani, ai ajuns să îți împlinești visul. Care este cea mai mare satisfacție pe care o ai în calitate de profesoară de dans?

Cea mai mare satisfacție este când văd pe copii că pot să le ofer ceva din lucrurile pe care le-am acumulat și pe care le-am învățat și eu în 13 ani de când dansez. Când fac o coregrafie pe care o dansează copiii cu bucurie și pasiune, și văd pe ei că fac asta pentru că le place, este de ajuns pentru mine.

– Te vezi practicând această profesie și pe viitor, peste zece ani, să zicem?

Da, de dans sigur nu o să mă las. Este pasiunea mea. Mă consider foarte norocoasă că lucrez în domeniul care îmi place cel mai mult și nu o văd profesia asta ca pe o muncă.

Distribuie articolul:  
|

INTERVIU

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.