„Urmele lui Moș Crăciun merg întotdeauna pe urmele pașilor de copii”
Peste 300 de lucrări, înscrise într-un concurs județean cu tematică de sărbătoare
Un concurs județean de creație literară și plastică, „Pe urmele lui Moș Crăciun”, aflat la prima ediție, a descoperit elevi talentați din 14 școli covăsnene. Organizatorii au fost surprinși să primească 308 lucrări despre moșul mult iubit și așteptat, semn că inițiativa a prins bine în rândul copiilor și, cel mai probabil, va deveni tradiție, în preajma celei mai frumoase sărbători din an.
Concursul a fost organizat pentru elevi ai claselor primare. A început încă din 28 noiembrie, la nivel de școli, iar lucrările care au trecut de această primă etapă au fost apoi trimise cadrelor didactice organizatoare de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” (CNMV) din Sfântu Gheorghe. Cele 308 lucrări primite de la 14 școli din tot județul au fost apoi expuse în incinta Catedralei Ortodoxe din municipiu, unde a avut loc și un eveniment de premiere, miercuri, 21 decembrie a.c.
„Implicarea în acest concurs le-a dat copiilor ocazia să transmită, prin culoare și cuvinte, cunoștințe, trăiri emoționale despre sărbătorile de iarnă, despre pașii pe care Moș Crăciun îi lasă prin troianul de zăpadă și frumusețea anotimpului alb. Respectând criteriile de evaluare prevăzute în concurs vreau să menționez că departajarea a fost una cu mari emoții și chiar lacrimi vărsate din partea evaluatorilor. În timp ce dădeam citire textelor, realizam cât de profunzi sunt elevii încă de la clasa a II-a și că pentru ei Moș Crăciun înseamnă mai degrabă bunătate, gestul de a îndeplini dorințele copilașilor nevoiași, întoarcerea acasă a părinților plecați în străinătate, tradiții și obiceiuri alături de familie, reprezintă fericire, inocență, copilărie, dar în același timp lipsuri și tristețe. Vrem să felicităm din tot sufletul elevii, cadrele didactice îndrumătoare (74 de colege) și, nu în ultimul rând, părinții acestor elevi”, a transmis pe pagina sa de Facebook învățătoarea și organizatoarea Gabriela Ola-Prundar.
Potrivit acesteia, concursul a avut trei secțiuni: Secțiunea I - creații literare (creații în versuri sau compuneri), Secțiunea a II-a - creații plastice (pictură, desen, colaj), Secțiunea a III-a - destinată elevilor cu nevoi educaționale speciale, atât din școlile speciale, cât și celor integrați în învățământul de masă.
Au fost câștigători din toate școlile participante. Premiile au fost acordate respectând criteriile prevăzute în regulamentul concursului, și anume realizarea formei plastice, originalitatea, creativitatea în redarea temelor plastice și a creațiilor literare, încadrarea în pagină, scrisul citeț și acuratețea lucrării. Cadrelor didactice evaluatoare, Carmen Marin, Székely Ana Maria, Adina Lavinia Ballo, Melania Banciu, Roxana Adriana Suciu, Maria Magdalena Maghiar și Gabriela Ola-Prundar, nu le-a fost deloc ușor să decidă câștigătorii.
„Am avut participanți din aproape toate colțurile județului Covasna. Amintim Întorsura Buzăului, Sita Buzăului, Barcani, Covasna, Araci, Vâlcele, Zagon, Zăbala, Băcel, toate școlile din Sfântu Gheorghe. Ne-a fost foarte greu să premiem aceste lucrări pentru că toate au fost extraordinar de frumoase. S-a văzut că fiecare copilaș și-a dat silința să realizeze lucrări cât mai frumoase. La creații literare am avut poezii și texte superbe! Și țin să vă felicit”, a spus, în cadrul evenimentului de miercuri, învățătoarea organizatoare Melania Banciu.
Ideea concursului s-a concretizat în septembrie a.c., după ce învățătoarele de la CNMV au încheiat un acord de parteneriat cu Școala Gimnazială Specială din Sfântu Gheorghe și au depus spre avizare, la Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Covasna, Concursul de Creație Literară și Plastică „Pe urmele lui Moș Crăciun”. Potrivit organizatorilor, fiind la prima ediție, nu au avut în vedere cooptarea unor sponsori. Cheltuielile au fost acoperite de cadrele didactice implicate în organizare, iar pentru următoarele ediții vor lua în considerare și acest aspect, pentru a putea oferi și mici cadouri câștigătorilor, pe lângă diplome.
„Scopul acestui concurs este stimularea potențialului artistic și creativ al școlarilor mici cu privire la capacitatea lor de a reda aspecte ale anotimpului alb și jocurile specifice anotimpului prin desen, pictură, colaj, poezie și compunere. Intenția și dorința noastră este ca acest concurs să devină unul cu tradiție. Vrem să oferim an de an copiilor ocazia să își exprime talentul participând la concursul «Pe urmele lui Moș Crăciun»”, a spus, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, învățătoarea Gabriela Ola-Prundar.
După ce a citit toate lucrările talentaților elevi participanți, Gabriela Ola-Prundar spune că ar alege pentru acest concurs motto-ul „Urmele lui Moș Crăciun merg întotdeauna pe urmele pașilor de copii”, extras din lucrarea Irinei Roșca, elevă în clasa a II-a la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe.
Sursa foto: Facebook/Ola-Prundar Gabriela