Sfântu Gheorghe se pregătește să devină capitala dansului
Ce putem urmări în cadrul Festivalului-Concurs D-Butan-T 2019
Doar câteva zile ne mai despart de cea de-a IV-a ediție a Festivalului-Concurs D-Butan-T, organizat de echipa Teatrului „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe, care ca în fiecare an a pregătit un program variat, capabil să răspundă cât mai multor așteptări.
În primul rând, la D-Butan-T 2019, vor putea fi urmărite cele cinci spectacole participante la competiție, care urmăresc să obțină premiul pentru cea mai bună coregrafie și care sunt, desigur, cele mai așteptate de public. Acestea, vor putea fi urmărite de luni până vineri, în Sala Arta, de la ora 18:00.
- „Chorismos” – coregrafia: Anastasia Grigore – luni, 14 octombrie;
- „Câte un om de iubit” – coregrafia: Beatrice Maria Tudor – marți, 15 octombrie;
- „De fapt” – coregrafia: Simona Dabija – miercuri, 16 octombrie;
- „Fragile, Handle with Care” – coregrafia: Mariana Gavriciuc, joi 17 octombrie;
- „Ultima picătură” – coregrafia: Maria-Luiza Dimulescu, vineri, 18 octombrie.
Pe lângă acestea, programul festivalului cuprinde alte spectacole de teatru, ateliere, lansări de carte, proiecții de film, concerte și, în mod firesc, o festivitate de decernare a premiilor.
D-Butan-T 2019 se deschide oficial duminică, 13 octombrie, la ora 19:00, cu spectacolul „Dragonul de aur”, în regia Catincăi Drăgănescu, una dintre cele mai recente producții ale Teatrului „Andrei Mureșanu”.
Ziua de luni, 14 octombrie, începe la ora 10:00, la Hotel Arcuș, unde are loc atelierul susținut de Veres-Nagy Attila, unul dintre membrii juriului din acest an. De la ora 12:00, în Studioul Háromszék, se va desfășura un alt atelier, susținut de Andrea Gavriliu, una dintre invitații speciali ai evenimentului. Seara, de la ora 21:00, tot în Studioul Háromszék, publicul interesat va putea urmări spectacolul „Cataclisma”, un solo coregrafic ce prezintă un corp feminin bombardat cu informație, în regia Andreei Gavriliu.
Marți, 15 octombrie, de la ora 10:00, la Hotel Arcuș se va afla un alt membru al juriului, Zeno Apostolache, pentru a susține un atelier, iar de la ora 12:00, în Studioul Háromszék, va fi prezent Dr. Danny Tan din Singapore, care la rândul său va susține un atelier. Invitatul asiatic va fi prezent în festival și cu un spectacol foarte apreciat de presa de specialitate din lume, respectiv „Providence”, care va începe de la ora 21:00, în același Studio Háromszék.
În cea de-a patra zi de festival, miercuri, 16 octombrie, Magor Bocsárdi, de asemenea membru al juriului, se va afla la Hotel Arcuș, unde va susține un atelier, de la ora 10:00. Mai târziu, la de la ora 13:00, în Sala Chaplin, doritorii vor putea participa la o conferință și un workshop de Scriere a Dansului, susținute de prof. Jánosi Jozsef, pentru ca, de la ora 21:00, la cafeneaua Zamat, să poată fi urmărit un concert surpriză.
Ziua de joi, 17 octombrie, va fi cea în care la Hotel Arcuș, atelierul va fi susținut de o altă membră a juriului, Vava Ștefănescu, de la aceeași oră 10:00. Miruna Runcan, o a treia invitată specială a Festivalului D-Butan-T, își dă întâlnire cu publicul interesat la Sala Chaplin, unde va lansa „Fluctuantul dezgheț 1956-1964”, o carte care trebuie citită de oricine din breaslă și nu numai. Ziua se va încheia cu un spectacol al artiștilor de la Studio M din Sf. Gheorghe, „Sniffle&Giggle”, care dezvăluie trecutul prin structura fragmentară și uneori înșelătoare a amintirilor.
Vineri, 18 octombrie, ziua în care va fi prezentat și ultimul dintre spectacolele participante la competiția artistică de la Sf. Gheorghe, începe tot la Hotel Arcuș, de la ora 10:00, cu atelierul pe care îl va susține o altă membră a juriului, Flavia Giurgiu. Imagini din edițiile anterioare ale festivalului vor putea fi urmărite tot vineri, 18 octombrie, în Sala Chaplin, într-un film realizat de fotograful Volker Vornehm. Seara, de la ora 21:00, în Studioul Háromszék, va putea fi urmărit show-ul „LIFT – Boys Will Be Boys”, al trupei artiștilor de la Studio M.
Ultima zi a festivalului, cea care va fi și cea mai plină de emoții, mai ales pentru concurente, va începe cu decernarea premiilor, în Sala Chaplin, de la ora 11:00. Un moment complet nou va fi anul acesta un flash mob pentru toleranță, conceput și realizat de prof. Enikő Márton de la Clubul de dans Blue Moon, care va surprinde prin amploarea sa și prin numărul mare de artiști implicați, ce vor umple Piața Libertății, de la ora 13:00. Oficial, Festivalului-Concurs D-Butan-T se va închide cu un concert de gală, oferit de Ateneul din Iași, care va putea fi urmărit în Sala Arta, de la ora 21:00.
Pe durata festivalului, de luni până vineri, de la ora 16:00, în Sala Chaplin a Cinematografului Arta, vor putea fi vizionate proiecții de film muzical. Accesul la aceste proiecții video este gratuit, iar în program sunt incluse filme muzicale celebre precum „Bohemian Rapsody ” sau „Marry Poppins”.
Important de menționat este faptul că, în ediția de anul acesta, echipa foto-video a festivalului se lărgește, prin prezența fotografului Simion Buia, care va comunica totodată și informații noi despre festival pe site-ul www.romanianactors.com.
Ca și în anii anteriori, publicul spectator va plăti cu zâmbete pentru cafea și cu un cântec pentru vin. Cafeneaua oficială a evenimentului va fi anul acesta Zamat, iar intrarea la toate atelierele, conferințele și spectacolele va fi liberă, în limita locurilor disponibile.
Organizatorii festivalului D-butan-T le mulțumesc pentru susținere și implicare atât partenerilor - Cinema Arta, StudioM și Ansamblul Háromszék - cât și finanțatorilor AFCN, UNITER, Consiliul Județean Covasna și Primăria Sfântu Gheorghe. Transmitem totodată mulțumiri și către partenerii din edițiile anterioare, respectiv Editura Litera, Julius Meinl, Crama Rotenberg, Hotel Arcuș prin Școala Populară de Artă, Tribell FF, care au confirmat sprijinirea pe mai departe a festivalului.
Cu gânduri bune și entuziasm,
Echipa TAM