STIREA ZILEI 31 august 2020

Un deceniu din viață dedicat dansului

de Daniela Luca | 4525 vizualizări

Zsigmond Zsanett s-a îndrăgostit de hip-hop de mică 

Zsigmond Zsanett are doar 17 ani, dar are deja 10 ani de experiență în dansul modern. Este printre cele mai active dansatoare de la Asociația „Love To Dance” din Sfântu Gheorghe, iar abilitățile sale spune că i le datorează în primul rând muncii și apoi talentului. Tânăra mărturisește că profesoara Molnár Enikő a fost cea care a călăuzit-o pe acest drum, fapt pentru care îi este foarte recunoscătoare. Zsanett vrea să rămână nedespărțită de dansul de performanță și să îi molipsească și pe alții de dragostea pe care i-o poartă încă de mică. 

Zsigmond Zsanett este elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național Székely Mikó și mai mult de jumătate din viață a petrecut-o dansând, spune ea. 

„Dintotdeauna mi-a plăcut să dansez. Dansam în fața televizorului. Când aveam șapte ani, a început profesoara mea să țină ore la Palatul Copiilor și am fost la prima ei oră, de la bun început. La 14 ani a început să fie totul mai serios. Atunci a venit pentru prima dată Levi la noi (n.red. Cosma Levi Lennon) și am început să învățăm bazele”, ne-a spus Zsanett. 

Ea este o tânără extrem de talentată, însă nici modestia nu este o calitate care să îi lipsească. Spune că o așteaptă o cale foarte lungă până când se va putea considera un dansator profesionist din toate punctele de vedere.  

„Ca să devin un dansator profesionist, cred că trebuie să umblu la cât mai multe class-uri, workshop-uri, să evoluez mult și să fac și cursuri ca să pot să pot să predau. Dacă ai talent, e mult mai ușor, dar poți și cu muncă multă și grea să ajungi unde îți dorești. La noi sunt două fete care s-au născut pentru dans, se vede pe ele, dar și cu munca poți să obții ce vrei totuși. Pe viitor aș vrea să jurizez, să țin workshop-uri. Acum dansul e cea mai mare parte din viața mea. Îmi ocupă tot timpul. Perioada asta este foarte ciudată. În carantină am fost mai motivată să dansez, iar acum iar trec printr-o perioadă în care sunt în căutare. Am avut o tabără online și acolo am avut câteva repetiții, am făcut filmări cu echipa, dar de atunci nu prea am dansat. Acum am zis că mai sunt câteva class-uri pe YouTube pe care le voi face, pentru că simt că deja trebuie”, a mai spus dansatoarea. 

Chiar dacă în perioada pandemiei a trecut și prin clipe grele, într-un final a reușit să vadă și partea bună a lucrurilor. Printre acestea a fost și oportunitatea de a învăța online coregrafii de la cei mai apreciați profesioniști din domeniu. De câteva săptămâni, echipa din care face parte a început antrenamentele de forță, dar despre pregătirile pentru concursuri încă nu poate fi vorba, spune tânăra. 

Cea care i-a insuflat dragostea pentru dansul modern este profesoara Molnár Enikő, cea pe care o numește „a doua mamă”. 

„Eni e o persoană foarte importantă pentru mine. În sala de dans este severă, adică așa cum trebuie să fie. Ea mă susține în toate. Îmi zice mereu adevărul și m-a învățat foarte multe lucruri, nu doar în dans, dar și în viață”, ne-a împărtășit Zsanett. 

Următorul pas – Red One 

Ea și-ar dori să poată să trăiască pe viitor din ceea ce îi aduce atâta plăcere și satisfacție, însă spune că este realistă și își dă seama că este aproape imposibil. Din acest motiv, Zsanett se gândește și la alte opțiuni pe lângă dans. Va urma o facultate la Budapesta, dar va merge și la școala de dans Red One, din capitala Ungariei. 

Tânăra spune că România ar avea nevoie de mai mulți profesori care știu bazele, pentru că în prezent sunt prea puțini. Pe viitor și-ar dori să călătorească în lume și să exploreze dansul modern, așa cum îl percep diferitele popoare. Acum tânăra urmărește îndeaproape dansatorii din Norvegia și Olanda.

„În țară nu prea am oportunități, de asta vreau să merg la Budapesta. Vreau să încep să dansez acolo și să evoluez. Dar, da. Aș vrea să mă întorc și poate chiar să predau aici”, a precizat dansatoarea. 

Curajul de a fi singură pe scenă  

Își amintește că primul concurs la care a mers a fost unul care a avut loc în județ, iar apoi a participat la competiții în toată țara. A urmat apoi și Campionatul Mondial. 

Din cauza pandemiei, în acest sezon echipa în care dansează a fost prezentă doar la trei concursuri, deși pe listă erau multe altele.

Un pas mare, spune Zsanett, l-a făcut atunci când a început să concureze la categoria Solo. 

„Am câștigat anul trecut la Mondiale cu trio-ul. Am luat primul loc la MTV Comercial, la juniori. Anul acesta am început prima dată să dansez în solo. Mi-a trebuit foarte mult curaj. Trebuia să și primesc aprobarea profesoarei. E cu totul altfel să dansezi singur. E foarte diferit de cum e cu echipa pe scenă. Practic trebuie să lupți singur. Trebuie să concurez deja la categoria de adulți, deci am intrat în apa mare direct”, a precizat Zsigmond Zsanett.

Clipele petrecute în sala de dans cu Buddha Stretch și Emil Rengle, în pușculița cu amintiri 

Printre experiențele memorabile trăite în sala de dans, tânăra își amintește de masterclass-ul lui Emil Rengle. 

„Prima mea experiență de succes și cea mai plăcută a fost când a venit Emil Rengle la noi să țină un class. Eram foarte mulți, dar m-a luat doar pe mine și m-a chemat să dansez cu el. Atunci a fost un moment pe care nu o să îl uit. Dintre toate genurile, cred că dance hall-ul mi se potrivește cel mai bine și vogue-ul. Aș încerca toate stilurile, pentru că e bine să știi câte puțin din toate, dar nu am timp, pentru că dansul de performanță necesită multă dăruire”, ne-a împărtășit tânăra din Sfântu Gheorghe. 

O amprentă în suflet i-a lăsat și coregraful american, specialist în hip-hop și street dance, Buddha Stretch.

„A fost la noi Buddha Strech, și atunci am văzut ce e hip-hop-ul cu adevărat. Class-ul lui a fost foarte diferit de ceea ce am văzut până atunci, dar a fost unul dintre cele mai faine. El a fost foarte serios și nu ne-a predat doar pași și mișcări, ci a vorbit foarte mult despre istoria hip-hopului. Așa am putut înțelege mai bine ce sens are acest dans”, a punctat ea. 

Rețelele de socializare și oportunitățile pe care le oferă dansatorilor 

Ea spune că de când a căpătat mai multă încredere în sine, viața ei a luat o altă întorsătură. A început să posteze filmulețe cu ea în timp ce dansează, iar acestea au fost apreciate chiar și de vedete mari din țară și din străinătate. 

„Mi-a venit ideea să postez filmulețe cu mine de la dansatorii renumiți care fac asta zilnic. Înainte postam doar filmulețe cu echipa, iar acum, după ce am devenit mai încrezătoare și fac și solo-uri, am zis să încerc și eu. În carantină s-au făcut foarte multe challenge-uri de dans. Usher a scos o piesă nouă și mi-a plăcut foarte mult acel dans. Am postat pe TikTok și pe Instagram. Într-o zi văd că el m-a pus la story și pe Instagram și pe Facebook. Eram în al nouălea cer. Nu am mai trăit o asemenea experiență. Ieri am făcut un Tik-Tok cu fetele după antrenament. Are acum Connect-R o piesă nouă. Și el ne-a distribuit filmulețul. Cred că trebuie să ai puțin noroc să ți se întâmple”, a mai adăugat Zsanett. 

Ea crede că un dansator care vrea să fie apreciat nu ar trebui să lipsească de pe rețelele de socializare, pentru că în acest mod te poți face și mai cunoscut, iar oamenii își pot forma ușor o opinie despre tine. 

„Dacă m-aș lăsa de dans, s-ar rupe o parte din inima mea”

Tânăra ne-a spus în final că îi datorează dansului o mare parte din lucrurile bune care i s-au întâmplat în viață – disciplină, pozitivitate, prietenii și capacitatea de a lucra în echipă. 

„Dacă nu ar fi fost dansul, nu aș fi omul care sunt acum. Nici nu pot să exprim în cuvinte cât de mult înseamnă pentru mine. M-a învățat să fiu disciplinată, să am răbdare. Dacă nu ar fi dansul nu aș fi motivată nici la școală. Nu aș fi atât de optimistă. Dacă m-aș lăsa de dans, s-ar rupe o parte din inima mea. Și concursurile și lucratul în echipă m-au dezvoltat destul de mult și m-au învățat să fiu mai atentă la cei din jur. Și cele mai multe prietenii s-au legat în echipă. Dacă nu ar fi dansul, aș fi fost foarte introvertită și timidă. Dansul m-a ajutat de fiecare dată. Prin dans mă simt liberă și pot să uit de toate problemele”, a mai punctat dansatoarea. 

Ea a adăugat că va merge luna viitoare la preselecțiile pentru Românii au Talent. Câțiva dintre dansatorii din echipă au primit recent invitații, printre care și ea. 

Zsigmond Zsanett întrunește toate calitățile care ar putea să o ajute să strălucească pe marile scene. Îi place să muncească, este ambițioasă și nu încetează să viseze. După ce va căpăta suficientă experiență în străinătate, tânăra ne-a spus că ar vrea să revină acasă, la Sfântu Gheorghe, unde s-a îndrăgostit iremediabil de dans și să împartă din pasiunea ei și cu cei mici. 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.