Tineri muzicieni premiaţi la concursuri naţionale şi internaţionale, reuniţi în cadrul Galei Tinerilor Laureaţi
Centrul de Cultură Arcuş, aflat în subordinea Ministerului Culturii, organizează săptămâna aceasta cea de-a 32-a ediţie a Galei Tinerilor Laureaţi, manifestare ce reuneşte anual elevi şi studenţi din ţară premiaţi la festivaluri şi concursuri naţionale şi internaţionale de muzică clasică.
Concertele vor avea loc în perioada 19-21 mai la Casa Bastion din Sfântu Gheorghe şi vor fi susţinute de elevi de la Colegiul Naţional „George Enescu” din Bucureşti, Liceul de Arte „Plugor Sandor” din Sfântu Gheorghe, precum şi de la Şcoala Populară de Arte şi Meserii din municipiu.
„În cursul celor trei zile se organizează recitaluri de muzică clasică pe diferite instrumente (pian, chitară, clarinet, flaut, trompetă, percuţie şi canto (...) Concertele vor avea loc joi şi vineri, de la ora 17,00, iar decernarea premiilor va avea loc sâmbătă de la ora 11,00, în sala de concerte al Centrului de Cultură Arcuş din Sfântu Gheorghe (str. Oltului nr. 6). Intrarea este liberă”, menţionează conducerea instituţiei.
Gala tinerilor laureaţi, parte a programului „Perspective europene”, a fost iniţiată în anul 1990 de fostul director al Centrului de cultură Arcuş, Petre Străchinaru şi criticul muzical Ecaterina Stan, care şi-au propus să pună melomanii din judeţul Covasna în contact direct cu valorile artei interpretative naţionale, dar şi să promoveze talentele locale în circuitul naţional de valori.
„Ideea este ca tinerii care au câştigat un premiu la olimpiadele naţionale sau la concursurile internaţionale la interpretare instrumentală să fie prezentaţi unui public sau altor copii care studiază muzica (...) Cei care au participat la primele ediţii sunt deja nume importante - Alexandru Tomescu este doar unul dintre ele”, a declarat directorul Centrului de Cultură Arcuş, Kopacz Attila.
Gala, organizată în colaborare cu Institutul Liszt din Sfântu Gheorghe, a reînnodat, practic, o mai veche tradiţie, reprezentată de „Tablourile muzicale de la Arcuş”, desfăşurate în perioada 1969-1975, şi de „Serile de muzică de la Sfântu Gheorghe”, organizate între 1980 şi 1985.