CULTURA 10 iulie 2018

Veta Biriș, la aniversarea „Sintiliei Centenarului"

de Geanina Lupșa | 1076 vizualizări

Pe aceeași scenă vor mai urca Marius Ciprian Pop, Ilie Medrea și fiica acestuia

Localitatea covăsneană Zăbala se pregătește să îmbrace straie de sărbătoare. „Sintilia Zăbălenilor” se va desfășura în acest an sub denumirea de „Sintilia Centenarului", în data de 15 iulie. Evenimentul va debuta încă de dimineață la Biserica Sfântu Ilie din localitate, iar în jurul orei 11:30, alaiul se va îndrepta spre Poiana Sintiliei, unde se vor desfășura programe artistice și activităţi tradiţionale româneşti. Invitatul special al celei de-a IX-a ediţii a „Sintiliei” este cântăreța de muzică populară Veta Biriș.

Asociația Cultural Creștină „Căciula” din Zăbala organizează în duminica ce precede sărbătoarea religioasă a Sfântului Mare Proroc Ilie, care este și hramul bisericii din localitate, un program artistic în care oaspeți de seamă vor fi artiști renumiți de muzică populară precum Veta Biriș, Marius Ciprian Pop și Ilie Medrea. Pe aceeași scenă vor urca și numeroși artiști și ansambluri locale.

„La ora 11:30, la Biserica Sfântu Ilie din localitate, care are și hramul, părintele protop Ioan Bercu va sfinți alaiul, călăreții, căruțele, oamenii. Se va merge pe drumul din localitate spre Poiana Sintiliei, care se află la marginea pădurii, acolo vom ajunge în jur de ora 12:00. Vor avea loc cuvântările primarului, preotului și învățătorului, bărbieritul mirelui, cerutul miresei, după care vor urma programele artistice”, ne-a declarat reprezentantul Asociaţiei Cultural Creştine „Căciula” din Zăbala, Liviu Boc.

Obiceiurile prenupțiale reprezintă aspectele importante ale Sintiliei

Căsătoria, considerată unul dintre cele mai importante ceremoniale ce țin de existența umană, reprezintă un aspect foarte important când vine vorba de sărbătoarea Sintiliei, deoarece vor fi prezentate publicului câteva etape prenupțiale specifice zonei, precum bărbieritul mirelui, cerutul miresei.

Fiecare popor are propriile tradiții, mituri, ritualuri, iar scopul organizării unui astfel de eveniment este tocmai acela de a prezenta publicului obiceiurile străvechi, de pe vremea când ciobanii coborau din munte în Poiana Sintiliei să-și întâlnească viitoarele soții.

„Totul este pentru a ne aduce aminte de tradițiile înaintașilor noștri, în cazul Sintiliei, ei veneau de la stână, din munți, cu păpușa de caș pentru viitoarea mireasă, atunci se făceau înțelegerile pentru nunțile ce urmau să se întâmple în toamnă, de aici legătura dintre Sfântu Ilie și nuntă. Noi vrem să prezentăm aceste tradiții și oamenilor care nu-s din zonă”, ne-a mai precizat Liviu Boc.

Bărbieritul mirelui este o tradiție ce datează de foarte mulți ani și încă se păstrează în unele localități covăsnene, precum Zăbala. Acest obicei este simbolic pentru momentul în care se consideră că mirele este pregătit pentru a-și schimba statutul, este un simbol al trecerii bărbatului de la statutul de tânăr la cel de bărbat matur, capabil să-și întemeieze o familie.

Cerutul miresei sau orația de colăcărie se referă la sosirea alaiului mirelui la curtea socrilor mici. Orația de colăcărie este, așa cum consideră scriitorul Ion Șeuleanu, o simulare a unei dispute dintre cele două alaiuri, al mirelui și al miresei, care se soluționează cu o înțelegere: mireasa va fi cedată mirelui de către socrii mici.

Târg de produse tradiționale și expoziție de oi

Potrivit organizatorilor, în cadrul programului va exista și un mic târg de produse tradiționale, preparate la fața locului și, de asemenea, în Poiana Sintiliei vor fi expuse mai multe oi.

Membrii Asociației Cultural Creștine „Căciula” speră ca Sfântul Ilie să nu aducă ploaia, „astfel încât să poată participa cât mai multe persoane, pentru că noi facem acest eveniment pentru toată lumea, nu doar pentru oamenii din comună”, mai spune Liviu Boc.

Foto arhivă

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.