Trupa de teatru 3T a pregătit două noi spectacole
Piesele de teatru vor putea fi urmărite online
Trupa 3T a pregătit două noi scenete pentru concursurile și festivalurile online din perioada următoare. Ambele piese de teatru tratează subiecte de actualitate, iar într-una dintre ele se abordează chiar ideea unui virus, însă nu unul periculos, ci unul care îi face pe oameni să danseze și să cânte.
Mariana Pachis, regizoarea de la Pakiss Brand care le-a fost mentor elevilor implicați în proiectul 3T, spune că în membrii trupei a văzut tineri talentați, cu multă imaginație.
„A fost o întâlnire surprinzător de frumoasă. Am întâlnit copii foarte talentați și cu multă imaginație, intuitivi, spontani și pot să enumăr foarte multe atribute, pentru că a fost ceva special și am fost impresionată. Sunt fericită că sunt regizor de film TV, pentru că în aceste condiții nu aș fi putut să merg cu o piesă de teatru într-un mod fizic. Așa că tot ceea ce am făcut am filmat ca un material demo, pentru mine, dar până la urmă am făcut o filmare. Am fost și cameraman și regizor și editor, deci am niște produse care se cheamă filme și mă bucur că putem participa online la anumite festivaluri care tocmai se întâmplă. Și asta este foarte bine”, ne-a spus Mariana Pachis.
Cu ce vine nou trupa 3T în noile piese de teatru
Încă de anul trecut de la înființare, trupa 3T s-a remarcat prin spectacolul „Tot ce-i românesc nu piere”, prin care abordau piese de teatru clasice, din opere cunoscute.
De data aceasta noile piese sunt în ton cu actualitatea, ne-a spus Mariana Pachis. În prima piesă este vorba despre marionete, căci, după cum ne-a spus regizoarea, toți ajungem la un moment dat să ne comportăm ca una.
„‹‹Marioneta›› este după o idee a lui Marquez (n. red. Gabriel García Márquez, scriitor), este o idee care este actuală. Noi, la un anumit moment, devenim niște marionete. Acești elevi au putut, după ce le-am lansat ideea, să intervină cu mici părți de scenariu, unde ei și-au imaginat sau au făcut o paralelă cu ceea ce au văzut, au simțit sau au crezut despre crezul uman în ideea unei marionete”, ne-a explicat, pe scurt, regizoarea ideea spectacolului.
Cealaltă piesă de teatru pregătită este cu siguranță de actualitate, întrucât abordează ideea unui virus.
„Cea de-a doua piesă este o comedie. Tot subiectul este de mare actualitate. E cumva o trecere de la coronavirus la o infectare cu un virus cu siliciu. Un virus care ar face oamenii să danseze, să cânte și fericirea prea multă s-ar revărsa în tipicul acestei societăți, că este „TikTok” (n. red. aplicație mobilă, populară printre cei tineri), că este „Jerusalema” (n. red. melodie în trend)”, ne-a împărtășit Mariana Pachis.
Desenul în nisip, o tehnică care a ajutat trupa să scrie noile piese de teatru
Echipa 3T nu mai este, din această toamnă, formată numai din actorii amatori ce pun spectacolele în scenă, ci li s-au alăturat colegi care s-au ocupat de realizarea costumelor și a scenariilor pentru aceste două noi piese ale trupei. În acest sens, Mariana Pachis a venit cu o idee inedită pentru echipa de la Întorsura Buzăului.
„La cursurile de realizare decoruri și costume le-am adus o idee nouă, respectiv forma de a desena în nisip, pentru că desenul prin nisip și în nisip poate fi o formă de a scrie un story board (n. red. un început de poveste), poate fi o formă de artă în timpul unui spectacol prin proiecția pe spatele scenei și, în același timp, poate să fie o terapie de relaxare. Toate acestea ei le-au învățat cu drag și surprinderea mea a fost că ei chiar dacă s-au înscris pe secțiuni, la scriere creativă sau la partea de actorie sau decor, costume, ei au vrut să încerce și să treacă și la celelalte forme de artă (…)”, ne-a mai spus regizoarea.
În următoarea perioadă, trupa 3T va participa la diferite spectacole sau concursuri online.
În același timp, vor oferi publicului din Covasna, Harghita și românilor din Chișinău posibilitatea de a viziona piesele în format online.
3T a luat naștere anul trecut, printr-o finanțare primită din partea Primăriei și Consiliului Local din Întorsura Buzăului, iar anul acesta proiectul continuă cu sprijinul Guvernului României, iar cofinanțarea este asigurată de Asociația de Tineret „Alexandra Ducancea”, împreună cu Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Covasna.
Sursa foto: Pakiss Brand