Barcani, în așteptare: proiectul ANL pus sub semnul întrebării din cauza unei ordonanțe
Agenția Națională pentru Locuințe (ANL) ar putea fi desființată în urma unei ordonanțe aflate în dezbatere publică, iar proiectele de locuințe aflate în derulare urmează să fie preluate de primării. La Barcani, proiectul ANL riscă să nu mai fie implementat, deși era aproape de faza de licitație.
Primăria comunei Barcani se afla în fazele finale de clarificări pentru începerea unui proiect ANL. Investiția era așteptată și de locuitorii din zonă care au depus peste 40 de cereri.
„Demersurile în vederea realizării de blocuri prin ANL a început acum doi ani și jumătate. Anul trecut am primit ordin de ministru prin care la Barcani se finanțau două blocuri pentru tineri, cu un total de 18 apartamente, moment în care am început să lucrăm la studiul de fezabilitate. De ceva timp a fost terminat studiul de fezabilitate, s-a depus la ANL și așteptam cu nerăbdare să se scoată la licitație proiectul tehnic plus execuția.
Faptul că se dorește desființarea ANL, ne lasă un gust amar. Ne-am dorit enorm de mult să ajutăm tinerii în acest sens. Avem peste 40 de cereri depuse, iar toată lumea aștepta cu entuziasm acest proiect”, ne-a spus primarul, Nicolae Pastor.
Din „fericire” pentru Barcani, lucrările nu au început, ceea ce înseamnă că nu există riscul de a rămâne cu un șantier neterminat. Însă, pentru cetățenii care au depus cereri și așteptau de ani de zile o locuință, vestea este descurajantă.
Desființarea ANL – o măsură de eficientizare sau un pas înapoi pentru tineri și familii?
Potrivit unei ordonanțe de urgență aflate în dezbatere publică, Agenția Națională pentru Locuințe (ANL) urmează să fie desființată. Activitatea va fi preluată de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, în urma unei reorganizări care include și absorbția Institutului Național de Administrație (INA).
Conform oficialilor ANL, impactul negativ al acestei măsuri este major.
„Conform informațiilor comunicate în conferință (n.r. Conferința de presă cu Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila din data de 2 aprilie) dintr-un total de 124 de angajați, doar 50 vor fi preluați de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației prin concurs (nu știm în acest moment pe ce criterii, nu știm ce statut vor avea și ce nivel de salarizare), lăsând 74 de persoane fără loc de muncă”, se arată într-un comunicat transmis de angajații ANL.
La nivel național sunt în desfășurare proiecte pentru peste 6.000 locuințe, la cererea a peste 200 de primării și 16 consilii județene. Primăriile preiau șantierele neterminate, dar este posibil ca autoritățile locale să nu aibă resursele financiare pentru finalizarea lucrărilor.
„Sunt în curs de implementare astăzi proiecte pentru construirea a 6.318 locuințe, solicitate de 218 primării și de 16 consilii județene. În plus, în evidențele ANL sunt înregistrate cereri de pentru construirea a peste 14.000 locuințe.
Menționăm faptul că, preluarea investițiilor, în curs de execuție, de către autoritățile publice locale (conform declarațiilor ministrului), va conduce la majorarea financiară a investițiilor, deoarece entitățile locale nu dispun de personal de specialitate. Aceste costuri suplimentare vor fi în sarcina autorităților publice locale”, se mai arată în comunicat.
În 2024, costul unitar pentru o locuință ANL a fost de 832 euro/mp, iar pentru procedurile de achiziție publică, proiectare și execuție a fost de 887 euro/mp, inclusiv TVA, mai transmit reprezentanții ANL.
Reorganizare cu efecte sociale și economice importante
Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a anunțat desființarea a peste 500 de posturi din minister și din instituțiile subordonate, ca parte a unui plan de reorganizare, printre altele, și desființarea Agenției Naționale pentru Locuințe (ANL). Măsura are ca scop reducerea cheltuielilor și eficientizarea activității.
Pe de altă parte, ANL susține că are autonomie financiară, deci nu ar depinde de banii publici.
„Cheltuielile cu salarizarea personalului și cele de funcționare se asigură din resursele constituite conform legii, fără alocații de la bugetul de stat cu această destinație, nu impacteaza cetățenii contribuabili și are partener mediul privat de construcții, prin contractele pe care le derulează, și autoritățile publice locale (...) Deci economia constă în: dăm afară 74 de salariați din ANL care își susțin salariile și aducem la MDLPA 50 de salariați pe care îi plătim din bani publici?”, se mai arată în comunicatul transmis de aganjații ANL.
Ce urmează?
Proiectul de ordonanță este în dezbatere publică până în 17 aprilie. Până atunci, incertitudinea persistă, atât pentru administrațiile locale, cât și pentru cetățenii care au sperat la o locuință decentă, accesibilă. La Barcani, proiectul de locuințe ANL rămâne în aer.
La finalul lunii ianuarie, ANL a recepționat un bloc de 16 locuințe în orașul Covasna. Și la Sfântu Gheorghe urmează să se construiască noi blocuri ANL, în zona Jandarmeriei. Rămâne de văzut cum se vor concretiza demersurile și în acest caz.
Sursa foto: Sursa foto: Facebook/ Cseke Attila/ Nicu Pastor și anl.ro