La Sita, tradiția Ouălor Roșii merge mai departe – ediția a II-a
Sita Buzăului se pregătește să îmbrace din nou straie de sărbătoare. Marți, 22 aprilie, de la ora 17:00, la Căminul Cultural din localitate va avea loc cea de-a doua ediție a „Sărbătorii Ouălor Roșii de Paște”, un festival dedicat tradițiilor de primăvară și artei încondeierii ouălor.
Conform afișului evenimentului, programul din acest an cuprinde un concurs și expoziție de ouă încondeiate, muzică corală religioasă, dar și un program folcloric cu dansuri și cântece tradiționale. În cadrul expoziției se pot admira și decorațiile realizate de copii la atelierele organizate la Biblioteca din Sita Buzăului.
„Noi chiar și astăzi (n.r. luni, 14 aprilie) am avut ateliere de încondeiat ouă, avem undeva la vreo 30-40 de copii înscriși și încondeiem ouă cu ei. De acolo, câteva ouă, câțiva copii vor participa chiar în concursul propriu-zis. Așa încercăm să ducem mai departe acest obicei deosebit care ne reprezintă”, ne-a spus organizatorul evenimentului, Costică Oltean.
Până acum s-au înscris 12 persoane la concurs, iar lista este deschisă până în ziua de Paște. Cei care doresc să participe trebuie să fie din zona Buzaielor, a adăugat organizatorul.
Înscrierile se pot face la numărul de telefon: 0744.171.437.
Pe scena festivalului vor urca mai multe grupuri artistice din zonă, printre care:
-
Ansamblul folcloric „Cununa Carpaților” al Căminului Cultural Sita Buzăului;
-
Grupul coral „Pădurenii” din Barcani;
-
Grupul coral „Fetele cu dor”;
-
Formația de dansuri populare pentru copii a Căminului Cultural din Sita Buzăului.
Evenimentul îi are ca invitați de onoare pe Mariana Anghel, cunoscută interpretă de muzică populară, și Cvintetul vocal „Anatoly” de la Opera Brașov.
„Sărbătorim, odată cu această a doua ediție organizată la Sita Buzăului, de fapt a 30-a ediție a festivalului. Evenimentul a fost organizat pentru prima dată în satul Brădet, iar apoi, timp de 2 sau 3 ani, dacă nu mă înșel, s-a ținut și la Floroaia Mare, și chiar și la Întorsura Buzăului. Iată că acum ne aflăm la cea de-a doua ediție desfășurată aici, la Sita Buzăului. Însă, în mod oficial, de la începutul festivalului — inițiat de mine — am ajuns, iată, la cea de-a 30-a ediție”, a mai precizat Costică Oltean.
Ediția de anul trecut a stârnit discuții, după ce același festival a fost anunțat în două locuri, cu același număr de ediție: la Întorsura Buzăului și la Sita Buzăului. Totul a pornit de la faptul că inițiatorul evenimentului, Costică Oltean, pensionat între timp de la Casa de Cultură Întorsura Buzăului, a decis să continue organizarea festivalului, dar în Sita, unde activează acum. De aici, un mic conflict: cine are, de fapt, „dreptul” la edițiile cu număr și la tradiție? Cei din Întorsura spun că evenimentul a fost mereu finanțat din bugetul orașului, așa că ar trebui să rămână „al lor”. Între timp, la Sita, pentru a evita discuțiile, festivalul a fost redenumit ediția I.
Evenimentul este organizat de Primăria Sita Buzăului, Căminul Cultural și Asociația „Cununa Carpaților”, cu sprijinul Centrului de Cultură al Județului Covasna și Consiliul Județean Covasna.
Tradiția festivalului va continua și la Întorsura Buzăului marți, 22 aprilie, de la ora 18:00.
Sursa foto: Facebook/ Primaria Comunei Sita Buzaului/ Oltean Costica