Țigări „la negru” în județul Covasna – afacere ilegală depistată de anchetatori
Parchetul de pe lângă Tribunalul Covasna a anunțat punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva a cinci persoane acuzate că făceau parte dintr-un grup infracțional organizat, specializat în producerea și comercializarea ilegală de țigarete. Potrivit anchetatorilor, activitatea infracțională ar fi început în luna noiembrie 2024, iar la perchezițiile desfășurate la finalul lunii martie au fost descoperite peste 27.000 de fire de țigarete nemarcate, 34 de kilograme de tutun vrac și un aparat de confecționat țigarete. Trei dintre suspecți au fost arestați preventiv, iar alți doi au fost plasați sub control judiciar.
Redăm în continuare comunicatul de presă al Parchetului de pe lângă Tribunalul Covasna:
„Procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Covasna, în data de 27 martie 2025, a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva a cinci inculpați, cu vârste între 36 și 58 de ani, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, prev. de art. 367 alin. (1) Cod Penal, producerea de produse accizabile care intră sub incidenţa regimului de antrepozitare în afara unui antrepozit fiscal autorizat de către autoritatea competentă şi deţinerea de către orice persoană sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, cu excepţia celor deţinute în antrepozitul fiscal, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false, peste limita a 1 kg de tutun de fumat, prev. de art. 452 alin. (1) lit. a), h) și alin. (2) lit. c) din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal al României.
În fapt, s-a reținut că, începând cu luna noiembrie 2024, unul dintre inculpați a constituit grupul infracțional organizat la care au aderat ulterior și ceilalți inculpați, care a acționat cel puțin începând cu luna noiembrie 2024 până în prezent, în scopul producerii și comercializării de țigarete în afara unui antrepozit fiscal, eludând prevederile legale vizând autorizarea, producerea și accizarea de țigarete.
În data de 27 martie 2025 organele de cercetare penală din cadrul I.P.J. Covasna, Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, Serviciul de Investigații Criminale, Biroul de Investigații Criminale cu sprijinul Serviciului de Acțiuni Speciale și procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Covasna au pus în executare zece mandate de percheziție domiciliară la sediile unor societăți comerciale și puncte de lucru și la locuințele membrilor grupului. Cu această ocazie, într-un imobil aparținând unei societăți administrate de unul dintre inculpați, s-a găsit cantitatea de 34 kilograme tutun vrac mărunțit, aproximativ 27.000 fire țigarete care pe tubul acestora poartă inscripția CARTEL 200 nemarcate și un aparat de confecționat țigarete. De asemenea, la imobilele percheziționate, s-au găsit cutii cu tuburi de ţigarete și cutii de ţigarete, încă neîmpachetate.
În data de 28.03.2025 judecătorul de drepturi și libertăți de la Tribunalul Covasna a respins propunerea de arestare preventivă a celor cinci inculpați iar în data de 04.04.2025, judecătorii de drepturi și libertăți de la Curtea de Apel Brașov au dispus arestarea preventivă a trei inculpați și luarea măsurii controlului judiciar față de ceilalți doi inculpați.
Precizăm că punerea în mișcare a acțiunii penale, reținerea și arestarea preventivă reprezintă etape și măsuri din cursul procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual adecvat de administrare a probatoriului, activități care nu pot, în nicio situație, să înfrângă principiul constituțional al prezumției de nevinovăție.
Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Covasna”
Sursa foto: Digi24.ro