Teatrul Osonó reia turneele cu spectacolul „Chipul din oglinda apei”
Teatrul Independent Osonó din Sfântu Gheorghe reia turneele cu spectacolul-documentar „Chipul din oglinda apei”, pe care îl va prezenta în perioada 5-12 octombrie în cinci localităţi din judeţele Covasna, Harghita şi Cluj.
Managerul Teatrului Osonó, Fazakas Misi, a declarat că spectacolul „Chipul din oglinda apei” surprinde problemele cu care se confruntă tinerii în societatea contemporană şi este cea mai de succes producţie a trupei, spectacolul fiind jucat de aproximativ 600 de ori în decurs de mai bine de un deceniu.
Acesta a precizat că producţia „valorifică poveştile de viaţă ale unor tineri”, iar reprezentaţiile sunt urmate de întâlniri cu publicul în cadrul cărora se dezbat problemele şi temele abordate în spectacol: sărăcia şi abandonul şcolar şi cel familial, avortul, rupturile dintre părinţi, neîncrederea în autorităţile publice, inconsecvenţa programelor şcolare şi lipsa modelelor din viaţa copiilor şi tinerilor.
„Acest spectacol rezistă în repertoriul Trupei Osonó de aproape un deceniu şi se bucură de un real succes naţional şi internaţional. 'Chipul din oglinda apei' a avut reprezentaţii în 24 de ţări, de pe 3 continente, datorită substanţei sale inovative. Mai precis, este vorba de un concept teatral inovativ care permite dezvoltarea scenariului iniţial, prin explorarea subiectivităţii unor noi participanţi şi adăugarea de noi confesiuni, prin diversificarea formelor de expresie umană şi artistică şi prin raportarea continuă la realitatea curentă şi la diverse publicuri ţintă”, se arată într-un comunicat de presă remis luni AGERPRES.
Spectacolul va fi jucat miercuri şi joi, respectiv pe 5 şi 6 octombrie, de la ora 19,00, la Liceul de Arte „Plugor Sándor” din Sfântu Gheorghe, pe 7 octombrie, tot de la ora 19,00, la Casa de Cultură din localitatea Sub Cetate, pe 10 octombrie de la orele 12,00 şi 19,00 la UFF din Odorheiu Secuiesc, pe 11 octombrie, de la ora 12,00, la Grupul Şcolar „Puskás Tivadar” din Ditrău şi pe 12 octombrie, de la ora 20,00, la Universitatea Sapientia din Cluj Napoca.
Teatrul Osonó a fost înfiinţat în anul 1993 ca trupă şcolară de teatru, dar în urmă cu mai bine de un deceniu s-a transformat în teatru independent, având un nucleu de tineri care i-au asigurat continuitatea.
„Teatrul Osonó este o iniţiativă teatrală independentă, un atelier cultural, unde tinerii au şansa de a experimenta diverse formule teatrale contemporane. Teatrul Osonó produce spectacole de teatru, organizează workshop-uri şi training-uri pentru tineri şi adulţi, iar toate reprezentaţiile sale teatrale sunt urmate de dialoguri cu spectatorii, cu scopul de a exersa împreună comunicarea pe teme de interes comun. Proiectele educaţionale şi sociale ale trupei Osonó sunt gândite drept spaţii de întâlnire şi dezbatere pe teme de maximă actualitate, unde participanţii trăiesc o intensă experienţă a cunoaşterii de sine, prin confruntarea cu ceilalţi”, se mai arată în comunicat.